Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
Nocny_Marek

[wirtualny] Serwer pod duże forum

Polecane posty

Witam!

Prowadzę dość duże forum (71700 użytkowników, 400000 odsłon, 85000uu, transfer około 50gb - miesięcznie) i do tej pory znajdowało się na dedykowanych serwerach "po znajomości". Chciałbym przenieść się w inne, mniejsze ale własne miejsce i zastanawiam się, czy serwer wirtualny wystarczy. Maksymalnie zaobserwowałem 90 użytkowników online, forum działa na zmodyfikowanym i zoptymalizowanym silniku phpBB modified by Przemo. Do tej pory - tak jak pisałem - forum znajdowało się na mocnych maszynach u znajomych, ale mam już tego dość - wiadomo, darmowo to i nie można ponarzekać, a ostatnio strasznie dużo awarii) dlatego szczerze powiedziawszy nie mam pojęcia który serwer będzie odpowiedni na ten moment i w perspektywie na kilka / kilkanaście miesięcy. Znalazłem coś takiego z oferty hetzner.de: http://www.hetzner.de/de/hosting/produkte_webspace/level19/ jednakże nie wiem, czy to wystarczy. Wymogi są niewielkie, musi to dobrze działać (stabilnie), cena powinna być odpowiednia do specyfikacji a sam serwer oraz firma - zagraniczna, ale nie we Francji (póki co myślałem o Niemczech, stąd poszukiwania w hetzner.de). Jeszcze takie pytanie - być może głupie, ale tak jak piszę dawno nie byłem na nie-dedyku - czy na wirtualnym serwerze można hostingować tylko 1 stronę, czy np. homepage lub drugie forum (malutkie) również? Proszę Was o poradę... Nie chciałbym przepłacać, ale nie chciałbym również wpaść z deszczu pod rynnę i wybrać coś zupełnie nieodpowiedniego.

Z góry dziękuję wszystkim za pomoc! :-)

Pozdrawiam serdecznie

Czy masz jakieś dane na temat generowanego obciążenia przez forum?

Raczej (czytaj raczej na pewno) potrzebujesz VPS`a przy takich odwiedzinach, szczególnie na Przemo.

MZone, czy mógłbyś w takim razie polecić odpowiedniego VPS'a? Interesuje mnie lokalizacja zagraniczna, tak jak pisałem najlepiej Niemcy lub te okolice. Danych dotyczących obciążenia nie mam.  Takie pytanie jeszcze: jak z płatnościami zagranicznymi w euro jest? W jaki sposób przelać pieniążki jak najtaniej?

Witam!

Prowadzę dość duże forum (71700 użytkowników, 400000 odsłon, 85000uu, transfer około 50gb - miesięcznie) i do tej pory znajdowało się na dedykowanych serwerach "po znajomości". Chciałbym przenieść się w inne, mniejsze ale własne miejsce i zastanawiam się, czy serwer wirtualny wystarczy. Maksymalnie zaobserwowałem 90 użytkowników online, forum działa na zmodyfikowanym i zoptymalizowanym silniku phpBB modified by Przemo. Do tej pory - tak jak pisałem - forum znajdowało się na mocnych maszynach u znajomych, ale mam już tego dość - wiadomo, darmowo to i nie można ponarzekać, a ostatnio strasznie dużo awarii) dlatego szczerze powiedziawszy nie mam pojęcia który serwer będzie odpowiedni na ten moment i w perspektywie na kilka / kilkanaście miesięcy. Znalazłem coś takiego z oferty hetzner.de: http://www.hetzner.d...bspace/level19/ jednakże nie wiem, czy to wystarczy. Wymogi są niewielkie, musi to dobrze działać (stabilnie), cena powinna być odpowiednia do specyfikacji a sam serwer oraz firma - zagraniczna, ale nie we Francji (póki co myślałem o Niemczech, stąd poszukiwania w hetzner.de). Jeszcze takie pytanie - być może głupie, ale tak jak piszę dawno nie byłem na nie-dedyku - czy na wirtualnym serwerze można hostingować tylko 1 stronę, czy np. homepage lub drugie forum (malutkie) również? Proszę Was o poradę... Nie chciałbym przepłacać, ale nie chciałbym również wpaść z deszczu pod rynnę i wybrać coś zupełnie nieodpowiedniego.

Z góry dziękuję wszystkim za pomoc! :-)

Pozdrawiam serdecznie

Dla czego przekreślasz Francję?

Vogan, Francja to przede wszystkim OVH, a nawet jak nie, to inna firma która sama jest w OVH, a z tą firmą mam złe wspomnienia, ujmę to tak. W kraju nie chcę, bo drogo. Pozostaje zagranica, najlepsze pingi i - jak myślę - profesjonalizm znajdę w Niemczech.

Vogan, Francja to przede wszystkim OVH, a nawet jak nie, to inna firma która sama jest w OVH, a z tą firmą mam złe wspomnienia, ujmę to tak. W kraju nie chcę, bo drogo. Pozostaje zagranica, najlepsze pingi i - jak myślę - profesjonalizm znajdę w Niemczech.

Nie wiem co jest przyczyną "złych wspomnień" ale my korzystamy z OVH od ponad 2 lat - bez większych problemów i przestojów. Wszystko zależy od tego jak się zarządza otrzymanym sprzętem i jak się zgłasza usterki - my nie mieliśmy jeszcze w czasie naszej współpracy z OVH najmniejszych problemów.

Niemcy przerabialiśmy - dwie firmy - i więcej nie chcemy mieć z nimi nic wspólnego.

MZone, czy mógłbyś w takim razie polecić odpowiedniego VPS'a? Interesuje mnie lokalizacja zagraniczna, tak jak pisałem najlepiej Niemcy lub te okolice. Danych dotyczących obciążenia nie mam. Takie pytanie jeszcze: jak z płatnościami zagranicznymi w euro jest? W jaki sposób przelać pieniążki jak najtaniej?

Trudno abym polecał inne firmy, skoro sami mamy serwery VPS ulokowane w Niemczech.

U na płatność jest wykonywana poprzez Paypal, jako że nasza firma jest z UK, wpłata jest konwertowana na Funt Brytyjski w momencie płatności.

Możesz wpłącać w każdej walucie poprzez usługi PayPal.

Paypal moim zdaniem jest najlepszym sposobem wpłaty za usługę. Wpłaty są księgowane automatycznie i natychmiastowo.

Poniżej link do oferty VPS:

http://www.mzhost.co.uk/vps_lista.html

Istnieje możliwość dołączenia administracji do serwera, w przypadku takiej potrzeby.

Odnośnie OVH nie polecam, ale wiele osób sobie chwali.

3000 uu/dzień przy zoptymalizowanym przemo i już go wysyłacie na VPS-a?? Czy to nie zbyt szybko?

3000 uu/dzień przy zoptymalizowanym przemo i już go wysyłacie na VPS-a?? Czy to nie zbyt szybko?

No nie wiem, raczej nie puściłbym takie konta na współdzielony, bo wtedy niektórzy klienci mogą mieć wolniejsze połączenie z bazą danych ... :)

jakby nie było to: (71700 użytkowników, 400000 odsłon, 85000uu, transfer około 50gb - miesięcznie).

Zresztą najlepiej przetestować, ale Przemo to zasobożerny skrypt forum.

300 UU to mało.

Użytkowników dość dużob o 70 tys.

Kwestia taka jeśli nie masz nawalone modów, dodatków - syfu to shared powinien styknąć.

Patrz Sygnaturka. Ja się hostuje w Unixie i sobie chwalę :] Mają markowe serwery w Warszawie

Malitek, z grubszych to modyfikacja seo spider friendly i bbcode manager tylko, plus poprawki usprawniające działanie. Sam nie wiem czy potrzebuję aż VPS'a, czy wystarczyłby taki hosting jak podałem w pierwszym poście. No i podstawowa sprawa - serwer ma być za granicą.

Gość Astron

A jaki masz budżet?

Bo jak do 600-800zł rocznie to da radę jeszcze coś niezłego w PL wyczaić.

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować