Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
Bartosz Stępień

Praca w Anglii zdalna - CV i list motywacyjny.

Polecane posty

Witam. Chciałem złożyć swoje podanie o pracę do pewnej firmy położonej w Anglii(związanej z hostingiem). Mam parę pytań do Was jako bardziej doświadczonych informatyków ;) Pierwsze pytanie, jak wygląda sprawa z wysłaniem CV i listu motywacyjnego do Anglii. Domyślam się, że Europass wystarczy? List motywacyjny to wiadomo.

Jak potem wysłać te pliki, wiadomo co kraj to obyczaj i inaczej patrzą na kogoś kto wie jak odpowiednio złożyć to wszystko. Rozumiem, że należy wysłać 2 formaty(tak przynajmniej czytałem) - PDF i DOC?

Teraz kwestia doświadczenia zawodowego, mam certyfikat unijny o odbycie stażu w pewnej firmie i to jest jedyne co posiadam. Czy mam załączać skan certyfikatu do CV czy tylko jak o niego zapytają.

Wiem, że jestem młody i mam się uczyć, ale mogę pracować na pół etatu, a ta firma właśnie umożliwia to. Myślę, że nadawałbym się, posiadam umiejętności, problem tylko z tym doświadczeniem. (W Polsce pewnie nie dostałbym żadnej pracy bez 2 lat doświadczenia w zawodzie :D) Pomijam to, że w tej szkole co się aktualnie uczę to jedynie mam "respect" od nauczyciela programowania bo to jedyny przedmiot, na którym się uczę. Na reszcie nic nie robimy, a zawsze jakakolwiek praca to doświadczenie.

Edytowano przez Bartosz Stępień (zobacz historię edycji)

Nie musisz wysyłać w dwóch formatach, pdf spokojnie wystarczy, o ile ogłoszeniodawca nie zażyczył sobie inaczej. Skan certyfikatu dodaj od razu jako załącznik do CV, nie ma sensu słać kilku maili.

Poza formatem pdf w zasadzie konwencja składania dokumentów w Anglii nie różni się od tej w Polsce (u nas cały czas króluje nieszczęsny MS Word), Niemczech (gdzie używanie Worda jest uważane za nietakt) czy gdziekolwiek indziej. Różnice są w podejściu pracodawców, na zachodzie jest ono bardziej zbliżone do realiów, mało który pracodawca wymaga, żebyś miał 25 lat, skończone 3 kierunki studiów i 5 lat doświadczenia zawodowego, jak to czasami się wydaje być wymagane w naszym wesołym kraju.

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować