Skocz do zawartości
Gość heq

Mały serwer do pracy lic.

Polecane posty

Gość heq

Witam

Czy ktoś z was mógłby polecić jakiś mały, w miarę tani fizyczny serwer, nie musi być nowy.

Planuje zająć się tematem wirtualizacji i potrzebuję maszynę na parę testów na której będę mógł postawić Hypervisory.

Myślę, że 2-4 GB RAMu by wystarczyło.

Dysk nie jest koniecznie wymagany, jeżeli będzie możliwość podłączenia dysku SATA.

Wymagane będzie pełne wsparcie sprzętowej wirtualizacji.

Przeglądałem oferty na allegro, jednak jeżeli chodzi o konkretny sprzęt chciałbym zdać się na opinie ekspertów.

Cena jaką jestem w stanie dać to ok 200 zł, chociaż im mniej tym lepiej.

Gość heq

Serwer (sprzet) z prockiem z vt-x i vt-d za 200zl, 2-4G ramu za 200zl? Moze pozbierajcie jeszcze troszke... ;)

Za ta kwote mozesz sie zastanawiac nad dzierzawa *podobnego* sprzetu... ale bylaby to wtedy kwota miesieczna, nie jednorazowa. I raczej bez mozliwosci wlozenia wlasnego sprzetu

O jakich rzędach kosztów mówimy?

OVH serwery z wirtualizacją (sprzętową) oferuje od 150 zł/miesiąc => http://www.ovh.pl/serwery_dedykowane/kimsufi.xml

Taniej nie znajdziesz, chyba że kupisz własny sprzęt i będziesz z niego korzystał. Żadna firma Ci nie da za jednorazowe 200 zł serwera z VT na testy ;). Chyba, że na miesiąc.

Edytowano przez Archi (zobacz historię edycji)

Dlaczego nie skorzystasz z Dedyków czy VPS-ów? W miesiąc chyba zdążysz przeprowadzić testy i spisać rezultaty.

Jest procesor na 775 który posiada VT i kosztuje na allegro 130zł więc jak macie plytę na 775 to tylko sprawdzić czy ma procek VT i można już trenować.

przepraszam że się w trące taki server mógłby służyć jako normalny komputer?

oraz czy była by możliwość wpięcia jakiejś karty graficznej? Bo z tego co widzę ma wejscie na monitor :D

Raczej na pewno można byłoby zainstalować na nim Windowsa chyba że się mylę :)

Służyć by prawdopodobnie mógł, ale wydajność takiego środowiska (przede wszystkim pod windowsem) byłaby masakrycznie słaba. Lepiej już dołożyć ze 2 stówki i kupić desktopowy PC. Zauważ, że sam sprzęt jest już mocno przestarzały i nie ma wsparcia nawet dla architektury 64bitowej, a jeśli szukasz czegoś takiego jako desktop to mówiąc szczerze już RaspBerry PI sobie z tym lepiej poradzi. Mam tu na myśli zarówno komponenty, jak i takie rzeczy jak zużycie prądu.

Zależy co chcesz konkretnie testować. Da się uruchomić hypervisor w hypervisorze. Np. w ten sposób bawiłem się Citrix XEN odpalając pod VMWare Workstation i wydajność była bardzo dobra. Więc jak masz te 2-4 gb wolnej pamięci, możesz spokojnie nie kupować serwera...

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się