Skocz do zawartości
Miłosz

Dzień Programisty

Polecane posty

Dzisiaj (256. dzień roku) wszystkim programistom życzymy jak najmniej bugów w sofcie, niezawieszających sie i bezpiecznych programów, sprawnie działających algorytmów i co tam jeszcze sobie wymarzą ;)

O dniu admina wszyscy pamiętają, a o programistach już nie bardzo ;)

Dziękujemy i wzajemnie.

@Pawel_15 - niższych cen nie będzie ;)

mały offtop - tak się zastanawiam - kiedy można nazwać się programistą?

znajomość MIPS Assembler, C/C++, PHP, HTML, Delphi - sama znajomość chyba nie wystarczy - jakieś certyfikaty chyba trzeba mieć? moglibyście podsunąć jakieś instytucje gdzie można zdobyć dane certyfikaty?

Programistą w tedy kiedy potrafisz sam napisać, bez niczyjej pomocy to co Ci przyjdzie do głowy, każdy program, każdy element... dodatkowo potrafisz korzystać w pełni z dokumentacji i rozwiązywać problemy.

Certyfikaty? Tak, ale te najlepsze np. z Zend (dla PHP), a nie tam jakieś z firm, które robią strony internetowe (na zasadzie dyplomów: umiesz to i to bo zapłaciłeś za kurs).

Edytowano przez KowR (zobacz historię edycji)

w tedy kiedy potrafisz sam napisać, bez niczyjej pomocy to co Ci przyjdzie do głowy,

No to niestety nie jestem jeszcze na tym poziomie - zawsze korzystam z internetu - dokładniej manuali (np. PHP bo jakoś nie widzę sposobu żeby zapamiętać każdą funkcję ;) , nie mówiąc o C/C++ i funkcjach w bibliotekach :D ) - chyba że to prosty skrypt/program.

Ale podobno człowiek uczy się całe życie :D

Dobra PHP - Zend - będzie dobrym certyfikatodawcą a dla np. C/C++?

Edytowano przez Gość (zobacz historię edycji)

Nikt Ci się nie każe niczego uczyć na pamięć... Czytaj dokładnie co napisałem:

dodatkowo potrafisz korzystać w pełni z dokumentacji i rozwiązywać problemy.

Ale jeżeli musisz lecieć z byle problemem na php.pl by złączyli Ci zapytania, zgrupowali i pomogli wyświetlić dane to marnie. ;)

Certyfikaty do C? Nie wiem, nie słyszałem... Microsoft kiedyś miał do Visual C... Ale sądzę, że nie ma sensu w ogóle bawić się w certyfikaty.

Twoimi certyfikatami są gotowe programy i aplikacje (portfolio), a nie papierek, który kupiłeś/dostałeś na święta/rozwiązałeś test ze składni.

Edytowano przez KowR (zobacz historię edycji)

Gość Pokuć

Certyfikat mogą służyć jako dodatki do wykonanych programów/ skryptów. Inne jest spojrzenie na osobę z teczką papierów poświadczających coś tam, inne jest w przypadku gdy papierów się nie ma. Ale trzeba koniecznie pamiętać o tym że fakt posiadania lub też nie, różnych papierków nie świadczy o tym czy ktoś jest zdolny czy też nie. Może być tak że ma pełno papierów i nic nie potrafi samemu zrobić bez książek albo potrafi samodzielnie działać a może i być taki przypadek że nie ma papierów i nic nie potrafi ale może i być tak że potrafi więcej niż ten co ma papiery.

portfolio by się jakieś znalazło...B)

integracja sklepu internetowego z Subiektem (program napisany w C++),

sklep internetowy(PHP+MySQL),

kilka wizytówek firmowych (PHP+MySQL)

kiedyś specjalistyczne programy do komunikacji po rs232 (Borland Delphi),

multimagazyny dla Subiekt ( w C++ ),

sterownik Ethernet dla Linux i u-boot (przeróbki w C dla systemu wewnętrznego),

przeróbki systemu wewnętrznego [ (deassemblacja -> analiza -> poprawki) w MIPS Assembler]

no i liczne inne przeróbki stron www i programy których nie pamiętam już...szkoda tylko że praktycznie wszystko za free...<_<

Więc chyba mogę się tak nazwać ...super kolejne święto w roku :lol:

dobra, dziękuje za rozjaśnienie - zawsze myślałem że bez papierka ani rusz...a na razie po prostu nie stać mnie na papierek za 4000zł :unsure:

Edytowano przez pietrovek (zobacz historię edycji)

@pietrovek - teraz jeszcze tylko kwestia jakiej jakości są te skrypty i strony internetowe. :) Bo jak działasz w strukturalnym PHP czy nawet obiektowym, ale bez frameworka (Zend, Symfony, Yii) to żadna firma Cię nie przyjmie.

KowR no i tu mnie zagiąłeś pod względem PHP -> niestety na razie nie tworzyłem przy użyciu framework-ów...cóż ale jak wcześniej napisałem -> człowiek uczy się całe życie :) zatem zainteresuje się tematem.

Myślę że niema co dalej offtop-ować - dziękuje za "ukierunkowanie" :)

Edytowano przez pietrovek (zobacz historię edycji)

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się