Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
przemu

Razem czy osobno? - Integracja forum

Integracja forum  

13 użytkowników zagłosowało

1. 1. Razem czy osobno?

• Razem
      8
    • Osobno
      5

Polecane posty

Strona z mojego podpisu, http://mtbikes.info w najbliższym czasie zamierza zmienić system zarządzania. A wraz z tym pojawiło się moje pytanie - czy integrować łamy portalowe z forum, czy zostawić jedno i drugie osobno?

Pytanie to jakiś czas temu zadałem użytkownikom, jednak nie mam jednolitej odpowiedzi. Ciągle się waham. Stąd pytam o zdanie Was.

Problem integracji polega głównie na tym że skrypt o który chce się oprzeć ma mosty, lepsze bądź gorsze do phpbb3, smf, vb i ipb. Do MyBB nie ma niestety, choć wersja 1.4 zapowiada się ciekawie. Ale całe to MyBB to po trochu spalony most - hasła są 'zasaltowane' i zapewne przy zmianie silnika stracę je. A tego nie chciałbym, bo to tylko niepotrzebna zamieszanie.

A z innej strony zintegrowane składniki tworzą bardziej 'społecznościową' stronę.

I co tu poradzić? Słucham Was...

Gość RuFiK

fusion ? zmien najpierw silnik www :) ala drupal ;) + phobb3 :)

ja sam mam drupal + bb3 i wszytko ładnie smiga :)

Jeśli nie chcesz zmieniać skryptu forum (bo zmiana w takim przypadku jest IMO średnim pomysłem) to może faktycznie poszukaj innego skryptu dla www, który zgra się z forum.

Ew. przy odrobinie wolnego czasu lub pieniędzy możesz stworzyć lub zlecić stworzenie własnego skryptu. Idealnego pod Twoje potrzeby i zgranego z forum.

Na pewno lepiej jest kiedy na stronie i forum loguje się tymi samymi danymi i kiedy zmienia się je w jednym panelu. To ogromny plus dla strony - w dodatku łatwy do wykonania.

Niektóre strony łączą newsy z forum. To jest dobry pomysł tylko wtedy, kiedy możesz wyłączyć pokazywanie tematów związanych z newsami w "najnowsze" itp. Inaczej robi się na stronie mały burdel.

No fusion już kończy 'karierę'.

W planach inny cms, już powoli opracowywany. Tylko czy łączyć czy nie?

Jak nie będę łączył to na portalu po prostu nie dam możliwości rejestracji i logowania. Tylko na forum.

Dodam tylko że na ten moment jest most między fusionem i mybb.

A pomyśl tak, czy na prawdę potrzebujesz aby Twoi użytkownicy mieli możliwość zakładania kont na stronie? Masz tam coś co chcesz udostępnić jedynie zarejestrowanym? Może w oŋóle nie potrzebujesz kont użytkowników na stronie tylko dla swojej ekipy :P

@RuFiK - czy mógłbyś podesłać mi na PW adres swojej strony ? :)

Z mojej strony głos na nie. Serwis informacyjny (a la vortal) to IMHO jedno, forum to drugie. Podobnie rozwiazalismy sprawe na www.nhl.com.pl. Serwis informacyjny jest odrebną rzecza niz forum i taki rozdział sprawdza się w naszym przypadku znakomicie. (z forum mamy aktualnie problemy, wiec wybaczcie problemy jesli zaczniecie po nim skakac).

Skłaniam się ku rozdzieleniu.

Z jednej strony chciałbym by użytkownicy mogli wkładać udział w tworzenie, mieli możliwość prowadzenia własnej galerii itp. A z drugiej - łatwiej rozdzielić to.

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować