Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
Marek607

[1500] Kupno PC-ta

Polecane posty

Witam.

Wiem że to nie jest forum komputerowe ale pisałem na takowych i cisza więc się Was poradze.

Tak więc przyszedł czas żebym wymienił mój komputer.

Szukam czegoś w cenie do 1500 zł .

Płyta Główna: nie znam się na tym więc nie będę pisał głupot

Zasilacz: j.w.

Procesor: Q 8300 lub coś o zbliżonej mocy (4 x 2,5 ghz)

RAM : minimum 4 GB DDR2

Dysk twardy : tu nie mam aż takich wymagań , powiedzmy sobie że 300 gb mi spokojnie wystarczy ale miło by bylo żeby w zamian był dosyć szybki - 7200 rpm

Karta graficzna: na allegro widziałem fajne GeForce GT 220 1024ddr3 i to by mi pasowało

Do tego wiadomo że obudowa, karta sieciowa, nagrywarka dvd-rw i okablowanie - myszke i klawiature mam :).

Całość ma być złożona - umiem złożyć swój komputer bo już wielokrotnie to robilem ale nowego niestety nie dam rady.

Zastosowanie: Nie będe gral w jakieś ciężkie gry, obecnie gram tylko w cs-a od czasu do czasu. Często coś tam sobie robię w GIMP-ie ktory niestety przy obecnej konfiguracji ma ciężko ;/

Poza tym zajmuje się tworzeniem stron ( glównie sam dla siebie poznaje pokolei wszystkie skrypty :))

Więc nie będzie to do gier tylko raczej do grafiki ( GIMP) no i do przerzucania dużej ilości skryptów itp ( mam masę skryptów i szablonów na kompie)

Chcę by to ładnie latało na windows 7 z officem 2007. Do tego dochodzi około 10 programow ( antywirus, poczta, notepad, odtwarzacz filmów itp.)

To chyba wszystko - jeśli nadal jakieś pytania to chętnie odpowiem.

Cena max 1500

Widziałem ciekawe zestawy na allegro:

http://www.allegro.pl/item857249403_pcs_monster_q8300_4gb_500gb_gt_220_1gb_dvd_rw.html

i to samo tylko od innego:

http://www.allegro.pl/item861410381_vist_q8300_4gb_gt220_1gb_ddr3_500hdd_drw_b23_500w.html

Pozdrawiam i czekam na pomoc.

Jeśli operujesz na grafice to IMHO bardziej od mocnego procesora przyda Ci się sporo RAMu. Poszedłbym w kierunku nowych AMD Athlonów X4 (boxowy X4 620, 4x 2.6 GHz kosztuje 320-330 zł a wydajnościowo jest bardzo sensowny - http://www.tomshardware.com/reviews/athlon-ii-propus,2414-7.html) + płyta główna z obsługą DDR3 + np. 8 GB RAM DDR3 do kompletu (który jest nowszy i szybszy od DDR2 a kosztuje tyle samo). Jeśli dajesz radę złożyć/rożlożyć swój komputer to przy zachowaniu podstawowych zasad typu "nie wtykam na chama tam, gdzie nie pasuje" i ten powinnieneś dać radę ogarnąć samodzielnie.

Nie złoży się nic sensownego w tej cenie z nowych porządnych części. (No chyba, że chcesz zasilacz noname jak i całą resztę stuffu kastratów)

Akurat nic nie poradze na to że budżet jest jaki jest, a sprzęt jest dosyć pilnie potrzebny ( ile to można pracować na celeronie 633 Mhz z 64 mb ramu ;/)

Jeśli operujesz na grafice to IMHO bardziej od mocnego procesora przyda Ci się sporo RAMu. Poszedłbym w kierunku nowych AMD Athlonów X4 (boxowy X4 620, 4x 2.6 GHz kosztuje 320-330 zł a wydajnościowo jest bardzo sensowny - http://www.tomshardw...thlon-ii-propus,2414-7.html) + płyta główna z obsługą DDR3 + np. 8 GB RAM DDR3 do kompletu (który jest nowszy i szybszy od DDR2 a kosztuje tyle samo). Jeśli dajesz radę złożyć/rożlożyć swój komputer to przy zachowaniu podstawowych zasad typu "nie wtykam na chama tam, gdzie nie pasuje" i ten powinnieneś dać radę ogarnąć samodzielnie.

Jakoś nie wiem dlaczego ale mam większe zaufanie do Intela niż do AMD ( u mnie w domu nigdy jeszcze nie miałem z nimi problemu a najstarszy ma 8 lat)

Może i masz racje że dałbym radę to złożyć tyle że kompletnie nie znam się na wielu podzespolach i nie wiem co z czym sie da złączyć a co nie. A w końcu trzeba się znać żeby dobrać wlaściwe podzespoly - kupując calą jednostkę dostaję na nią gwarancje i wrazie się coś spier...... to wiadomo ze nie jest wina źle dobranych podzespolów.

Rzeczywiście patrząc na allegro z prockami amd dostaje ciut lepsze parametry - ktoś zaproponuje konkretny model??

Akurat nic nie poradze na to że budżet jest jaki jest, a sprzęt jest dosyć pilnie potrzebny ( ile to można pracować na celeronie 633 Mhz z 64 mb ramu ;/)

No jeżeli masz teraz taki komputer to dla ciebie wszystko nowe w granicach tak jak piszesz ~1500zł to będzie niebo, a ziemia.

A faktycznie dużych wymagań nie masz, weź jakąś markową płytę na DDR3 tak jak pisał Patryk + markowy zasilacz i będzie git.

Zamiast QUDA możesz nawet CORE ~3 GHz na rdzeniu i powinno ci stykać :)

Właśnie zauważyłem że AMD są tańsze .

Dzięki za propozycje , zastanawiam się tylko czy nie lepiej zamiast tego co podaleś wybrać to:

http://www.allegro.pl/item863504591_amd_quad_x4_620_4x2_6ghz_4gb_500gb_gtx_220_1gb.html

Ma lepsza grafikę ale za to gorszą pamięć . No i jednak 4 rdzenie to nie 2.

Ilość rdzeni to nie wszystko, liczy się jeszcze ich wydajność. I tutaj też polecę Ci raczej nawet 2-rdzeniowego Phenoma niż 4-rdzeniowego Athlona, szczególnie, że ten pierwszy ma dużo większy cache, a to robi ogromną różnicę w pracy z programami graficznymi.

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować