HaPe 242 Zgłoś post Napisano Sierpień 21, 2011 Cześć, Możecie tutaj pisać jak nazywacie swoje maszyny serwerowe, VPSy na których świadczycie usługi? Chodzi mi o nazewnictwo celem lokalizacji konkretnego serwera. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
wood 173 Zgłoś post Napisano Sierpień 21, 2011 (edytowany) 1. numer serwera 2. nazwa DC 3. imiona żeńskie 4. nazwy bogów greckich takie kojarzę ;-), Edytowano Sierpień 21, 2011 przez wood (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
vet0 19 Zgłoś post Napisano Sierpień 21, 2011 Mapet show : Kermit, Piggy, Fazi, Rowlf, Zwierzak itd Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
KowR 103 Zgłoś post Napisano Sierpień 21, 2011 @wood, pkt. 3 - jestem ZA! Jak braknie Ci imion zawsze możesz bawić się w łacińskie nazwy zwierząt i roślin. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Sierpień 21, 2011 Ja na początku jak obsługiwałem dwa serwery to była Ania i Dorota a teraz S1, S2, S3, S4 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
d.v 1409 Zgłoś post Napisano Sierpień 21, 2011 U mnie jest wedle lokalizacji - de. pl. us. us2. uk. Niektórzy mają imiona/nazwiska postaci fikcyjnych (np. z Gwiezdnych wojen). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
wood 173 Zgłoś post Napisano Sierpień 21, 2011 @wood, pkt. 3 - jestem ZA! Jak braknie Ci imion zawsze możesz bawić się w łacińskie nazwy zwierząt i roślin. Co do łaciny to znam ją na dość dobrym poziomie (nie chwaląc się), więc jak ktoś chciałby coś kreatywnego to można do mnie pisać . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
HaPe 242 Zgłoś post Napisano Sierpień 22, 2011 Używałem nazewnictwa staropolskich(i nie tylko) imion, np.: Hermenegilda, Petronia, Władimirina... Ostatnio po s1, s2... tak nazywam. Będąc w jednym z DC spotkałem się, że firma nazywała serwery nazwami planet, także używali określenia TU-001, TU-002. Chyba admin nie lubi jednej partii Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Alwego 4 Zgłoś post Napisano Sierpień 22, 2011 W jednej z uczelni gdzie kiedyś odbywałem praktyki maszyny odpowiedzialne za pocztę nazywano owocami, maszyny odpowiedzialne za domenę windows zwierzętami. Były też serwery www ale skąd tam nazwy brali nie pamiętam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pietrovek 19 Zgłoś post Napisano Sierpień 22, 2011 nie świadczę usług ale temat interesujacy - jak rozumiem: ciekawe rozwiązania - ale z tymi imionami żeńskimi to trochę dziwnie komuś powiedzieć - "Marek, Wojtek i Krzysztof współdzielą Kasię" jak rozumiem nazywając Kasią (serwer matkę) a postawione na nim VPS imionami męskimi więc chyba s1, s2 itd. są bardziej odpowiednie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Pokuć Zgłoś post Napisano Sierpień 22, 2011 Jeszcze dziwniej by zabrzmiało jakby ktoś powiedział że "Wojtek nadmiernie wykorzystuje zasoby Kasi" Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś post Napisano Sierpień 22, 2011 Prawdziwy hardkor nie musi pamiętać nazw serwerów, pamięta wszystkie po IPv6 : ) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
HaPe 242 Zgłoś post Napisano Sierpień 22, 2011 Nie takie trudne Dziś mam otrzymać swoją /64 i można to zrobić w taki sposób, że ostatni oktet odpowiada za główne adresy maszyn. Gorzej jak ktoś przypisuje adresy po MACu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość finlandia Zgłoś post Napisano Sierpień 22, 2011 (edytowany) Ja nazywam s1, s2 itd, chociaż jeśli serwer jed pod konkretny cel to nazywam np ts3 itp. Edytowano Sierpień 22, 2011 przez finlandia (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pietrovek 19 Zgłoś post Napisano Sierpień 22, 2011 (edytowany) Prawdziwy hardkor nie musi pamiętać nazw serwerów, pamięta wszystkie po IPv6 : ) hehe,..no tak coż jak IPv4 jest jeszcze w miarę "ludzkim" protokolem (zapamietac 4-ro członowy adres jest dość prosto) tak IPv6...jakoś nie widzę podawania całego adresu np. przez telefon nie mówiąc już o zapamiętywaniu... taki mały off-top Edytowano Sierpień 22, 2011 przez pietrovek (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
elcct 159 Zgłoś post Napisano Sierpień 22, 2011 sxxyy -xx numer serwera -yy numer vps-a Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach