Rafix 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 6, 2005 Witam, Nie wiem czy w dobrym miejscu umiescilem ten temat, jezeli nie to prosze moderatora o przeniesienie. Od jakiegos czasu interesuje mnie na jakiej zasadzie dziala aukcja.onet.pl, bo jest to w zasadzie allegro z wstawionymi wstawkami onetu, ale zarowno adres serwisu jak i wszystkie linki rozpoczynaja sie od aukcja.onet.pl a nie allegro.pl, a nie wydaje mi sie zeby byly to oddzielne, na biezaco aktualizowane serwisy - po prostu za duzo roboty... Czy jest to jakies przekierowanie domeny? W jaki sposob mozna cos takiego zrobic "u siebie" ??? Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Max 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 7, 2005 To proste - podpisujesz z allegro umowe, placisz kilka milionów zł i już masz allegro u siebie - banalne Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jurdziol 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 7, 2005 To proste - podpisujesz z allegro umowe, placisz kilka milionów zł i już masz allegro u siebie - banalne Raczej allegro placi tobie np. za rejestracja od Ciebie :-P Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Rafix 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 7, 2005 Witam, Nie takich odpowiedzi sie spodziewalem... Byc moze Panowie zle mnie zrozumieli wiec postaram sie dokladniej wytlumaczyc o co mi chodzi. Interesuje mnie w jaki sposob mozna udostepniac wlasny serwis lub jego czesc na zasadzie wspolpracy allegro.pl z aukcja.onet.pl - jak technicznie mozna dokonac takiego przekierowania. Prosze o odpowiedzi osoby, ktore maja jakas wiedze na ten temat. Pozdrawiam, Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
adx 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 7, 2005 Normalnie, łączysz się po TCP/IP do bazy danych... Kiedyś widziałem podobne rozwiązanie łączące firmę budowlaną z pasażem handlowym wp - onet łączył się z bazą danych która stała na serwerze w biurze firmy... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Max 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 8, 2005 jurdziol: nie masz kompletnie pojecia o czym piszesz Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jurdziol 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 8, 2005 jurdziol: nie masz kompletnie pojecia o czym piszesz Mam. Wiem to z prawie bezposredniego doswiadczenia. Oczywiscie aby taka wspolpraca byla mozliwa trzeba byc odpowiednio duzym serwisem czy witryna. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Rafix 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 8, 2005 Witam, adx -> przy takim rozwiazaniu to trzeba skopiowac wszystkie skrypty na konto klienta i prowadzic tylko centralna baze danych, a mnie interesuje rozwiazanie, w ktorym mam na jednym serwerze aplikacje i baze danych i udostepniam calosc innym serwisom na zasadzie podobnej do wspolpracy ww. tzn. tak, zeby ktos z zewnatrz nie widzial, ze cala aplikacja znajduje sie na innym serwerze pod inna domena. Da sie to zrobic? Potrzebne mi jest takie rozwiazanie, ktore pozwoli udostepniac aplikacje i baze danych teoretycznie nieskonczonej liczbie klientow tak, by ewentualne zmiany w aplikacji dokonywac tylko w jednym miejscu a nie na wszystkich kontach klienta a przy tym zeby wygladalo to tak, jakby kazdy ze wspolpracujacych klientow mial wlasna aplikacje - czyli tak jak aukcja.onet.pl. W jaki sposob mozna to zrobic? Jakies przekierowanie domeny z serwisu klienckiego na aplikacje centralna ? Moze jakies inne pomysly ? Pozdrawiam, Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mw 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 9, 2005 Po prostu laczysz subdomene z inna IP. (Ja to robie u mojego registrara.) Pozniej na serwerze tej danej IP wpisujesz wpis VirtualHost z wybrana konfiguracja do httpd.conf (lub do innego pliku jak np. "subdomeny.conf", podlacz go wtedy wpisujac "Include conf/subdomeny.conf" do httpd.conf). Aplikacje piszesz tak, ze zakladasz katalogi: /home/www/app/client1/ /home/www/app/client2/ etc. Kazdy folder wczytuje sobie glowna aplikacje (w PHP np. "include('../includes.php');"), a design dla kazdego z klientow siedzi w template'ach w jego katalogu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach