Skocz do zawartości
Vizi

Subdomena(domena OVH) do dedyka(Kimsufi)

Polecane posty

Ok mam taki problem, wykupiłem dedyka w kimsufi i no i domene w ovh, w panel kimsufi zmienilem secondary dns, W domenie ovh w strefie dns zmienilem rekord A: domena.pl A IP
Ok, działa ładnie pięknie, ale jak teraz dodać subdomene? Stworzyłem nowy rekord dla tesu x.domena.pl A IP, na dedyku utworzyłem katalog /var/www/x ale mimo to subdomena przekierowuje na czystą domene. tzn wyswietla sie x.domena.pl ale index.php czyta z folderu /var/www. Czy mógłby mi ktoś chociaż ogolnie wytłumaczyć co powinienem zrobić? Czytałem coś o .htaccess ale nie za bardzo wiem czy to jest to i jak to zrobić

Rozumiem, że owinienem to dodać do pliku /etc/apache2/httpd.conf

Tak powinno to wyglądać:?

# Ensure that Apache listens on port 80
Listen 80

# Listen for virtual host requests on all IP addresses
NameVirtualHost *:80

<VirtualHost *:80>
DocumentRoot /www/
ServerName www.domena.pl

# Other directives here

</VirtualHost>

<VirtualHost *:80>
DocumentRoot /www/x
ServerName www.x.domena.pl

# Other directives here

</VirtualHost>
Edytowano przez Vizi (zobacz historię edycji)

Musiałem troszkę poprzerabiać, żeby wgl się apache restartował. DocumentRoot /www/ na DocumentRoot /var/www no inaczej wyrzucał błąd, że nie może znaleźć położenia. oraz wyrzucić Listen 80 i w NameVirtualHost *:80 <VirtualHost *:80> usunąć :80 bo wywalał błąd

Restarting web server: apache2 ... waiting (98)Address already in use: make_sock: could not bind to address [::]:80

ostatecznie wyglada to tak:
#Listen for virtual host requests on all IP addresses
NameVirtualHost *

<VirtualHost *>
DocumentRoot /var/www
ServerName www.domena.pl

# Other directives here

</VirtualHost>

<VirtualHost *>
DocumentRoot /var/www/x
ServerName www.x.domena.pl

# Other directives here

</VirtualHost>
lecz i tak nie działa, nie wazne czy wpiszę domena.pl czy x.domena.pl to i tak odpala z /var/www

Wyszperałem coś takiego https://www.debian-administration.org/articles/412 czy taki sposób też będzie dobry? Tzn stworzenie /etc/apache2/sites-available/www.domena.com i /etc/apache2/sites-available/www.x.domena.com i postępowanie dalej tak jak w tym poradniku?

Edytowano przez Vizi (zobacz historię edycji)

Konfiguracja vhosta docelowo musi znaleźć (najlepiej w formie dowiązania z sites-available [dla porządku]) się w /etc/apache2/sites-enabled

Można to wykonać na pare sposobów:

Przez wykonanie komendy: a2ensite

lub przy użyciu narzędzia ln: ln -s /etc/apache2/sites-available/ ../sites-enabled/

lub utworzenie pliku z konfiguracja vhosta w /etc/apache2/sites-enabled/ - lepiej jednak skorzystać z dowiązań nie nabałaganimy sobie w systemie.

Skutek przy użyciu wszystkich wszystkich tak czy inaczej jest ten sam, plik z konfiguracją vhosta dostępny jest w sites-enabled.

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się