Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość mpm1122

Sposób na szyfrowanie danych klient-serwer?

Polecane posty

Gość mpm1122

Witam, tworzę aplikację desktopową, ale został mi element uploadu linków.

Drobny zarys aplikacji:

Użytkownik wypełnia formularz i dostaje dwa zdjęcia w postaci linków z dwóch różnych serwisów. Serwis X udostępnia zdjęcie w postaci random.png, a serwis Y jako tylko sam random bez rozszerzenia.

Teraz zostaje kwestia uploadu tych linków na mój serwer :/ Na stan dzisiejszy wymyśliłem kilka rozwiązań.

Rozwiązanie 1:

Linki są automatycznie wysyłane na specjalnie przygotowaną skrzynkę mailową i ręcznie umieszczane na stronie.

Plusy: bezpieczeństwo.

Minusy: spory pochłaniacz czasu.

Rozwiązanie 2:

Tak jak w rozwiązaniu 1 linki byłby automatycznie wysyłane nie na email, tylko na stronę i za pomocą skryptu php umieszczane na stronie, ale tutaj jest parę wariantów:

Wariant 1:

Skrypt umieszcza linki w bazie MySQL, a stamtąd wysyłane na stronę i pokazywane.

Wariant 2:

Umieszczanie linków w pliku .txt i wyświetlanie ich na stronie.

Niestety, ale nie wiem jak zabezpieczyć takowy wariant, myślałem aby przesyłać kod, który byłby umieszczony w aplikacji, ale wtedy każda osoba, która by dekompilowała program poznała by hasła i mogła by dodawać swoje nie pożądane treści, dodatkowo hasło mogłoby być przechwycone podczas podróży do serwera.

Plusy: szybkość.

Minusy: poziom bezpieczeństwa na nie jasnym poziomie.

Program wykonany w c#, a komplikację wykonam aplikacją o nazwie "Dotfuscator and Analytics ", jednakże nie gwarantuje 100% skuteczności.

Myślałem też nad zastosowaniem SSL z https, jednak nie jestem wystarczająco ogarnięty w kwestii SSL, czy wystarczy do tego certyfikat wygenerowany w OpenSSL?

Proszę o pomoc i pozdrawiam :)

Edytowano przez mpm1122 (zobacz historię edycji)

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

Zaloguj się, aby obserwować