Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
michalk

Działanie skryptu po zamknięciu putty

Polecane posty

Witam!

Kolejne błache pytanie. Chciałem napisać sobie prosty skrypt do mierzenia zużycia cpu i RAM i teraz napotkałem spory problem. Mam zpipowaną komendę x która odpowiada za część tego skryptu zapisując zgrepowane dane z top. Wszystko fajnie tylko zapis kończy się po zakmnięciu putty. Wyczytałem, że pomoże tutaj screen. Więc wpisuje:

screen -t title

Przechodzę do innego okna i tutaj wpisuję moją komendę. Teraz tylko jak wrócić do wcześniejszego okna? Czy po udanym powrocie mogę exitować się i wszystko będzie dalej poprawnie chodzić? Jak mogę później zamknąć to okno, jak wykorzystać kill po ponownym wejściu na putty?

To są moje pytania. Z tego co wyczytałem to mogę przejść między oknami przez screen -ls i nastepnie screen -r <nazwa>" ale chyba coś źle robie bo mnie nie chce przenieść do głównego okna.

Proszę o pomoc

screen - otwiera nowe okno (terminal?)

jak już w nim jesteś to jak naciśniejsz Ctrl + A + D to wtedy przejdziesz do głównego terminala

Wtedy dzięki screen -ls wyświetlisz listę otwartych okien

screen -r 1234.pts-0.adfadfaf

otwiera wybrany screen.

A tak w ogóle, to zamiast screen bardziej opłaca ci się chyba w crontab to umieścić.

A tak w ogóle, to zamiast screen bardziej opłaca ci się chyba w crontab to umieścić.
Niby dlaczego? Nie masz pojęcia na jakiej zasadzie działa jego skrypt, a rzucasz głupimi poradami...

Z chęcią sprawdziłbym skrypt który napisałeś. Mogę liczyć na ostatnią wersję jeśli ją znajdziesz?

Dzięki Blueman sporo pomogło

Ogolnie o niej zapomnialem, wiem ze mam gdzies dwie wersje jedna na "ps", a druga na "sa" jak tylko je znajde to napewno udostepnie ;)

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować