Skocz do zawartości
PatrykTV

[Pytanie] Podpinanie Domeny pod VPS

Polecane posty

Witam , zakupiłem serwer vps , posiadam też wykupioną domene , dodam że są na innych hostingach . Planuje postawić serwer Team speak 3 , i chciał bym łączyć się poprzez moją domenę na team speak 3 . Jak to zrobić ???

Druga sprawa to , na domenę łącze się poprzez np. (www.hubabbuba.pl) , lecz chciał bym żęby łączyło już po wpisaniu np. (hubabbuba.pl) . Jak to zrobić ???

Dodam że chcę żeby na team speak 3 łączyło przy domenie np. (hubabbuba.pl)

Z góry dzięki .

1.Witam , zakupiłem serwer vps , posiadam też wykupioną domene , dodam że są na innych hostingach . Planuje postawić serwer Team speak 3 , i chciał bym łączyć się poprzez moją domenę na team speak 3 . Jak to zrobić ???

2.Druga sprawa to , na domenę łącze się poprzez np. (www.hubabbuba.pl) , lecz chciał bym żęby łączyło już po wpisaniu np. (hubabbuba.pl) . Jak to zrobić ???

Dodam że chcę żeby na team speak 3 łączyło przy domenie np. (hubabbuba.pl)

Z góry dzięki .

Ad1. Przekieruj sobie subdomenę na IP, np ts3.domena.pl na ten drugi serwer, bo jeśli to mają być różne serwery będziesz miał problem, o chyba, że sam port przekierujesz.

Ad2. Sprawdź, co masz w vhoście. Servername ustaw sobie na domena.pl, a Server Alias na www.domena.pl.

Nie wprowadzaj w błąd, Kolopik. Klient ts3 potrafi znaleźć serwer po wpisie srv, więc możesz używać tej samej domeny do łączenia z ts3 i www u dwóch różnych dostawców. Nie trzeba żadnego portu przekierowywać.

Planuje postawić serwer Team speak 3 , i chciał bym łączyć się poprzez moją domenę na team speak 3 . Jak to zrobić ???

https://support.teamspeakusa.com/index.php?/Knowledgebase/Article/View/293/12/does-teamspeak-3-support-dns-srv-records

Druga sprawa to , na domenę łącze się poprzez np. (www.hubabbuba.pl) , lecz chciał bym żęby łączyło już po wpisaniu np. (hubabbuba.pl) . Jak to zrobić ???

Dodajesz rekord A dla gołej domeny, cname dla www, a na serwerze www robisz przekierowanie 301 z www na nagą domenę.

W strefie hubabbuba.pl

hubabbuba.pl. IN A 192.0.2.6
www IN CNAME hubabbuba.pl.
dla www i

_ts3._udp IN SRV 0 5 9987 ts3
ts3 IN A 203.0.113.19
dla ts3.

Przekierowanie 301 to już ustawiasz w konfiguracji serwera www (nginx, apache, czy co tam masz). Jest w manualu.

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się