Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
gadeawzuki

Serwer VPS, a może raseller?

Polecane posty

Witam.

Właśnie jestem na półmetku mojego autorskiego projektu gry internetowej. Słowem wstępu i wyjaśnienia powiem, że gra polega na technologi HTML5, czyli canvasy oraz metoda AJAX w którą wyposażone jest jQuery.

Projekt przy małej ilości osób testowany jest na najzwyklejszym hostingu o niskiej cenie, jednak to nie wystarczy gdy będzie on udostępniony dla graczy.

Moje pytanie jest następujące: na co zwracać uwagę przy wyborze odpowiedniego serwera dla mojej gry. Nadmienię, że gra odbywa się po stronie klienta, jedynie są przesyłane dane ze sporą częstotliwością i pobierane. Pytam jako zupełnie zielony w temacie. Czy ram, ilość procesorów ma jakieś znaczenie przy takiej grze, czy może jednak najważniejsze jest łącze i jego przepustowość? A może nie ma to znacznie i wystarczy mi zwykły raseller?

Proszę o odpowiedzi na moje pytanie i ewentualne oferty firm które posiadają konta odpowiednie dla mnie. Z góry przepraszam, że zawracam głowę, jednak tak jak wspominałem jestem w temacie zupełnie zielony.

Gdyby mój temat był umieszczony w złym dziale, bardzo proszę moderatorów o jego przesunięcie.

Pozdrawiam.

Reseller odpada na dzień dobry. Nie potrzebne Ci to - potrzebny Ci główny serwer Twojej gry, a nie obsługa klientów.

Każda gra ma inne wymagania, po samym fakcie, że jest to na technologii HTML5 wnioskuje, że to coś na kształt gry przeglądarkowej, takiej trochę "lepszej". W tym wypadku najważniejsze będzie przede wszystkim łącze i procesor, oraz dobra konfiguracja serwera www. Ram też będzie potrzebny, ale nie aż w tak dużych ilościach.

Na start weź sobie jakiś średni serwer VPS, zatrudnij administratora, który Ci ładnie zoptymalizuje serwer www i całą konfigurację, a następnie mierz ruch. Jeśli VPS nie będzie wystarczał po jakimś czasie to będzie można dalej myśleć. Nie mamy żadnych danych o obciążeniu, nie wiemy jak mocno serwer oberwie od tej gry. Ruch nie tworzy się "z dnia na dzień*", jest to długotrwały proces przez który można planować i dochodzić do wniosków "aha, już procesor ledwo daje radę i dochodzi do 80%. Warto będzie coś z tym zrobić".

* No chyba, że DDoS ;).

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować