Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
Messyah

[DNS] Podstawowa konfiguracja

Polecane posty

Witam!

Ponieważ jestem nowy w temacie kupna i użytkowania domeny, chciałbym was prosić o pomoc,

bo kompletnie nie wiem o co w tym chodzi..

Sprawa wygląda następująco:

Kupiłem sobie domenę w firmie "MasterNet", jakieś 2 dni temu. Aktualnie posiadam VPS-a z firmy "ViHost", która notabene bardzo sobie na razie chwalę. Ale do rzeczy. Nie mam zielonego pojęcia jak to wszystko łatwo skonfigurować, aby strona "moja_domena.pl" przekierowywała mnie na ip mojego VPS-a. Co prawda znalezłem taką opcję w panelu firmy, w której wykupiłem domenę, ale to przekierowywanie rzuca mnie dosłownie na "adres ip", zamiast na nazwę domeny w pasku + strona z serwera.. Teraz testuje konto na hekko.pl i tam tego też niestety nie umiem ustawić.. :C

Podam to co potrafię i uważam za ważne:

- panel z firmy gdzie wykupiłem domenę (screen) DNS: ns1.masternet.pl, ns2.masternet.pl

- panel hostingu w hekko.pl DA (screen) DNS: ns1.hekko.net.pl, ns2.hekko.net.pl

Prosiłbym o pomoc, co i gdzie wklepać, chciałbym to w miarę ogarnąć, zamiast pisać do BOK, żeby mi to sami zrobili... W sumie jestem na profilu technik informatyk i przydało by się posiąść jakąś wiedzę..

Poza tym, podobnież na to żeby działało czeka długo poczekać, więc zmieniając jedną rzecz co 24h, może mi szybciej domena zniknąć niż to wykombinuje... ;x

Z góry ślicznie dziękuje za pomoc!

Edytowano przez Messyah (zobacz historię edycji)

Gość Kamikadze

Wystarczy przejrzeć forum... SETKI razy było!

Wpis A do DNSów wskazując IP VPS-a

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować