Skocz do zawartości
Shk

Usunięcie abonenta z bazy

Polecane posty

Witam,

czy istnieje możliwość całkowitego usunięcia danych abonenta z bazy WHOIS?

Chodzi mi o to, że w kilku firmach mam założone konta, na których kiedyś były domeny.

Mimo że to jedna i ta sama osoba, mam przypisanych kilka "id abonenta".

Teraz domeny rejestruję tylko i wyłącznie u dwóch rejestratorów.

Z góry dziękuję za pomoc. Mam nadzieję, że mnie rozumiecie.

Pozdrawiam

Dzień dobry ogólne,

myślę tak: jeśli chodzi o domeny .pl to każdy registrar tworzy sobie Twój kontakt oddzielnie i teoretycznie istnieje w Registry polecenie kasujące kontakt. Może je wykonać registrar uprawniony dla danego kontaktu, a kontakt nie może być powiązany z domeną. Pytanie tylko, czy firmy w których nic nie kupujesz będą chciały się w to bawić. Może wystarczy poprosić o likwidację Twojego konta w systemie i o ile procedura w danej firmie jest dopracowana, to Twój kontakt zostanie również skasowany. Dostęp do danych w whois jest przez podanie domeny, więc jeżeli nie posiadasz w tych firmach domen, to nikt z zewnątrz się do informacji w kontaktach nie dobierze, nawet jeżeli są na firmę lub użytkownika indywidualnego ze zgodą na publikację. Jeśli coś źle myślę to mnie poprawcie :-)

Gość

Zgodnie z Ustawą o Ochronie Danych Osobowych masz prawo żądać całkowitego usunięcia Twoich danych. Nie powinno być problemów, jeśli firma jest z Polski lub UE. Oczywiście usunięcie równa się zaprzestanie świadczenia jakichkolwiek usług.

Spróbuję napisać do moich rejestratorów z takim zapytaniem.

Zobaczymy co z tego wyniknie.

Jednak dziękuję za pomoc.

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się