Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
HaPe

Od czego zaczęła się Wasza przygoda z webhostigniem?

Polecane posty

Cześć.

Ostatnio coś smutno na w tym dziale.

Jak zaczęła się Wasza przygoda z webhostingiem?

Sam zacząłem od vpsa w logout, jakieś 3 lata temu, jeden z użytkowników na ircu debian-pl polecił mi, abym zakupił sobie vpsa, wpisałem w google i tam trafiłem.

Od tego czasu mocno zacząłem się interesować systemami Linux, wcześniej był to tylko 2gi system na dysku. Powoli wczuwam się w branżę, mimo wieku.

Gość Kamikadze

U mnie zaczęło się od projektowania i tworzenia prostych stronek WWW (html/ joomla 1.0 - w tedy wchodziła dopiero wersja 1.5 tak jak teraz 1.6)

Ogólnie to od gimnazjum gdy koleś na informatyce zaraził mnie robieniem stronek a że w klasie praktycznie miałem jedne z lepszych prac to polubiłem to i się nie zniechęcałem. Później trzeba było dobrać jakiś hosting WWW, domenę itp. najpierw darmowe później płatne teraz VPSY i domowe serwery pod różne zastosowania.

Gość Pokuć

Mnie wzięło jakieś 8 lat temu, w wieku 14 lat gdy postanowiłem założyć swoją pierwszą stronę internetową dot. tematyki hobbystycznej na serwerze republika.pl :) Jakiś prosty HTML bez ładu i składu, ale potem przyszła chęć tworzenia lepszych stron, często opartych na różnych CMS no a że strony trzeba gdzieś umieścić to zacząłem się interesować hostingiem. Przebyłem długą drogę jeżeli chodzi o firmy hostingowe, zaczynałem od darmowych lipnych a obecnie siedzę na płatnych. Jeżeli nic nie pomyliłem to było to w takiej kolejności: republika.pl, webpark.pl, serwer prywatny, lycos.co.uk, boo.pl, webd.pl, nazwa.pl, insane.pl, neteasy.pl, VPS w Host-Europe.de, masternet.pl, Mzone (bardzo krótki epizod ale nie dlatego że firma be czy coś, firma bardzo dobrze świadczy usługi), Głowa NET. Przy stronach klientów miałem do czynienia z takimi serwerami jak Alpha.pl (dzisiaj fropsi czy inny kicz), VPS Cheapvps.co.uk czy xxl-web.com. W wieku 16 lat jak już wiedziałem co jest co w wersji podstawowej to zamarzyło mi się żeby mieć własne DC (coś mniejszego niż ATMAN ale z równie pro obsługą i jakością) albo chociaż żeby mieć firmę i mieć z tego zarobek pozwalający na jakieś utrzymanie się w kraju. Można powiedzieć że moje zainteresowanie tematyką hostingu zaczęło się w momencie gdy chciałem umieścić swoją stronę na serwerze a nie chciałem zrobić tego ,,na pałę" byle gdzie i byle jak byle by było tylko porządnie żeby działało :)

Mzone (bardzo krótki epizod ale nie dlatego że firma be czy coś

Epizod? :blink: Coś tam było nie tak? Zaraz adminom damy po uszach ;)

Gość

Dużo tego było, zaczynałem w 1999 roku od darmowców, free.net.pl chyba, również fortunecity.de, a przede wszystkim świetne niegdyś kki.net.pl. Potem szybko przeszedłem na komercyjne - cyberion.pl, civ.pl (progreso), a potem to już się rozkręciło i było po drodze kilka innych hostów.

Prawdziwy rozkwit zaliczyłem rejestrując się na tym forum - ile to ja się tutaj dowiedziałem o hostingu i całym tym biznesie...

W kki to wielu zaczynało w latach 90-tych, paru ludzi z czatu Sigmy się w to bawiło - ja też, i zacząłem w tym samym roku co Sponsi. Później był zwykły shared w Stanach, bo w naszym pięknym kraju ceny były porażająco wysokie. Kolejnym krokiem, wraz z rozwojem umiejętności webmasterskich był reseller - też za oceanem, tylko przez polską firmę, po jakimś czasie przesiadka do Anglii i kilkuletnia wyjątkowo udana współpraca z jedną z tamtejszych firm zakończona całkiem niedawno ze względu na przesiadkę na serwery w Niemczech i w Polsce. W międzyczasie trochę eksperymentów z różnymi sharedami, resellerami i VPSami rozsianymi po świecie, z czego teraz pozostały dwa serwerki w Stanach, jeden w Niemczech i (dzięki uprzejmości jednej z rodzimych firm) serwer w Polsce. Ceny u nas w porównaniu z tymi sprzed 10-12 lat prawie nie odbiegają od tych na Zachodzie, jakość usług często przewyższa tą z zagranicy, więc powrót do krainy nadwiślańskiej był naturalną koleją rzeczy. Dodatkowo pojawiło się kilka sharedów i VPSów zamawianych dla klientów pod konkretne projekty.

Wiedzę zdobywałem w różnych, czasem nietypowych miejscach, np. na dwóch anglojęzycznych forach webmasterskich - jednym amerykańskim i jedny, australijsko-brytyjskim, a także tutaj - rejestrowałem się jakiś czas temu, ale dość długo nie byłem aktywnym uczestnikiem dyskusji, ze względu na niepewność co do swojej wiedzy w temacie. Cały czas jednak się doszkalam :)

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować