starsin 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 17, 2008 witam moze mnie ktos pokierowac jak to zrobic? w zasadzie pytam a ciekawosci bowiem domeny mam utrzymywane na platnych hostingach jednak gdybym chcial jakas domene/poddemene zaparkowac na kompie w u mnie w domu gdzie mam zainstalowane ubuntu i stale IP to jak to zrobic/co zainstalowac? czy inaczej sprawa wyglada dla poddomeny a inaczej dla domeny? Chodzi mi to sytuacje kiedy np. kupiłem domenę moja.com i utrzymuje ja na hostingu host.pl ale chcę aby poddomena sub.moja.com była obsługiwana u mnie na localhost/www/moja/ (z zewnątrz jest ona widziana jako 1.2.3.4/www/moja/) z gory dzieki za pomoc Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
starsin 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 30, 2008 jesli ktos chcialby zrobic cos trakiego to nalezy: 1. na hostingu gdzie obslugujemy domene dodac rekord A dla poddomeny (lub domeny) ze swoim IP kompa w domu 2. u siebie lokalnie na kompie w apache trzeba zdefiniowac host wirtualny (dyrektywa <VirtualHost>) np. <VirtualHost *:80> DocumentRoot /var/www/local/ ServerName local.mojadomena.pl # Other directives here </VirtualHost> Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Yagadoor 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 30, 2008 Dzieki za odpowiedz, mnie sie tez to przyda. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach