Skocz do zawartości
outmc

Wybór Maca od apple

Polecane posty

Witajcie !

Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad zakupem Maca do działań w domu.

Przeglądając oferty znalazłem coś takiego :

1) http://tablica.pl/oferta/apple-powermac-g5-2x-2ghz-1-5gb-160gb-dvdrw-ati-9650-ID1WRC1.html#14cc28f63f

2) http://tablica.pl/oferta/apple-powerpc-g5-dual-1-8ghz-1gb-80gb-cdrw-geforce-fx-5200-ID2HxXZ.html#14cc28f63f

Interesuje mnie zakup do kwoty max 600 zł ( później zapewne rozbuduje sobie ), zastosowania to głównie słuchanie muzyki, czasem zabawa w photoshop, FlashFXP , przeglądanie sieci.

Możecie mi coś polecić z w/w ofert ?
Proszę o radę i dziękuje

nie jest to nowy sprzęt , owszem ale w domu mam podobny PC i śmiga .

MOgę prosić o radę ?

Gość nrm

Ale wiesz, że kupując to cofasz się o x lat i wcale tego nie zmienisz żadną rozbudową? Nie chodzi mi o to czy to jest nowe - pewnie nie jeden z nas ma jeszcze lapka z WinXP a to dopiero staruszek ;) chodzi mi o fakt PowerPC - nie pamiętam, jaki ostatni OSX na tym będziesz miał 10.4?

Jeżeli tylko zdajesz sobie sprawę z tych problemów to proszę bardzo, czemu nie ;)

jasne że wiem.nic mocniejszego / nowszego do moich zastosowań nie jest mi potrzebne :)

Jak nie będziesz na tym robił jakiejś wyjątkowo skomplikowanej grafiki albo grafiki 3d to lepiej zainwestować w maca mini. Za 600-700 zł możesz już jakiś kupić. Fakt nie rozbudujesz go, ale na nim możesz sobie podnosić bez problemu wersję systemu.

Z tego co pamiętam stare maki miały problem z rozbudową, nie wszystkie podzespoły chciały współpracować ze sobą i z systemem. Miej to na uwadze bo sprzęt który chcesz kupić właśnie pochodzi z tej opoki.

nrm: OSX Tiger to 2005 rok, a XPek to 2001, tak więc to nie taki staruszek ;). Same Powermaki byłu produkowane jeszcze w połowie 2006 roku.

Ale tak czy siak - nic nowego na tym sprzęcie nie będzie działać bo po prostu nowszy soft jest już Intel only, ale nadal pojawiają się nowe Firefoxy (jako TenFourFox) i parę innych rzeczy. Jeśli chcesz zacząć zabawę z Makiem to możesz i od tego, ceny są rzeczywiście atrakcyjne :). Choć osobiście poszukałbym tak jak już ktoś pisał, nowszego Maca Mini na Intelu.

Praca na OSX z Mac Mini (pierwsza wersja) jest pomyłką, a co dopiero na tym muzealnym sprzęcie... ja tylko mogę doradzić - pomyśl o czymś innym :)

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się