Skocz do zawartości
Konrad.K

[opinia] WebTropia / FastIT (de)

Polecane posty

Witam,

Jako że korzystam już kilka dobrych miesięcy z usług serwerowni FastIT w Niemczech chciałbym wyrazić swoją opinię na temat ich usług. Jest to opinia jak najbardziej pozytywna, a to dlatego że:

- przez cały okres kilku miesięcy napotkałem tylko jedną godzinną przerwę z dostępem do maszyny gdy mieli jakaś poważną awarię sieci, o czym od ręki informują

- support odpisuje na tickety w błyskawicznym tempie (a bynajmniej w moim odczuciu)

- wiele serwerowni zablokowało by mi serwer w momencie gdy ktoś BruteForce'uje z mojego serwera, w przypadku FastIT przycięli oni tego delikwenta i dali mi czas na załatanie dziur w oprogramowaniu

- zdarzało się tak że po wszystkich opłatach i przy spóźnionych wpłatach od moich klientów zostawałem bez grosza, wystarczyło poinformować o tym administracje i cierpliwie czekali na pieniążki (rzadkość pośród serwerowni)

- bardzo przyjemny panel obsługi serwera (z systemem ticketow, faktur do pobrania, informacjami o transferze, i z takimi podstawami jak reboot, reinstalacja systemu, rescue system, etc)

- ogólnie reasumując, śmiga aż miło

Mam nadzieję że ta opinia przyda się komuś kto waha się przed zakupem w tej serwerowni.

Mam także nadzieję że nic się nie zmieni, i że wciąż będę zadowolony.

Pozdrawiam.

- zdarzało się tak że po wszystkich opłatach i przy spóźnionych wpłatach od moich klientów zostawałem bez grosza, wystarczyło poinformować o tym administracje i cierpliwie czekali na pieniążki (rzadkość pośród serwerowni)

Wcale nie taka rzadkość... : P

z tego co pamiętam chyba był temat o opiniach w/w firmy i nie były, aż tak polecające :PP

Hmm no może i masz racje, pamiętam że gdzieś miałem z tym problem, więc o tym napisałem. Szukałem tematu o samym FastIT i nie znalazłem - chyba że gdzieś mi umknęło. Ja pisze o swoich odczuciach - nie sugerując się niczym, piszę jak jest z moim serwerem :lol:

Ktoś korzysta obecnie z webtropia.com? Jak to teraz wygląda? Jak z supportem?

Jakoś mało opinii o tej firmie ;)

Warto kupować? (chodzi o dedyk, zapewne z serii Professional, albo Enterprise)

Powiem tak, jako serwerownia ok wszystko ci instalują w max 24h ( serwery dedykowane ) , teraz małe wady:

- jeżeli podpiszesz umowę to na 2 lata lub jeżeli korzystasz z promocji to masz umowę na miesiąc ale aby rozwiązać musisz wysłać pismo do nich w DE/EN o rezygnacji w innym wypadku nadal ci będą naliczać opłaty.

- vps nie ma dokładnej specyfikacji mocy CPU , wszystko musiałem się dopytywać

- instalacja vps windows w 90 % przypadków kończy się zawieszeniem procesu instalacji i musisz utworzyć zgłoszenie aby popchneli dalej w innym wypadku sami nie wpadną na to. Windows domyślny na vps jest po niemiecku spolszczenie trzeba samemu szukać ( znalazłem po 15 min bo trzeba pamiętać o bulidzie windows aby pasowało ) pomoc techniczna odpisuje "microsoft.com" i szukaj.

- co do pasma miałem serwery z najtańszej lini po 29 euro mimo portu 100 mbps pojedyncze połączenie ma max 20-30 mbps ( sprawdzałem do 3-4 lokalizacji gdzie były szybkie maszyny ).

- suport nie mówi przepraszam , jak coś się stanie zawieszenie vps podczas instalacji odpisują " już jest ok", zapomnij o zwrocie jeżeli chcesz zrezygnować bo np vps jest nie odpowiedni.

- dyski w najtańszej lini nie są za szybkie ok 60-80 m/s, więc przemyśl aby kupić coś droższego.

- opłata wyłącznie kartą kredytową

- dodatkowe opłaty : jeżeli kupujesz maszynę ( kolejną ) przy umowie 24 miesiące to bez kosztów instalacji, przy umowie 12 miesięcy 19,90 euro koszty instalacji a przy umowie miesięcznej ok 49 euro koszty instalacji.

- 1 IP dla serwerów najtańszych.

Zalety:

- atrakcyjne ceny

- pomoc techniczna odpisuje w ok 2-3 godziny a księgowość w ok 1 godzinę. ( 10-20 tak sprawdzałem ), zawsze rozmawiasz z tymi samymi ludźmi ( tzw. opiekun )

- kolejną maszynę dostajesz na tzw 7 dniowy kredyt , tzn. zamawiasz po 24 h masz maszynę a fv wystawiają z opóźnieniem o ok 6-7 dni i dopiero ci obciążają konto.

- dużo dodatkowych opcji w atrakcyjnych cenach, kopia zapasowa 1000 GB ok 24 euro/m-ce, dyski usb, IP dodatkowe itp. bez problemu możesz domówić.

- nie miałem problemu z maszyną jak i dyskami,

- dobre wykresy monitoringu obciążenia sieci, wszystko w jednym panelu.

- coś na w podobie vkm masz za darmo i o dziwo sprawnie działa.

- widoczny podział w lini serwerów Economy, Profesjonal, Enterprise jak i usług do nich dostępnych i dbania o klienta.

- po pierwszym zamówieniu do domu dostajesz list z kodem w celu sprawdzenia twoich danych adresowych ( jak w allegro ) bez tego nie zamówisz kolejnej maszyny.

Pisałem z mojego skromnego doświadczenia ogólnie polecam ich bardziej niż ovh, kupując maszynę wiesz czego możesz się spodziewać :)

ja się troche zawiodłem, kupiłem Professional i5 w promocji (bez kosztów instalacji), więc 50EUR miesięcznie, a tu pierwsza fakturka na 152,98 EUR (49,99 + 99,99 + 3 za IP)

wiec, policzyli instalacje za 99,99, mimo tego, ze w promocji

Jak zapytalem ładnie, czemu ? dostałem odpowiedz, ze to bład systemu billingowego "this was only a mistake from our billing software."; i teraz przy nastepnych miesiacach ma byc refund, tzn maja odpisywac te 99,99 przy nastepnych fakturach

To moze byc jawne oszustwo; sorry, ze tak to nazwę, ale promocja czy bez wychodzi na poczatku tak samo; rownie dobrze mozna kupic w hetznerze i7 8gb itd. przy setup 150, 50EUR wiecej, ale przeciez to tylko 1 miesiac roznicy, wiec wychodzi znacznie lepiej

jeszcze z wad, panel po niemiecku :/

Ktoś wie jak tam się sprawdzają serwery dedykowane? Zamierzam tam przejść z Hetznera z Root X2 na 1210.

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się