Skocz do zawartości
Max25

Własny router. Jaki system?

Polecane posty

Witajcie

Chciałbym przekształcić terminal w router dokupując drugą kartę sieciową. Urządzenie chciałbym podpiąć pod modem i wykorzystać do podzielenia łącza internetowego.

Takie są plany, a rzeczywistość przekłada się na brak odpowiedniej wiedzy odnośnie wybrania odpowiedniego systemu.

Czytałem o zerohell'u, pfSense, m0n0wall i nie znam więcej.

Który system będzie najbardziej odpowiedni, funkcjonalny i zajmujący mało miejsca.

Do terminala posiadam 512mb flash na złączu ATA. Czy coś zmieści się pod tą pamięć/dysk?

Gość Kamikadze

vyatta system - oparte na Debianie. Bawiłem się tym jakiś czas temu i bardzo przyjemne. Do tego tysiące stron manuali i tutków na stronie producenta :)

W wersji płatnej możesz sobie przez przeglądarkę konfigurować wszystko.

Router do domu? Najprostsze rozwiązanie: debian + maskarada. Żadnych wiat i innych kobył.

Chciałbym przekształcić terminal w router

Jaki terminal?

Jeśli chcesz tylko router (ewentualnie VPN, czy NAS), to najlepiej imho kupić normalny router w sklepie, tylko wybrać taki, który będzie współpracował z OpenWRT. I zainstalować OpenWRT.

Jeśli coś więcej, i sam go majstrujesz, to złóż wedle potrzeb i upodobań, a potem zainstaluj ulubionego Liunksa/BSD. Tutaj ciężko coś doradzić. Niestety, zmontowany samodzielnie sprzęt pewnie będzie prądożerny w porównaniu z routerem SOHO.

Edytowano przez spindritf (zobacz historię edycji)

Terminal to HP 5720 z 256mb ram oraz 512mb flash ATA.

Zależy mi na konfiguracji poprzez przeglądarkę. Prosty system, który zmieści się na 512mb. Interesującą opcją będzie możliwość podłączenia zewnętrznego dysku na USB i połączenie go z klientem torrenta. Ważniejszą funkcją będzie możliwość podzielenia łącza; QoS, podłączenie drukarki do sieci i jej widoczność z zewnątrz w internecie, prosty firewall i podstawowe opcje.

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się