wyjadacz 0 Zgłoś post Napisano Listopad 9, 2009 Witam html znam bardzo dobrze, w php tez się bawiłem np dzięki google i bystrości sciaglem licencję z adminpanela, ale mniejsza z tym. Chciałbym nauczyć się kodowania w Php +mysQl i tutaj potrzebuję waszą radę jaka książka/książki polecacie do nauki nie proszę o kursy online które przeglądałem i sadzę, że nic z nich ciekawego się nie nauczę, bo jednak książka to książka Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
DawPi 49 Zgłoś post Napisano Listopad 9, 2009 nie proszę o kursy online które przeglądałem i sadzę, że nic z nich ciekawego się nie nauczę, bo jednak książka to książka Manual widział? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Spanner Zgłoś post Napisano Listopad 9, 2009 ja polecam 2 książki: dla początkujących, żeby poznać podstawy: PHP i MySQL. Tworzenie stron WWW. Vademecum profesjonalisty. Wydanie trzecie a jak już coś będziesz umiał i chciał poszerzyć wiedzę to: PHP5. Zaawansowane programowanie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Mateusz Sojda 41 Zgłoś post Napisano Listopad 9, 2009 http://www.webhostingtalk.pl/topic/15599-programowanie-w-php/page__p__136734__fromsearch__1entry136734 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
wyjadacz 0 Zgłoś post Napisano Listopad 9, 2009 ok a teraz możecie mi powiedzieć o co chodzi z tym framework ? bo jak czytałem linka wyżej to często się to obijało. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Malas 0 Zgłoś post Napisano Listopad 9, 2009 http://www.google.pl/search?hl=pl&source=hp&q=framework&btnG=Szukaj+w+Google&lr=&aq=f&oq= Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość nrm Zgłoś post Napisano Listopad 9, 2009 ok a teraz możecie mi powiedzieć o co chodzi z tym framework ? bo jak czytałem linka wyżej to często się to obijało. Nie zabieraj się za to na starcie bo będziesz produkował taki szajs jak ludzie którzy wysyłają mi CV. Ciężko na to w ogóle patrzeć Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość AceDude Zgłoś post Napisano Listopad 9, 2009 Frameworki to coś, na co wpadasz po kilku(nastu) miesiącach od rozpoczęcia nauki programowania. Gotowymi sobie nie zawracaj głowy, jeżeli pracodawca tego od ciebie nie wymaga. Aha - ja zaczynałem od tego kursu - http://phpkurs.pl/ Genialna sprawa, po nim (czytałem jego starszą wersję, mam ją zapisaną jako kopię http://www.leon.w-wa.pl/texts/kurs/) mogłem już zacząć robić co tylko chciałem. Oczywiście cały czas sobie doczytuję o nowościach i trendach w języku Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś post Napisano Listopad 9, 2009 Helion.pl - albo idziesz do empiku i przeglądasz i przeglądasz.. książka, w której coś zrozumiesz, będzie dla Ciebie ; ) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Mateusz Sojda 41 Zgłoś post Napisano Listopad 9, 2009 Polecam jeszcze ten link http://www.php.rk.edu.pl/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
p 3 Zgłoś post Napisano Listopad 9, 2009 Witam html znam bardzo dobrze, w php tez się bawiłem np dzięki google i bystrości sciaglem licencję z adminpanela, ale mniejsza z tym. Chciałbym nauczyć się kodowania w Php +mysQl i tutaj potrzebuję waszą radę jaka książka/książki polecacie do nauki nie proszę o kursy online które przeglądałem i sadzę, że nic z nich ciekawego się nie nauczę, bo jednak książka to książka Jeżeli chcesz się czegoś uczyć, to dlaczego akurat PHP? Frameworki to coś, na co wpadasz po kilku(nastu) miesiącach od rozpoczęcia nauki programowania. Gotowymi sobie nie zawracaj głowy, jeżeli pracodawca tego od ciebie nie wymaga.Głupszej rady dawno nie słyszałem... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość AceDude Zgłoś post Napisano Listopad 9, 2009 Głupszej rady dawno nie słyszałem... Ponieważ żyjemy w świecie, w którym lansuje się rzeczy, które są niepotrzebnie przekombinowane. Gotowe frameworki są fajne, jeżeli chcemy podpatrzeć jakieś konkretne rozwiązania. Jako całość żaden mnie nie porwał. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pavobe 0 Zgłoś post Napisano Listopad 9, 2009 a jak już coś będziesz umiał i chciał poszerzyć wiedzę to: PHP5. Zaawansowane programowanie Data wydania: 07 czerwiec 2005 To nie będzie przeszkadzać? Zastanawiam się, czy jej nie kupić... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość nrm Zgłoś post Napisano Listopad 9, 2009 Chyba ją mam, przejrzę i Ci powiem czy bardzo jest nieaktualna. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
KdA 0 Zgłoś post Napisano Listopad 9, 2009 Chyba ją mam, przejrzę i Ci powiem czy bardzo jest nieaktualna. Również byłbym zainteresowany. Niestety w żadnej księgarni nie udało mi się jej dostać, by ją przejrzeć. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miłosz 2311 Zgłoś post Napisano Listopad 9, 2009 ja zaczynałem od książki z php4, chyba PHP Podstawy (albo coś w tym stylu). no ale jakoś mi ten język nie przypadł do gustu. Frameworki tym bardziej. Wole sam napisać swoje rozwiązanie. przynajmniej wiem co mam i jak działa, bądź nie z pehape zrezygnowalem na rzecz Javy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
wygodad 31 Zgłoś post Napisano Listopad 9, 2009 To nie będzie przeszkadzać? Zastanawiam się, czy jej nie kupić... Polecam tą pozycje PHP5. Zaawansowane programowanie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Malas 0 Zgłoś post Napisano Listopad 9, 2009 Polecam tą pozycje PHP5. Zaawansowane programowanie To samo ktoś wyżej podał Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
wyjadacz 0 Zgłoś post Napisano Listopad 9, 2009 Jeżeli chcesz się czegoś uczyć, to dlaczego akurat PHP? A dlaczego nie ? przecież znając php można do niego doedukować się ajaxa i innych mi nieznanych rzeczy)(które zapewne poznam w trakcie edukowania sie php) by tworzyć naprawdę fajne rzeczy a może poprawiać istniejące Chciałbym dla siebie napisać cms dodawać do niego to co chcę, a nie prosić się jakiegoś programisty i płacić, przez to chciałbym nauczyć się PHP. Co do framework to jest jakas rama strony którą mogę wypełniać jak chcę ?? o to chodzi ?? bo czytałem gogielke i tak zrozumiałem, a jak framework to zend czy prado ? na przyszłość pytam bo przeglądają to co różne mają tylko te 2 sa jako tako zdaje mi się bardziej rozwinięte. Co do książek to czy "php6 i mysql 5 dynamiczne strony www" jest dobra dla poczatkującego ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miłosz 2311 Zgłoś post Napisano Listopad 9, 2009 kumpel w php zrobił aplikacje która przez BT wysyła wiadomość na telefon Frameworki narazie sobie odpuść, bo będziesz ich używać a nie będziesz wiedział jak działają poszczególne funkcje. Jak już opanujesz dość dobrze php to wtedy zacznij ich uzywać, o ile będą potrzebne oczywiście. Chociaż po stworzeniu kilku aplikacji sam sobie poskładasz niektóre kawałki kodu, które będziesz używać za każdym razem, np klasa do obsługi bazy danych. Frameworków jest sporo... Symfony, cakePHP, zend... tu masz zestawienie: http://www.phpframeworks.com/ (nie wiem na ile aktualne) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
wygodad 31 Zgłoś post Napisano Listopad 10, 2009 To samo ktoś wyżej podał zgadza się i dlatego potwierdziłem, że warto Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MiSi3kK 16 Zgłoś post Napisano Listopad 10, 2009 Ja na którymś etapie oparłem się o PHP5 Biblia. Od dłuższego czasu jedyne co mnie wspomaga to manual i google + dobre środowisko . Na przeglądaniu dobrze napisanego kodu i sprawdzaniu manuala nauczysz się bardzo dużo - o ile znasz inny język. Sprawdź na helion.pl opinie o zaproponowanych książkach. Co do frameworków zgodzę się, żebyś na początku się nimi nie interesował - potem sam wybierzesz bo ich użycie zależy od projektu i jego założeń. Jeśli chodzi o wybór języka to możesz się jeszcze Pythonem zainteresować też www, ajax itp, a język IMO trochę ciekawszy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
wyjadacz 0 Zgłoś post Napisano Listopad 12, 2009 ok zamówiłem 2 książki z heliona a teraz powiedzcie mi czy jest pakiet php, mysql, apache który można odrazu zainstalwoać na komputerze by na nim testowac to co się napisało?? słyszałem o krasnalu ale on podobno jest dziurawy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MiSi3kK 16 Zgłoś post Napisano Listopad 12, 2009 Xampp Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Spanner Zgłoś post Napisano Listopad 12, 2009 dokładnie Xampp i nic innego. Krasnal jest do kitu, a kiedyś fajny WebServ stał się denny, bo nierozwijany Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach