northwest 0 Zgłoś post Napisano Maj 21, 2009 Witam serdecznie, Mam serwer oparty na Linuxie i na nim aplikację serwerową (opartą o MONO - napisana w C#). Ta aplikacja musi pracować 24h na dobę (tzn. zawsze kiedy uruchomiony jest serwer). Mam w związku z tym takie pytanie, czy wiecie może czy da się zrobić coś takiego ażeby system (Debian) przy uruchamianiu/restarcie automatycznie startował ten mój program (normalnie wywołuję go poprzez: screen -A -m -d -S `mono /home/aplikacje/a.exe` Czy wiecie może co zrobić żeby system sprawdzał co jakiś czas czy ten program jest uruchomiony - i jeśli nie, to żeby go automatycznie uruchamiał? Łukasz Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jarosław Szmańda 42 Zgłoś post Napisano Maj 21, 2009 W cron go wrzucić? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
matt 0 Zgłoś post Napisano Maj 21, 2009 Skrypt bash w /etc/rc1do9.d/ ? nie pamietam z ktorego startuje debian Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
northwest 0 Zgłoś post Napisano Maj 21, 2009 Skrypt bash w /etc/rc1do9.d/ ? nie pamietam z ktorego startuje debian możesz jaśniej?? ja sie nie znam za bardzo na linuxie ( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
xorg 693 Zgłoś post Napisano Maj 21, 2009 do tego jest tool update-rc.d Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
p 3 Zgłoś post Napisano Maj 21, 2009 screen -A -m -d -S `mono /home/aplikacje/a.exe`Po co screen? Wystarczy & W cron go wrzucić?Ty jak coś napiszesz to normalnie ręce opadają Skrypt bash w /etc/rc1do9.d/ ? nie pamietam z ktorego startuje debian Przecież jak nie wie jak się do tego zabrać, to tym bardziej sam skryptu sobie nie napisze W bardzo prymitywnej formie może on wyglądać tak: #!/bin/sh PID=`ps | grep a.exe | grep -v grep | awk '{ print $1 }'` if $(kill -0 $PID) then exit 0 fi mono /home/aplikacja/a.exe & Wystarczy wrzucić do cron'a i gotowe Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
xorg 693 Zgłoś post Napisano Maj 21, 2009 btw. exe na linux? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
northwest 0 Zgłoś post Napisano Maj 21, 2009 #!/bin/sh screen -A -m -d -S `mono /home/aplikacje/a.exe` while [ 1 ] do if [ ! `pidof -x screen -A -m -d -S \`mono /home/aplikacje/a.exe\`` ] then screen -A -m -d -S `mono /home/aplikacje/a.exe` fi sleep 120 done; - znalazłem jeszcze coś takiego wpisać w konsoli: crontab-e a nastepnie: */01 * * * * /home/aplikacje/skrypt.sh >/dev/null 2>&1 - to będzie testowało co sekundkę? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jarosław Szmańda 42 Zgłoś post Napisano Maj 21, 2009 O matko... Z tym cronem to pojechałem... Przepraszam za wprowadzanie w błąd... Jakoś dzisiaj ciezko myślę·.. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
p 3 Zgłoś post Napisano Maj 21, 2009 btw. exe na linux? C#, a konkretniej CIL. - to będzie testowało co sekundkę?Nie, a reszta tego co napisałeś to też bzdury. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
northwest 0 Zgłoś post Napisano Maj 21, 2009 oki, to wykorzystam Twój skrypt - dziękuje ) czyli jak inaczej dodać startowanie tego do crona? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach