jareq 1 Zgłoś post Napisano Październik 17, 2009 Witam, mam vpsa i chciałbym na nim zainstalować jakieś środowisko graficzne. Dowiedziałem się od administratora logout.pl (bo tam mam vpsa) że moge to zrobić poprzez instalację nomachine. Zainstalowałem to nomachine - serwer dziala. Tylko co dalej ? Jak skonfigurować klienta. Mam też zainstalowane KDE na tym vps-ie, ale wywala błąd że nie znaleziono urządzenia (coś w tym stylu) zapytąłem więc support co jest. Odpowiedzieli że vpsy nie mają karty graficznej więc musi to być samo nomachine lub sam vnc lub sam xorg-vnc. Zatem moje pytanie brzmi: jak to uruchomić ? Jak skonfigurować klienta ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość N3T5kY Zgłoś post Napisano Październik 17, 2009 Ja bym wybrał VNC przypadku lenny wystarczy: apt-get update apt-get upgrade apt-get install xserver-xorg-core xorg apt-get install kdm apt-get install kde apt-get install vnc4server Potem dajesz vncserver Ustalasz hasło Następnie vncserver -geometry 1024x768 -depth 16 i tym sposobem stworzyłeś vdesktop możesz się połączyć przez twojeIP:1 (vnc.com > free edition) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jareq 1 Zgłoś post Napisano Październik 17, 2009 ups dodam że mam slackware Vnc mam zainstalowane - po wpisaniu tych komend mam cos takiego: New 'vz1534:1 (root)' desktop is vz1534:1 Starting applications specified in /root/.vnc/xstartup Log file is /root/.vnc/vz1534:1.log root@vz1534:~# vncserver -geometry 1024x768 -depth 16 New 'vz1534:1 (root)' desktop is vz1534:1 Starting applications specified in /root/.vnc/xstartup Log file is /root/.vnc/vz1534:1.log ale i tak nie moge się połączyć. Connection refused w procesach nie ma xvnc ani nic z nazwą vnc Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość N3T5kY Zgłoś post Napisano Październik 18, 2009 ps -aux Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jareq 1 Zgłoś post Napisano Październik 18, 2009 wlasnie tak sprawdzam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
a.nowak 0 Zgłoś post Napisano Październik 22, 2009 Hm, chyba Slackware na VPSie nie różni się za bardzo od czystej dystrybucji na domowym komputerze. Czyli GUI instaluje się tak samo. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach