Skocz do zawartości
Drverde Verde

Router TL-MR3220 Wylacza wi-fi i czasem router

Polecane posty

Witam, od około tygodnia jestem posiadaczem routera tp-link TL-MR3220 i mianowicie mam pewien problem srednio co 24 godziny router wylacza siec WI-fi. W sensie takim że dioda od wi-fi świeci normalnie, lecz na smartfonie wykrywana jest siec jako niedostepna. Po restarcie routera wszytko wraca do normy, wczoraj dodatkowo router po prostu "zamilkł" w sensie, że diody wi-fi, czy lan świeciły się( do lan podpięte kablem jest laptop i smart tv) lecz na owych 2 urządzeniach nie było "internetu" Strona 192.168.0.1 czyli do konfiguracji routera była niedostepna. Ze światem łącze się przez modem Huawei E173 w orange. Przez cały czas kiedy router niby działał lecz nie działał modem świecił się tak jak zawsze w przypadku korzystania z internetu( włączony ). Po wyłączeniu routera z gniazdka zasilania na około 30-40 minut router wrócił do życia. Czy sa to wady jakies fabryczne itp ? Pytam się gdyż router kupiłem w sieci i nie chciał bym odsyłac go od razu na gwarancje. Dodatkowo czy druga dioda od lewej strony taka ala gwiazka/sloneczko ma cały czas migać ?

Prosze o odpowiedzi .

Dodam jeszcze link do aukcji o jaki model mi chodzi

http://allegro.pl/router-tp-link-tl-mr3220-v2-3g-4g-wi-fi-gsm-usb-i3372074081.html

Edytowano przez Drverde Verde (zobacz historię edycji)

Zaktualizuj firmware do najnowszej wersji i sprawdź, czy to coś da.

Masz ustawiony automatyczny reconnect? Być może po około 24h rozłącza Cię operator i router automatycznie nie łączy się ponownie.

Wersje na routerze

Firmware Version: 3.14.2 Build 120822 Rel.57775n
Hardware Version: MR3220 v2 00000000

Odnośnie samego łączenia się do operatora

Connection Mode: connect Automatically

Authentication Type: auto

Same działanie internetu do świata działa jak na razie najbardziej mnie gnębi czemu średnio co 24 godziny rozłącza mi wi-fi ? w sensie urządzenie nie widzi sięci, tak jak by się wyłączała sama sieci wi fi po kablu internet działa zawsze. - prócz tego wyrzej opisanego przypadku.

Po aktualizacji

Firmware Version: 3.15.2 Build 130326 Rel.56282n

Edytowano przez Drverde Verde (zobacz historię edycji)

Firmware Version: 3.15.2 Build 130423 Rel.61823n

Zaktualizowalem pewnie jutro dam znac co z tego wyszlo. Gdyz jak pisalem wi-fi srednio po okolo 23-24 godzinach padalo. Wlasnie przedchwilo z zwiazku z aktualizacja router sie zrestartowal zobaczymy co z tego bedzie.

Odswieże temat gdyż może przyda sie na innych po zaktualizowaniu softu i wgraniu najnowszego czyli na dzien dzisiejszy 2013-07-22

Posiadam nastepujace parametry:

Firmware Version: 3.15.2 Build 130423 Rel.61823n

Router działa juz nie przerwanie System Up Time: 3 days 10:22:03 - Brak juz kłopotów jakie były czyli:

Po niespełna 24 godzinach zanikanie sieci wi-fi - trzeba było zrestartowac router.

I zawieszka samego routera.

Sam sygnał z modemu działa: Online Time: 0 day(s) 19:15:06 - lecz sam gdzieś prawdopodobnie modem stracił na chwile sygnał, ale samoczynnie się połączył. Nie było mnie w domu przy samym restarcie sygnału więc nikt inny fizycznie nie mógł włączyc i wyłączyc modemu.

Ustały też problemy z zapamiętaniem pinu, lecz zostało to poprawione jak sie doczytałem w sofcie.

Aktualnie jakość sygnału 29% - lecz nie przeszkadza mi to w użytkowaniu samego "internetu"

Modem jest do routera podłączony za pomoca kabla tezw przedłużki portu USB, by modem leżał bliżej okna. W miejsciu gdzie stoi router sygnał był od około 12 do 15 % teoretycznie i praktycznie też internet działał tak jak trzeba, lecz wiadomo istnieje możliwośc poprawy sygnału więc trzeba z tego korzystać.

Do routera prócz urządzeń wi-fi podłączone są dwa urządzenia kablem, też zero problemów z tymi urządzeniami na drodze internetu dziaają bez zastrzeżeń.

Tyle z mojej strony - może sie ten temat przyda innym osobą, które będa miały podobne problemy z tym routerem, lub podobnym.

Gość Kamikadze

Ustaw sobie na noc przykładowo cmd z komendą

ping 192.168.0.1 -t

I po nocy czy po 24h kliknij ctrl+c i zobacz wyniki (procent pakietów itp.)

Gość Kamikadze

Liczy się sam efekt końcowy a wynik i tak będzie prawie identyczny bo przecież nie masz żadnych dodatkowych hopów pomiędzy PC a routerem :P

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się