Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• progreso.pl

Partner technologiczny

Upraszczamy to, co inni starają się komplikować. Prosto, pewnie, przyjaźnie - tak robimy hosting!
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Sprint Data Center

Partner technologiczny

Sprint Data Center to jedyne w Polsce północno-wschodniej i jednocześnie jedno z najnowocześniejszych w kraju centrum przechowywania i przetwarzania danych.

Durke.pl - Nowa Platforma Hostingowa

38 odpowiedzi na ten temat

Durke.pl - Nowa Platforma Hostingowa

#21 niko

Czasami na forum

• Partner WHT
  • 30 postów
  • Firma:S-NET
  • Imię:Niko
  • Nazwisko:Bałazy

Napisany 04 wrzesień 2007 - 13:28

Hmm, osobiscie uwazam, ze jest dokladnie odwrotnie - to gotowe rozwiazania hostingowe, "z pudelka", sa dedykowane dla tych mniejszych hostingow - sprzyjaja niskim kosztom wejscia na rynek.
Gotowe rozwiązania są lepsze na samym początku, umożliwiają poznanie potrzeb użytkowników oraz funkcjonują poprawnie i bezpiecznie.
Mamy wdrożonego nie tylko Pleska, ale cały zestaw, hspc i virtuozzo.

Ale mysle, ze lepiej skupic sie na innej argumentacji profesjonalizmu uslugi. Wazniejsza dla klienta bedzie raczej jakosc i stabilnosc uslug, fachowosc obslugi itp. Raczej to uksztaltuje wizerunek profesjonalnej uslugi.
Oczywiście, dlatego podkreślałem długie testy, sprzęt i łącza jakie używamy.

Jedna domena, jedna baza w pakiecie za 100zł? To raczej nie przejdzie. Gdzie są te pakiety windows? Można zobaczyć phpinfo? Jakie wersje oprogramowania?
Jedna domena jako konto, nie chodzi o podłączone domeny. Nie ograniczamy ilości aliasów domen.
Pozdrawiam,
Niko Bałazy
szara.net

#22 Noone

Weteran WHT

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 517 postów

Napisany 04 wrzesień 2007 - 15:06

Zobacz postniko, o 4.09.2007, 13:58, powiedział:

Jedna domena jako konto, nie chodzi o podłączone domeny. Nie ograniczamy ilości aliasów domen.

Pomiędzy domeną a aliasem domeny (na ogół nieprzydatnym) jest jednak mała różnica.
Założyłem konto testowe ale coś nie bardzo. Dla jakaśdomena.durke.pl (adres oczywiście inny) wywala "not found", nie działa ani alias, ani subdomena chociaż na ftp można się zalogować. Nie działa też podgląd przez panel. Zmieniłem domenę na inną w a.durke ale też coś nie bardzo.

Mysql 5.0.27 bez innodb. Php jak przypuszczam po głównej domenie 5.0.4 czyli nawet PDO nie ma. Na kolana mnie to nie rzuca zwłaszcza z ograniczeniami. Hosting pod gotowce albo skąpego bloga jakich setki w całym internecie. Niektóre darmowe mają większe możliwości.
Nie odpowiedziałeś w ogóle na moje pytania :P

#23 yavi

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 3 postów
  • Firma:bj studio szara.net
  • Imię:Jakub
  • Nazwisko:Neumann

Napisany 04 wrzesień 2007 - 20:21

Niestety, pomimo długiego testowania, nie udało nam się uniknąć potknięcia na samym starcie :P  Wszystkie założone domeny funkcjonują już poprawnie, problem został usunięty.

Poza tym kilka odpowiedzi na wcześniejsze posty(głównie Noone):
  • Przy takiej ilości firm hostingowych trudno uniknąć podobieństw w nazwach pakietów... Nie, nie zaczerpnęliśmy ich z proste.pl, zbieżność jest przypadkowa.
  • Limit na ilość domen najprawdopodobniej zostanie zlikwidowany lub znacznie powiększony.
  • Nasz serwer MySQL obsługuje tabele na silniku innodb.
  • Jeżeli klienci zgłoszą potrzebę jakichś modyfikacji w kompilacji php, zostaną one uwzględnione. Na razie php jest skofnigurowane i skompilowane domyślnie. PDO jest dostępne jako moduł.
  • phpinfo() można zobaczyć na koncie testowym.
  • tzw. "Pakiety Windows" będą dostępne w ramach oferty VPS, która prawdopodobnie wkrótce się pojawi. Na razie zainteresowanych zakupem VPS'ów prosimy o kontakt mailowy.
Dziękujemy za wszystkie zarzuty i sugestie, pomaga nam to podnieść standard naszych usług.

#24 Noone

Weteran WHT

• Użytkownicy
  • 517 postów

Napisany 05 wrzesień 2007 - 07:22

Pewnie że phpinfo można zobaczyć ale najpierw musiało konto działać (teraz już poprawiliście). Jednak dobrze by było gdyby można takie dane bez rejestracji obejrzeć. Dlaczego nie najnowsze php?

I teraz jeszcze mysql. Nie mogę się połączyć zdalnie z sql.durke.pl (can't connect to...). Poza tym nie ściemniaj: have_innodb DISABLED

Rozumiem że początki itd. ale jednak wypadałoby przeprowadzić testy przed puszczeniem tego w ruch no i wypadałoby znać konfigurację.

Czym się różni dobry hosting od złego? Że ten pierwszy ma przemyślaną, przetestowaną konfigurację w drugim wszystko dzieje się na chybił trafił. I te ceny. Mam do wyboru was lub kei. Nawet sekundy mi nie zajmie podjęcie decyzji. I nie będzie ona dla was korzystna :)

#25 sonin

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 291 postów
  • Imię:Krzysztof

Napisany 05 wrzesień 2007 - 07:45

Lecę sobie po pakiecikach.. i widzę, że polityka na starcie jeszcze bardziej rygorystyczna niż w Hekkonecie.
Zakładamy jak myśli rozsądny człowiek, rozsądny człowiek który potrzebuje konta w hostingu naznaczonym dobrymi opiniami uda się neteasy, insane, masternet.
Ok, a jak myśli osoba która ceni sobie nieskazitelną niezawodność i niekoniecznie niskie ceny .. kei, home, iq.
To w takim razie zadam pytanie.. kto będzie kupował Durke.pl, skoro - jakość jest niesprawdzona a limity są wzięte z sufitu ?
Przykład, podstawowe konto Kei - 10 GB/ 300 GB; 10 baz danych, reszta no-limit kosztuje 150 zł.
W Durke.pl konto 5 GB/ 250 GB z 21 bazami danych, ale.. 3 domenami i 3 kontami FTP ?! W pakiecie za 300 zł ?!

To nie przejdzie ; ).

Pozdrawiam.
Czas już będzie zmienić podpis ; )

#26 wacek

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 24 postów

Napisany 05 wrzesień 2007 - 09:01

Zobacz postsonin, o 5.09.2007, 08:15, powiedział:

rozsądny człowiek który potrzebuje konta w hostingu naznaczonym dobrymi opiniami uda się neteasy, insane, masternet.

Oh tak, poczekaj bo Ci jeszcze darmowy hosting dadzą :) .

Wy to chyba lubicie się kisić we własnym sosie na tym forum.

#27 yavi

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 3 postów

Napisany 05 wrzesień 2007 - 13:32

@Noone:
InnoDB jest włączone, zapewniam. W dniu "odpalenia" były robione drobne poprawki (tuning) w konfiguracji mysql, więc coś mogło zostać na chwilę powyłączane. A zdalne połączenia z sql.durke.pl są blokowane. Powinniśmy Twoim zdaniem je odblokować?

@sonin:
Pisałem już, że limity na domeny (co za tym idzie konta ftp) zostaną znacznie zwiększone lub zlikwidowane, zgodnie z sugestiami.

#28 sonin

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 291 postów
  • Imię:Krzysztof

Napisany 05 wrzesień 2007 - 14:06

Czyli widzę, że oferta była mocno przemyślana przed wprowadzeniem w obieg :D.
Niemniej jednak pod względem miejsca jak i transferu w moim subiektywnym odczuciu - nadal nie będzie atrakcyjna.

Pozdrawiam.
Czas już będzie zmienić podpis ; )

#29 Tomasz Fiedoruk

BOSS

• Administrator
  • 4326 postów
  • Firma:WHT

Napisany 05 wrzesień 2007 - 14:11

Zobacz postniko, o 3.09.2007, 17:23, powiedział:

Dnia 27.08.2007 po wielomiesięcznych testach i przygotowaniach wystartował serwis hostingowy Durke.pl

Zobacz postyavi, o 4.09.2007, 20:51, powiedział:

Niestety, pomimo długiego testowania, nie udało nam się uniknąć potknięcia na samym starcie :D Wszystkie założone domeny funkcjonują już poprawnie, problem został usunięty.

Zobacz postyavi, o 5.09.2007, 14:02, powiedział:

@Noone:
InnoDB jest włączone, zapewniam. W dniu "odpalenia" były robione drobne poprawki (tuning) w konfiguracji mysql, więc coś mogło zostać na chwilę powyłączane. A zdalne połączenia z sql.durke.pl są blokowane. Powinniśmy Twoim zdaniem je odblokować?
Coś Wam średnio wyszły te wielomiesięczne testy :) Nie to żebym był złośliwy, ale to Ty pierwszy zastosowałeś "chłyty marketingowe" :)
Masz stronę? Zarabiaj na sprzedaży linków. Gwarantowane stawki od pierwszego dnia SeoPilot

#30 Noone

Weteran WHT

• Użytkownicy
  • 517 postów

Napisany 05 wrzesień 2007 - 14:38

Róbcie sobie jak chcecie. Wasz hosting, wasi klienci. Już podpowiadałem.

Premier mnie zapewniał że białe nie jest białe. Nie wiedzieć czemu mu nie uwierzyłem. Tym razem także zostanę przy swoim. A mówią że dobry marketing może wszystko :D

Dodany obrazek

#31 yavi

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 3 postów

Napisany 05 wrzesień 2007 - 15:58

Za podpowiedzi dziękujemy. Po to w końcu zamieszczamy tu informację, żeby je otrzymać :D

#32 alien

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 686 postów
  • Firma:Vbiz.pl

Napisany 05 wrzesień 2007 - 21:46

Powinniśmy Twoim zdaniem je odblokować?

Ja to moze nieobiektywny jakis jestem i przyzwyczailem sie do pewnych standardow, ale zapytam - co to w ogole za pomysl z blokowaniem bazy z zewnatrz? Nie potrafie sobie teraz przypomniec szanujacego sie ISP, ktory by blokowal ;-).

#33 MasterNETpl

Klasyka Fantastyki

• Firma Bronze
  • 2033 postów
  • Firma:MasterNET.pl
  • Imię:Adrian
  • Nazwisko:Szczepanik

Napisany 05 wrzesień 2007 - 21:57

@alien chyba nawet nie zdajesz sobie sprawy ile ich jest :)

Apropo... Serwer MySQL otwarty na cały świat to znowu jakiś nowy standard?
MasterNET.pl od 7 lat w sieci
Infolinia: +48 12 350 20 01 ..::Autorskie rozwiązania IT | Serwery w Niemczech oraz Polsce

#34 alien

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 686 postów
  • Firma:Vbiz.pl

Napisany 05 wrzesień 2007 - 22:00

Byc moze :-). Nie mam potrzeby korzystania ze zbyt wielu firm :-).

Apropos apropos... no dla mnie tak :-). Przyzwyczailem sie do takiej koncepcji tak bardzo, ze nie wyobrazam sobie inaczej :-).

#35 Noone

Weteran WHT

• Użytkownicy
  • 517 postów

Napisany 06 wrzesień 2007 - 07:50

Zobacz postAdrian Szczepanik, o 5.09.2007, 22:27, powiedział:

Apropo... Serwer MySQL otwarty na cały świat to znowu jakiś nowy standard?
Standardem niestety nie jest ale większość poważnych firm to umożliwia. Osobiście już dawno (nie licząc tego durke) nie spotkałem się z sytuacją aby zdalne połączenia były blokowane a jeśli są to na miejscu takiej firmie dziękuję. Jeżeli ktoś kocha przeogromnie grzebanie w phpmyadmin to proszę bardzo. Ja wolę inne sposoby marnowania czasu. Inna sprawa to bezpieczeństwo. Już od dawna we własnych projektach nie umieszczam pan. adm. na serwerze. Istnieją tylko lokalnie. Nikt też nie ma prawa mi wymuszać aby pisany był w php/perlu czy co tam obsługuje serwer. Może chcę sobie go zrobić jako aplikację okienkową? Inny przykład to np. synchronizacja danych pomiędzy serwerami. Podsumowując. Nie wyobrażam sobie aby w obecnych czasach ktoś blokował zdalny dostęp. No chyba że jedynym celem i aspiracją jest hostowanie bl0gaSkufff.

#36 Bartosz Gadzimski

Administrator

• Root Admin
  • 2306 postów
  • Firma:Fobi

Napisany 06 wrzesień 2007 - 08:21

Panowie, dajcie szansę. Oferta rzeczywiście może być trochę lepsza pod względem dobranych parametrów.
"Fobi" Bartek Gadzimski
Kontakt w sprawach administracyjnych: admin@wht.pl

#37 MasterNETpl

Klasyka Fantastyki

• Firma Bronze
  • 2033 postów
  • Firma:MasterNET.pl
  • Imię:Adrian
  • Nazwisko:Szczepanik

Napisany 06 wrzesień 2007 - 14:17

@Noone owszem z wyjątkiem takim, iż ceny takich kont zaczynają się od xxx zł/rok a nie od ~30zł/rok :)
MasterNET.pl od 7 lat w sieci
Infolinia: +48 12 350 20 01 ..::Autorskie rozwiązania IT | Serwery w Niemczech oraz Polsce

#38 Noone

Weteran WHT

• Użytkownicy
  • 517 postów

Napisany 06 wrzesień 2007 - 15:08

A co za różnica w tym wypadku? Lepiej dać userowi dostęp do phpmyadmin gdzie mieli wszystko czy zdalny do samej bazy gdzie tylko serwer bazodaniowy będzie obciążany?

Przynajmniej tak mi się wydaje. Nigdy nie robiłem żadnych testów.

#39 T

Weteran WHT

• Użytkownicy
  • 873 postów

Napisany 06 wrzesień 2007 - 20:11

Zobacz postNoone, o 6.09.2007, 15:38, powiedział:

A co za różnica w tym wypadku? Lepiej dać userowi dostęp do phpmyadmin gdzie mieli wszystko czy zdalny do samej bazy gdzie tylko serwer bazodaniowy będzie obciążany?

Przynajmniej tak mi się wydaje. Nigdy nie robiłem żadnych testów.
Trzeba porobić dodatkowe limity, bo inaczej zapewne niejeden user wpadnie na pomysł, żeby umieścić serwis na innym serwerze i łączyć się z bazą (już na "naszym" serwerze) zdalnie. Wtedy cięzko mu nawet transfer liczyć, nie mówiąc już o tym, że transfer wygenerowany wyłącznie przez mysql byłby wyjątkowo zasobożerny.

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników