GazowanySmalec 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 27, 2013 Witam. Masz troszkę głupi problem Jeśli włączę aplikację serwerową na VPSie i po prostu wyłączę komputer, po włączeniu go po prostu nie mogę użyć tego serwera jako klient, w sumie to nikt nie może (chyba?). Gdy jestem ciągle zalogowany na VPSie i po prostu wyłączam komputer, co się właściwie na nim wtedy dzieje? Pozdrawiam. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pan Kot 1535 Zgłoś post Napisano Styczeń 27, 2013 Przecież VPS to oddzielna maszyna, prawda? Jak wyłączysz SWÓJ komputer to VPS nadal jest online i sobie działa, chyba że włączysz jakąś aplikację w sesji SSH i z niej wyjdziesz, wtedy aplikacja też zostanie zamknięta, ale i na to jest sposób np. program screen. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miłosz 2311 Zgłoś post Napisano Styczeń 27, 2013 Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi.. Uruchamiasz aplikację na VPS, która działa w konsoli, a po jej zamknięciu zamyka się aplikacja, tak? Uruchamiaj ją w screen. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
chmuri 89 Zgłoś post Napisano Styczeń 28, 2013 Albo tsmux Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
GazowanySmalec 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 28, 2013 Pan Miłosz idealnie zrozumiał mój problem Niema na to innego sposobu? Konfiguracja i obsługa programu Screen troszkę mnie przeraża Pozdrawiam. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś post Napisano Styczeń 28, 2013 Pan Miłosz idealnie zrozumiał mój problem Niema na to innego sposobu? Konfiguracja i obsługa programu Screen troszkę mnie przeraża Pozdrawiam. A co tu chcesz konfigurować? Odpalasz najprościej: screen zadanie np. screen rtorrent wychodzisz z tego wciskając ctrl+A, a potem D a potem wracasz np. screen -r Jak masz więcej "screenów" to warto rzeczywiście zapoznać się z instrukcją. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Misiek08 285 Zgłoś post Napisano Styczeń 28, 2013 (edytowany) screen -AmdS nazwa polecenie uruchamia polecenie w tle, do którego możesz wrócić wpisując screen -dr nazwa. Edytowano Styczeń 28, 2013 przez Misiek08 (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
xSIX 15 Zgłoś post Napisano Styczeń 29, 2013 Pokażę ci na przykładzie serwera Ventrilo : 1. Wchodzisz do katalogu gdzie masz pliki serwerowe VT 2. Teraz wpisujemy komendę screen'a i naciskamy [ENTER] screen -A -m -d -S vt1 ./ventrilo_srv Gdzie: vt1 - jest to nazwa screena, ułatwienie przy "zabijaniu" go, jeżeli będziemy mieć więcej takich serwerów " ./ventrilo_srv " - plik wsadowy Ventrilo. jeżeli pojawia ci się, że nie ma zainstalowane screena to zainstaluj go komendą " apt-get install screen " 3. Teraz sprawdźmy czy nasz screen się uruchomił wpisując komendę (tak jak powyżej): ps -x Jak widzimy screen poprawnie się uruchomił. 4. Teraz jak zabić screena? (wyłączyć uruchomiony serwer). Otóż wpisujemy " kill nr_ID " nr_ID znajduje się obok screena. w moim przypadku będzie to: kill 24882 znów wpisujemy ps -x, aby sprawdzić czy nasz serwer się wyłączył . ps -x Jak widzimy nasz screen się wyłączył. Mam nadzieję, że wyjaśniłem ci w części temat screena. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
GazowanySmalec 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 29, 2013 @xSIX wielkie dzieki Sam bym tego nie zrozumiał. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Styczeń 29, 2013 Nie pamietam komendy ale latwiej sie zabija screena po jego nazwie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pan Kot 1535 Zgłoś post Napisano Styczeń 29, 2013 Dokładnie, nadając nazwę screenowi (parametr -S) łatwiej go zabić po nazwie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Matis 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 30, 2013 3. Teraz sprawdźmy czy nasz screen się uruchomił wpisując komendę (tak jak powyżej): ps -x Lepiej chyba użyć komendy screen -ls przy okazji dowiemy się o stanie danego screena. Nadanie mu nazwy znacząco ułatwia posługiwanie się nim. Chodź by przejście do aktywnej sesji screena: screen -r nazwa Aby z niej wyjść należy użyć skrótu klawiszowego CTRL+A a potem D. Będąc podłączonym do sesji można ją "zabić" za pomocą skrótu CTRL+A i następnie K. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach