Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• progreso.pl

Partner technologiczny

Upraszczamy to, co inni starają się komplikować. Prosto, pewnie, przyjaźnie - tak robimy hosting!
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Sprint Data Center

Partner technologiczny

Sprint Data Center to jedyne w Polsce północno-wschodniej i jednocześnie jedno z najnowocześniejszych w kraju centrum przechowywania i przetwarzania danych.

Serwer Dedykowany Czy Vps ?

5 odpowiedzi na ten temat

Serwer Dedykowany Czy Vps ?

#1 aron23

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 3 postów

Napisany 10 październik 2007 - 10:22

Witam !

Zastanawiam się nad kupnem dedyka lub vps'a.

Administruje 3 strony, które generują w ciągu jednej godziny łacznie około 2500 odsłon.
Na tych trzech serwisach łącznie jest około 300 unikalnych użytkoników na godzinę.
Dane, które podałem wyżej pobrane są w godzinach szczytu czyli między 15:00 a 23:00, wtedy gdy przebywa najwięcej osób na tych 3 stronach.

Łącznie w ciągu jednego dnia 3 strony zżerają maksymalnie 4,5 gb transferu czyli około 140 gb miesięcznie.

Jak będę kupował dedyka lub vps'a to jakie parametry powienien mieć taki serwer by mógł "udźwignąć" te 3 strony ?

#2 Ryzy

Czasami na forum

• Użytkownicy
  • 46 postów

Napisany 10 październik 2007 - 10:30

Zalezy jak spore obciazenie ma twoj serwer podczas godzin szczytu...

#3 aron23

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 3 postów

Napisany 10 październik 2007 - 10:33

W tej chwili strony są umieszczone na dedyku razem z dwudziestoma innymi stronami.

Mogę w jakiś sposób sprawdzić jakie obciążenie generują tylko moje strony na serwerze ?

#4 szirok

Hunter

• WHT+
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 542 postów

Napisany 10 październik 2007 - 10:34

jakie skrypty jak duza/duze bazy danych ?

#5 aron23

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 3 postów

Napisany 10 październik 2007 - 10:44

Pierwszy skrypt typu omedia: http://omeck.net/omedia/
Adres strony: http://4funrs.com/
Wielkość bazy danych: 1,1 mb
Transfer miesięczny około: 30 gb

Drugi skrypt
autorski, wykorzystane technologie: Vframe framework, PHP 5, Mod Rewrite, MySQL, XHTML 1.1 (valid), CSS 2.1 (valid). Silnik został ubezpieczony w systemie cache, dzięki czemu zredukowaliśmy połączenia do bazy danych ponad stokrotnie w czasie jednej minuty.
Adres strony: runepl.com
Wielkość bazy danych: 3,6 mb
Transfer miesięczny około: 60 gb

Trzeci skrypt: forum phpbb by Przemo
Adres strony: forum.runepl.com
Wielkość bazy danych: 63,2 mb
Transfer miesięczny około: 20 gb

#6 marekxbx

Weteran WHT

• Firma Bronze
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 684 postów
  • Firma:HitMe.pl
  • Imię:Marek
  • Nazwisko:Bajerski

Napisany 10 październik 2007 - 12:12

Witam.
Moge Ci polecic dedyka

2 x 4200+ DualCore 1024 MB Ram 200 GB Festplatte 1000 GB Traffic incl.
49.90 € *
serwer mozesz kupic w serverbasar.de jesli cos moge ci pomoc w konfiguracji maszyny oraz mozesz ja kupic przeze mnie. koszt to 200zl
za 50zl moge pomoc i skonfigurowac ci jak pod strony www oraz zrobic panel pod strony www vhcs

Zobacz postaron23, o 10.10.2007, 11:22, powiedział:

Witam !

Zastanawiam się nad kupnem dedyka lub vps'a.

Administruje 3 strony, które generują w ciągu jednej godziny łacznie około 2500 odsłon.
Na tych trzech serwisach łącznie jest około 300 unikalnych użytkoników na godzinę.
Dane, które podałem wyżej pobrane są w godzinach szczytu czyli między 15:00 a 23:00, wtedy gdy przebywa najwięcej osób na tych 3 stronach.

Łącznie w ciągu jednego dnia 3 strony zżerają maksymalnie 4,5 gb transferu czyli około 140 gb miesięcznie.

Jak będę kupował dedyka lub vps'a to jakie parametry powienien mieć taki serwer by mógł "udźwignąć" te 3 strony ?

Hitme.net.pl VPS - oferta specjalna!
Serwery VPS: XEN, XEN HVM, OpenVZ
Hosting WWW LiteSpeed WebServer - cPanel 11 PL, kreator stron www!
Markowe serwery dedykowane DELL

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników