Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość thetox

jak wyrejestrować i nie płacić OC

Polecane posty

Gość thetox

Jakis czas temu miałem skuter którym się rozbiłem i posprzedawałem go na części, i już go nie mam ale trzeba płacić dalej OC w wydziale komunikacji i ubezpieczalni powiedzieli mi aby wyrejestrować i nie płacić dalej OC muszę mieć kupno umowy sprzedaży lub ze złomowania, a co mam zrobić jak nie mam skutera tylko dowód rejestracyjny?

Edytowano przez thetox (zobacz historię edycji)

Idż do wydziału komunikacji i spytaj o procedury wyrejestrowania. Będzie szybciej i pewniej niż pytać tutaj ;)

Gość thetox

Przeczytaj jeszcze raz co napisałem bo nie przeczytałeś dokładnie ;)

Gość pzebracki

Musisz złożyć pisemne wymówienie, jeżeli powiedzmy OC konczy sie tobie za 2 dni. Ustawowo masz na to 24h przed koncem, jezeli tego nie zrobisz z automatu ubezpieczyciel jest obowiązany do przedluzenia OC automatycznie.

Ta procedura działa w przypadku samochodu osobowego, ale wydaje mi się że zasady OC są ogólnymi zasadmi.

Jeżeli dalej masz wątpliwości, przejdź sie do firmy gdzie masz OC ?

Sprzedaj skuter. Komukolwiek. Już go fizycznie nie masz?... I tak go sprzedaj. ; )

Tylko zaznacz wyraźnie w umowie sprzedaży, że na części, wówczas kupujący nie będzie miał obowiązku go ponownie rejestrować.

Z umową sprzedaży możesz skuter wyrejestrować i wypowiedzieć umowę ubezpieczycielowi.

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować