Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
mahatma

Vhcs I Secondary Dns

Polecane posty

Witam

Mam taki problem

Probowalem przeniesc na moj server dedykowany w OVH domene PL i co sie okazalo:

Jako ze mam tylko jedno ip mam server dns nsxxxx.ovh.net i secondary zawsze daje ns.ovh.net i tu zong dla comow dziala a doa pl ni i co sie okazalo

postanowilem sprawdzic dlaczego i wyszlo ze NASK przed przeniesieniem sprawdza czy nameserver jest zkonfigurowany dla tej domeny sprawdzilem wszystkie moje domeny i wyszlo ze ns.ovh.net nie pobiera ustawien z mojego mastera.

server stoi na debianie i ma VHCS

jaki bym nie uzyl secondary to niemoze pobrac ustawien od mastera co z tym zrobic?

a - ustawić oba na jednym swoim IP?

b - uzyć darmowego rozwiązania http://freedns.sgh.waw.pl/

wszystko jest ladnie

powinienem miec secondary na ovh.net i mam probowalem tez na xname.org i to tak wyglada ze vhcs nie dopuszcza do odczytania ustawien i slave nie moze sczytac ustawien

z tego co wiem to vhcs przechovuje te dane w bazie danych zamiast w plikach

wiec z jakiego secondary bym nie skozystal to on itak nie pozwoli na odczyt z mastera

z tego co wiem to vhcs przechovuje te dane w bazie danych zamiast w plikach

wiec z jakiego secondary bym nie skozystal to on itak nie pozwoli na odczyt z mastera

Nie prawda. VHCS trzyma normalne pliki stref, a dns działa na BIND. Do tego ma TPL'ki które mozna sobie dowolnie skonfigurowac, tak aby zakladane domeny posiadaly wpisane ns1 i ns2.

sprawdz

etc/vhcs2/bind/working/

tpl'ki (wzory) znajdziesz w

etc/vhcs2/bind/parts

nie zmieniaj tylko w tplkach komentarzy.

Gość normanos

i jeszcze /var/cache/bind (bo potem mozna restartowac binda i sie zastanawiac dlaczego zmian nie widac :P)

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować