Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość Łukasz Tkacz

PHP-Fusion v7

Polecane posty

Gość Łukasz Tkacz

Dwa dni temu pojawiła się finalna wersja dosyć dobrze znanego i często używanego CMS'a - PHP-Fusion.

Nie będę raczej opisywał jakie zmiany i nowości wprowadza nowa wersja, z najważniejszych jest to:

- przerzucenie się z HTML na XHTML

- kodowanie w UTF-8

- całkowita zmiana sposobu tworzenia skórek

- możliwość dodania własnych tagów BBCODE

- forum w końcu ma sensowne możliwości

Jeżeli ktoś zechce je dokładniej przejrzeć to macie porównanie:

http://www.php-fusion.co.uk/infusions/features/index.php

Dziki polskiemu supportowi jest praktycznie od razu dostępna polska wersja, zarówno w zwykłym kodowaniu jak i w nowym UTF-8:

http://www.php-fusion.pl/

Gość

uuu kulturka panie.. co prawda strona polska nie zachęca do wypróbowania skryptu, ale może - po chyba 4 latach - znowu spróbuję to cuś zainstalować : )

Moja pierwsza - dziś nieistniejąca strona, traktująca o moim sofcie stała na EF (pochodnej PHP-Fusion) i wręcz chciało mi się rzygać, gdy ją widziałem. :P

Chętnie zobaczę jakie zmiany poczynili w siódemce, ale Joomli raczej nie podskoczy. :)

Gość Łukasz Tkacz

Czemu miałoby nie podskoczyć? Podskoczy i temu i temu:

- mamy wygodę bo po prostej instalacji mamy już wszystko, nie musimy niczego doinstalowywać

- jeżeli jednak czegoś nam zabraknie to mamy naprawdę multum wtyczek do wyboru (sam jestem autorem kilku, w tym jednej naprawdę często używanej :P)

- nowa wersja ma naprawdę niezłe forum = nie trzeba instalować oddzielnego systemu forum = nie trzeba się bawić w żadne mostki

- skrypt nad wyraz lekki, o wiele lżejszy od Jomli że nie wspomnę o Drupalu (no chyba że jedziemy z cache)

- mamy olbrzymi wybór skórek do wyboru

- naprawdę spory polski support w którym można uzyskać pomoc, pokażcie mi polski support drupala

@JarekMK ja tu tylko podam prosty przykład:

http://www.webhostingtalk.pl/index.php?showtopic=12958

W wypadku fusiona takie tematy pisze się tylko jeżeli chcesz mieć profesjonalny theme albo jakiś naprawdę egzotyczny dodatek :)

Właśnie instaluję dla testu, żeby się przekonać. Może już przy nim zostanę? :P

BTW Da się przekonwertować EF z kilkoma modami na PHP-Fusion 7 bez ich utraty? :)

Gość Łukasz Tkacz

Mody z wersji 6 (a EF to de facto php-fusion 6) nie są ponoć kompatybilne z 7. Możesz próbować ale nie ręczę za sukces ;P

No tak tylko że na Joomli a szczególnie Drupalu są stawiane na prawdę wielkie wortale i projekty a na php fusionie nie widziałem ani jednego :P

Tylko stwierdzam fakty :)

Gość Pokuć

Zainstalowałem i do szczęścia chciałbym mieć wielojęzyczność i pewną skórkę... Reszta jest w core wersji 7 :P Osobiście polecam :)

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować