Skocz do zawartości
Gość Mruczek

Monitorowanie serwerów

Polecane posty

Gość

Szukam jakiegoś darmowego (lub niedrogiego) serwisu do monitorowania pracy serwerów.

Do monitorowania mam 6-10 serwerów, a odstęp między testami może wynosić nawet pół godziny (wystarczy mi wiedza, że coś padło porządnie, nie chcę nikomu wyliczać uptime'u, ani niczego udowadniać). Testowałem basicstate, ale darmowe się skończyło i jeśli mam płacić, to wolę coś lepszego. Znam i zaczynam zabawę z darmowym planem na montastic.com, ale tylko 3 serwery w darmowym planie i nie wiem czy jest to coś warte. Niby mogę założyć dwa bezpłatne konta, ale jestem z tych, którzy nie lubią takiego kombinowania.

Dlatego proszę Was o poradę, co opłaca się używać do monitorowania niekrytycznych serwerów w cenie do powiedzmy 5$ miesięcznie?

Edytowano przez Gość (zobacz historię edycji)

Gość Mruczek

Bijk - za drogo w stosunku do wymagań.

WHT - płatny - poza budżetem, darmowy - godny przetestowania.

Gość

Monitorowanie z własnego serwera w moim przypadku raczej nie ma sensu.

Ostatecznie zakupiłem samodzielnie układany plan w monitis.com, płatnej wersji mon.itor.us. Zmieściłem się (nawet z górką) w budżecie i na razie nie narzekam.

Gość Kamikadze

A mam pytanie...

Czego oczekujesz od takiego "monitorowania"? Chodzi mi o powiadomienia mail/sms, logi itd.

Pytam bo tworzę właśnie coś takiego (od kilkunastu tygodni :D) i będę startował z czymś takim :)

Gość Mruczek

Maila w momencie awarii i przywrócenia funkcjonalności, sprawdzania serwera z kilku lokalizacji i sprawdzania działania dowolnych portów (możliwość połączenia) i jakiś tam kilku drobnych wykresików, logów i raportów okresowych itp.

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się