Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• progreso.pl

Partner technologiczny

Upraszczamy to, co inni starają się komplikować. Prosto, pewnie, przyjaźnie - tak robimy hosting!
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Sprint Data Center

Partner technologiczny

Sprint Data Center to jedyne w Polsce północno-wschodniej i jednocześnie jedno z najnowocześniejszych w kraju centrum przechowywania i przetwarzania danych.

Dobra Kolokacja, Szerokie Pasma

8 odpowiedzi na ten temat

Dobra Kolokacja, Szerokie Pasma

#1 Nomann

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 2 postów

Napisany 10 czerwiec 2007 - 15:46

Chciałbym postawić serwer do gry mmorpg, średnio graczy 1300, maxymalnie 2000, głównie Bułgarzy, Polacy i Grecy.
Czy w Polse można znaleźć firmy oferujące kolokacje z BW 30-40mbps?
Jeśli tak to jakie firmy są godne polecenia i w miare niezawodne?

Z góry dziękuje za pomoc

#2 r.s

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 13 postów

Napisany 10 czerwiec 2007 - 15:48

Raczej nie będzie Cie stać.

#3 Nomann

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 2 postów

Napisany 10 czerwiec 2007 - 15:58

Zobacz postr.s, o 10.06.2007, 16:48, powiedział:

do tej pory za ten serwer płaciłem 3000 euro w grecji, mam nadzieje ze w Polsce znajde cos tanczego

#4 Bartosz Gadzimski

Administrator

• Root Admin
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2306 postów
  • Firma:Fobi

Napisany 10 czerwiec 2007 - 16:43

Zobacz postNomann, o 10.06.2007, 16:58, powiedział:

do tej pory za ten serwer płaciłem 3000 euro w grecji, mam nadzieje ze w Polsce znajde cos tanczego
Witam,

Znajdziesz, skontaktuj sie z atm.com.pl i wdc.pl. Godnych polecenia jest znacznie więcej, ale zacznij od tych dwóch.
"Fobi" Bartek Gadzimski
Kontakt w sprawach administracyjnych: admin@wht.pl

#5 p

Weteran WHT

• Użytkownicy
  • 2024 postów

Napisany 10 czerwiec 2007 - 16:45

Zobacz postr.s, o 10.06.2007, 16:48, powiedział:

A to wyciagniete na jakiej podstawie?

Zobacz postNomann, o 10.06.2007, 16:58, powiedział:

Napisz do NASK'u, ATMAN'a, ew. jeszcze do GTS'u. Powinienes dostac 'troche' lepsze warunki niz w Grecji :)

#6 szirok

Hunter

• WHT+
  • 542 postów

Napisany 10 czerwiec 2007 - 19:33

moze zainteresuje Ciebie ta oferta - oferta

#7 Artur Pajkert

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 201 postów
  • Firma:OGICOM SP. Z O.O.
  • Imię:Artur
  • Nazwisko:Pajkert

Napisany 11 czerwiec 2007 - 13:10

Witam,

Wydaje się, że kolokacja sprzętu z takim pasmem jest jak najbardziej możliwa w takiej cenie w Polsce.
Ja moge ci zaproponować cenę 140-180 zł za mbit/s przy 30 mbit/sm, co daje jakieś 1200-1300 EUR? Dokłądna cena zależałaby jeszcze od tego, jak wielka jest Twoja maszyna (ile U). Propozycję kolokacji znajdziesz tutaj:
http://www.sisco.com...dedykowane.html
Jest to link do oferty serwerów dedykowanych, na dole jest ulotka w PDF, tam też będzie o kolokacji, ale prz ytakim paśmie zawsze warunki są indywidualnie negocjowane.
Sami wykorzystujemy obecnie w Polsce 60 mbit/s pasma, wkrótce (jak tylko przeniesiemy swoją działalność z Kolonii) będzie to ok 100 mbit/s. Oczywiście, że mając zapotrzebowanie na 30-40 mbit/s warto zwrócić się do dużych operatorów telekomunikacyjnych, jednakże może bardziej opłaciłoby Ci się wziąc pasmo u nas - my dostajemy lepszą cenę, bo bierzemy dużo.
Co więcej - u nas miałbyś pasmo od 2 operatorów - GTS i TKTelekom, łacznie trzy (docelowo cztery) niezależne trasy do głównych węzłów. Mając hosting u jednego operatora trudno o taki poziom niezawodności, jaki gwarantuje dwóch niezależnych dostawców wraz protokołem BGP (m.in. automatycznie przełącza na drugiego operatora w razie padu pierwszego).

Jeśli natomiast chcesz brać pasmo bezpośrednio od ATM, to także zapraszam, jesteśmy bowiem partnerem ATM'u i także mogę Ci załatwić na to dobre warunki (choć pewno nie aż tak dobre, jak gdybyś brał pasmo od nas). Na pewno jednak byłoby to dla Ciebie korzystne z innego powodu - byłbyś bezośrednim klientem ATM i jakbyś się rozrastał, to miałbyś już historię współpracy z tym operatorem, a więc lepsze pole do dalszych negocjacji umowy (jak my obecnie).

Jeśli do kolokacji potrzebowałbyś jeszcze serwera lub serwerów - mogę pomóc w zorganizowaniu leasingu (wspólpracujemy z GrenkeLeasing), dzięki czemu koszty miesięczne byłby niższe niż przy wynajęciu serwera dedykowanego. Ale z tego, co rozumiem, pytanie dotycyz kolokacji, a więc maszynę już masz, tak?
Pozdrawiam,

Artur Pajkert
OGICOM Sp. z o.o

#8 szirok

Hunter

• WHT+
  • 542 postów

Napisany 21 czerwiec 2007 - 10:36

przy 30 mbps moge Ci zaproponowac cene 120 pln netto za 1 mbps

#9 niko

Czasami na forum

• Partner WHT
  • 30 postów
  • Firma:S-NET
  • Imię:Niko
  • Nazwisko:Bałazy

Napisany 22 czerwiec 2007 - 20:47

Polecam szara.net, przy takim wolumenie stawki za Mbps do negocjacji, nawet poniżej 120 pln netto per mbps.

Serwerownia oczywiście Polska, Kraków.
Łącza GTS oraz Crowley działające w BGP, trwają prace nad podłączaniem kolejnych operatorów. Od poniedziałku startuje nowa oferta promocyjna na serwery dedykowane.
Pozdrawiam,
Niko Bałazy
szara.net

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników