Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
bigmen

Domowy - budgetowy system bezpieczeństwa danych

Polecane posty

Witam,

Na moim laptopie (stoi zazwyczaj na biurku) posiadam dosyć ważne dane i chciałbym zwiększyć ich bezpieczeństwo jednocześnie nie wydając za dużo kasy. Wpadłem więc na następujący pomysł:

1. Kupuję zewnętrzny dysk na USB (o pojemności podobnej, lub większej niż dysk zamontowany w komputerze).

2. Mam zainstalowane dwa systemy, Linux i Windows - na partycjach Linux'owych nie posiadam ważnych dla mnie danych, więc skupię się na Windowsie. Posiadając już zewnętrzny dysk nasuwają mi się dwie możliwości zabezpieczenia danych:

a) zastosowanie RAID1 - tutaj pytanie: czy uda się coś takiego zrobić przez USB, ewentualnie może chyba być RAID software'owy.

:) instalacja jakiegoś odpowiednika CRON dla Windowsa i ustawienie skryptów które będą synchronizować dane, np. za pomocą aplikacji rsync (z tego co się orientowałem istnieje odpowiednik dla Windowsa) - taki skrypt byłby uruchamiany np. co kilka - kilkanaście minut

Teraz pytania:

- Czy takie rozwiązania się sprawdzą?

- Które z nich - "a" czy "b" będzie lepsze? (Rozwiązanie "b" może być lepsze jeśli będę posiadał dysk zewnętrzny o wielkiej pojemności, bo wtedy będzie możliwość przechowywania kilku wersji danych, np. kopia z aktualna i kopia z 5 minut wstecz)

- Czy warto backupować również partycję systemową? Przyznam że wszystkie ważne dane trzymam na osobnych partycjach.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź!

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować