jensej 2 Zgłoś post Napisano Październik 22, 2013 hej, nie wiem dlaczego po zainstalowaniu gnuplota na debianie nie wyświetla mi wykresów w putty. x11 mam na enabled. Może coś trzeba jeszcze? Proszę o szybką pomoc. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
dannix 45 Zgłoś post Napisano Październik 22, 2013 A jakis X-serwer masz zainstalowany na windowsie? np. Xming Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jensej 2 Zgłoś post Napisano Październik 22, 2013 tak, gnuplot-x11 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
dannix 45 Zgłoś post Napisano Październik 22, 2013 Nie wiem czy coś przeoczyłem, ale jeśli nie to masz serwer z debianem, na nim zainstalowany gnuplot-x11. Do serwera łączysz się z windowsa przez putty i probujesz korzystać z gnuplota. Jeśli tak, to zainstaluj na windowsie X-serwer np. X-ming http://www.straightrunning.com/XmingNotes/, upewnij się że twój serwer (debian pozwala na X-forwarding), że X-ming jest uruchomiony, X-forwarding skonfigurowane w putty, wtedy powinno działać. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jensej 2 Zgłoś post Napisano Październik 23, 2013 zrobiłem tak jak mówisz, ale xming wgl nie widzi że jestem połączony z putyy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
dannix 45 Zgłoś post Napisano Październik 23, 2013 1) Czy Xming.exe jest uruchomiony? 2) Czy w putty masz zaznaczone X-Forwarding pod Connection->SSH->X11->X11 forwarding? Podaj wynik polecenia echo $DISPLAY 3) Czy w gnuplocie zmieniłeś terminal na x11? (set term x11) U mnie działa: Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jensej 2 Zgłoś post Napisano Październik 24, 2013 gnuplot> set term x11Terminal type set to 'x11' Options are ' nopersist' gnuplot> gnuplot: unable to open display '' gnuplot: X11 aborted. root@ks3358950:~# echo $DISPLAY root@ks3358950:~# także chyba lipa/. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
dannix 45 Zgłoś post Napisano Październik 24, 2013 Zmienna DISPLAY jest nieustawiona, więc albo nie włączyłeś X-Ming albo nie ustawiłeś poprawnie X-forwarding. 1) Uruchom X-Ming (sprawdź w trayu czy rzeczywiście jest uruchomiony. 2) Połącz się przez putty z twoim serwerem (upewnij się że w putty masz włączone X-forwarding). 3) Podaj wynik polecenia grep X11 /etc/ssh/sshd_config4) Podaj wynik polecenia echo $DISPLAY Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jensej 2 Zgłoś post Napisano Październik 27, 2013 grep X11 /etc/ssh/sshd_config X11Forwarding yes X11DisplayOffset 10 echo $DISPLAY root@ks3358950:~# Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
dannix 45 Zgłoś post Napisano Październik 28, 2013 A co z punktami 1) i 2) Zmienna DISPLAY jest nieustawiona. Jesteś pewien że masz włączone X-ming i że w putty włączyłeś X-Forwarding? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach