Skocz do zawartości
WPNJ

2 domeny do 1 strony

Polecane posty

Witam.

Mam taki problem, z którym wolę się nie rozprawiać w sposób amatorski. Chodzi o to, że mam stronę o pewnym adresie. Dzisiaj wykupiłem drugą domenę (łatwiejszą do zapamiętania) i chciałbym ją przekierować na tą stronę, tak jak jest to z domeną nk.pl. Przekierowuje na nasza-klasa.pl.

Wpisuję do paska adresu nk.pl i po przekierowaniu zmienia na nasza-klasa.pl. Jak to zrobić by nie było żadnych problemów z Google, tzn. by nie dostać bana.

Pozdrawiam.

Wpisuję do paska adresu nk.pl i po przekierowaniu zmienia na nasza-klasa.pl. Jak to zrobić by nie było żadnych problemów z Google, tzn. by nie dostać bana.

Pozdrawiam.

zastosowac przekierowanie 301, do pliku .htaccess dopisujesz:

RewriteEngine On
RewriteRule ^(.*)$ http://www.twoja_nazwa_domeny.pl/$1 [R=301,L]

gdzie 'www.twoja_nazwa_domeny.pl ' to domena na ktora chcesz dokonac przekierowania.

Aha ok. Czyli na tej nowej (prostszej) domenie tworzę plik .htaccess i wklepuje to co mi podałeś. A wtedy w wyszukiwarkach będzie widoczna tylko ta domena co jest do tej pory czy i ta nowa?

Aha ok. Czyli na tej nowej (prostszej) domenie tworzę plik .htaccess i wklepuje to co mi podałeś. A wtedy w wyszukiwarkach będzie widoczna tylko ta domena co jest do tej pory czy i ta nowa?

wyjasnie to 'lopatologicznie' B)

mamy domene nasza-klasa.pl i chcemy by inna domena nk.pl przekierowywala nas na nasza-klasa.pl

mozemy to roziwazac nastepujaco:

- domena nk.pl skierowana jest na jakis katalog na Twoim serwerze do tego katalogu wrzucamy plik .htaccess

- w pliku tym umieszczamy 'kod' podany wczesniej, w przytoczonym przypadku powinno byc:

RewriteEngine On
RewriteRule ^(.*)$ http://www.nasza-klasa.pl/$1 [R=301,L]

dzieki temu wpisujac adres nk.pl nastapi przekierowanie na adres nasza-klasa.pl, mozna to rowniez zrealizowac poprzez skrypt php:

<?php

header(?HTTP/1.1 301 Moved Permanently?);

header(?Location: http://www.nasza-klasa.pl?.$_SERVER[?REQUEST_URI?]);

header(?Connection: close?);

?>

UWAGI:

• dzięki wykorzystaniu zmiennej środowiskowej $_SERVER[?REQUEST_URI?] przekazywane są również parametry podane w adresie URL
  • www.nowa_domena.pl nalezy zastąpić nazwą domany na którą ma być wykonane przekierowanie

oczywiscie w pierwszym przypadku musi byc dostepny modul serwera Apache o nazwie mod-rewrite

Ok. Dzięki wielkie za wytłumaczenie. Jak już będę miał domenę to podepnę do serwera i wrzucę ten .htaccess :)

Dzięki raz jeszcze B)

Google nigdy nie miało nic przeciwko stronom, do których podpięta jest większa ilość domen, i z tego co wiem nic się w tej kwestii nie zmieniło. Tak więc można po prostu zaparkować drugą domenę na domenie głównej (robisz to za pomocą "domain pointers" w DA - zaznaczając, że ma być to alias).

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się