mcbarlo 61 Zgłoś post Napisano Sierpień 31, 2014 Szukam sposobu na optymalizację mysqldumpa. Przy dużych bazach bardzo mocno obciąża serwer sql, czasami praktycznie go paraliżując. Czy znacie jakieś sposoby na uniknięcie tego typu przeciążeń? Priorytet procesu już obnizyłem. Zastanawiam się jednak czy nie wskazane byłyby zmiany w konfiguracji serwera mysql? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mathac 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 31, 2014 (edytowany) Jeżeli twoje masz bazy danych oparte o innodb, możesz zrobić np. tak: mysqldump --single-transaction --quick -u <login> -p<hasło> <baza> | cstream -t 1000000 > backup.sql cstream -t <X> limituje ilość danych w strumienia do <X> bajtów/s. Edytowano Sierpień 31, 2014 przez mathac (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mcbarlo 61 Zgłoś post Napisano Sierpień 31, 2014 Niestety mam część MyISAM. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość l3szcz Zgłoś post Napisano Wrzesień 1, 2014 (edytowany) Sądzę, że powinieneś przekonwertować na InnoDB.Ew. zerknij tu: http://blog.deepbluesky.com/blog/-/myisam-transactions_20/ Edytowano Wrzesień 1, 2014 przez l3szcz (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
malu 460 Zgłoś post Napisano Wrzesień 2, 2014 http://dba.stackexchange.com/questions/20/how-can-i-optimize-a-mysqldump-of-a-large-database+ pomyśl nad wdrożeniem kopii opartych o xtrabackup Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mcbarlo 61 Zgłoś post Napisano Wrzesień 2, 2014 Konwersja to kusząca sprawa, ale nie jestem w tym temacie osobą decyzyjną. Jest jeszcze rozwiązanie siłowe, czyli dyski SSD do serwera. Powinno zminimalizować negatywne efekty wykonywania kopii. Idąc dalej możnaby również pomyśleć o snapshotach LVM dysku na którym znajdują się bazy danych, ale taka operacją też spowoduje downtime. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Misiek08 285 Zgłoś post Napisano Wrzesień 2, 2014 Zależy jak duża jest baza. Jeżeli jest odpowiednio duża to nawet SSD może powodać zamrożenia na kilka sekund Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
spindritf 240 Zgłoś post Napisano Wrzesień 2, 2014 Może dodaj slave'a i dumpa rób na nim? 2 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach