Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• progreso.pl

Partner technologiczny

Upraszczamy to, co inni starają się komplikować. Prosto, pewnie, przyjaźnie - tak robimy hosting!
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Sprint Data Center

Partner technologiczny

Sprint Data Center to jedyne w Polsce północno-wschodniej i jednocześnie jedno z najnowocześniejszych w kraju centrum przechowywania i przetwarzania danych.

Kolokacja

29 odpowiedzi na ten temat

Kolokacja

#21 tomato

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 24 postów
  • Firma:Oficjalny partner Network Communication
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Matkowiak

Napisany 13 maj 2007 - 16:01

Na 100 mbps dzielone w ncgroup.pl raczej nie masz co liczyć. Przynajmniej nie w tej cenie. 24 to maksymalne ustawienie dla jednego serwera ( oczywiście to łącze jest współdzielone ale nie 24 na wszystkie serwery tylko maksymalne wychylenie jest przycięte do 24 mbps dla maszyny). Jeżeli nie potrzebujesz ruchu do TPSa i AC-X jest wystarczający to łącze 100mbps można dostać w sensownej cenie.

Co do samego AC-Xa pamiętajcie tylko ze cena 999 zł za 50 mbps i 1 gb w ramach węzła to cena bez ostatniej mili i jeżeli dostawca nie ma jak odebrać np za pomocą światłowodu to cena wyjdzie inna.

Koszt pasma dedykowanego w ncgroup.pl to mniej wiecej:

250 zł za 1 mbps z tpsa
80 zł za 1 mbps bez tpsa ( bez bezpośredniego styku co nie znaczy ze pakiety do np DSLa nie dojdą ). Z tego co sprawdzałem droga jest całkiem sensowna.

Pozdrawiam

#22 juice99

Regularny użytkownik

• Użytkownicy
  • 85 postów

Napisany 13 maj 2007 - 17:38

a ja poprosiłem o jakiś testowy plik do ściągnięcia i najpierw pytanie zostało zignorowane 2 razy, a potem pracownik który odpowiada na maile wyraził zdziwienie po co mi taki plik, bo przecież jak u nich kupię 10Mbps to będzie lecieć z prędkością 10Mbps, a jak 100 to 100.

trochę mnie tym zszokował, czyżby ncgroup sama kładła łącza do każdego punktu na ziemi i potrafi zagwarantować przepustowość 100Mbps z dowolnego miejsca w którym się znajduje do siebie? :(

bo jeśli nie, to chyba oczywiste po co mi ten plik. najałtwiej jest o różnych porach dnia popróbować ściągać taki plik i zobaczyć, czy ktoś po drodze nie przycina ruchu chociażby. Czy naprawdę moja prośba jest aż tak nierozsądna? inne firmy mają naszykowane pliki testowe i to pierwsza firma która wyraża zdziwienie... To oczywiście też nie daje gwarancji że wepną mnie tak samo jak ten host na którym jest ten plik testowy, ale jeśli ordynarnie nie oszukują to da mi to jakieś pojęcie...

wkleję całą ostatnią odpowiedź:

Witam

A proszę mi powiedzieć co chce Pan tym plikiem sprawdzić ? Jeżeli chodzi o przepustowość łącza to oczywiście będzie takie jakie Pan zakupi i tutaj nie ma co chyba testować. Jeżeli jest Pan zainteresowany łączem dedykowanym na poziomie 10 mbps to tyle oczywiście zostanie udostępnione jeżeli wykupi Pan 100 mbps to będzie 100 mbps.

Network Communication

#23 MasterNETpl

Klasyka Fantastyki

• Firma Bronze
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2033 postów
  • Firma:MasterNET.pl
  • Imię:Adrian
  • Nazwisko:Szczepanik

Napisany 13 maj 2007 - 18:51

@juice99 proszenie o plik do ściągnięcia aby sprawdzić przepustowość łącza... sory ale przecież musisz mieć z dwóch stron identyczne łącze.

Skoro kupisz 10mbps to tyle dostajesz, jeżeli nie - reklamacja.
Zresztą w 100% tego i tak nie wykorzystasz, a dlaczego? to sobie już sam poczytaj.

heh, pamietam jak kiedyś ktoś wysłała zapytanie z pretensjami typu:
Dlaczego gdy ściągam pliki z wykupionego serwera to idzie z maksymalną prędkością 512KB/s skoro piszecie, że serwer podpięty jest do łącza 100MB :(

#24 juice99

Regularny użytkownik

• Użytkownicy
  • 85 postów

Napisany 13 maj 2007 - 22:52

Zobacz postAdrian Szczepanik, o 13.05.2007, 19:51, powiedział:

@juice99 proszenie o plik do ściągnięcia aby sprawdzić przepustowość łącza... sory ale przecież musisz mieć z dwóch stron identyczne łącze.

oczywiście że nie muszę. po pierwsze, to po stronie po której pobieram, mogę mieć lepsze a nie identyczne.

po drugie, mogę mieć gorsze, bo dopóki nie osiągnę jego całkowitego wysycenia, to i tak to oznacza, że transfer siada gdzieś po drodze (niekoniecznie na styku tego providera z internetem, możliwe że gdzieś na więszych routerach)

Skoro kupisz 10mbps to tyle dostajesz, jeżeli nie - reklamacja.

A może zamiast kupować i reklamować, najpierw pomyśleć i sprawdzić? :( Poza tym po co mi 10Mbps, podpiętych do jakiejś beznadziejnej sieci, która jest całą przeciążona i i tak zawsze da się najwyżej wyssać z niej 2Mbps :(
Ja jednak proponuję myśleć PRZED zakupem, a nie po.

Zresztą w 100% tego i tak nie wykorzystasz, a dlaczego? to sobie już sam poczytaj.

to chyba oczywiste że w nocy nie będę miał 100% obciążenia tego co w dzień.

heh, pamietam jak kiedyś ktoś wysłała zapytanie z pretensjami typu:
Dlaczego gdy ściągam pliki z wykupionego serwera to idzie z maksymalną prędkością 512KB/s skoro piszecie, że serwer podpięty jest do łącza 100MB :)

no a ja nie zapomnę nigdy jak opisywali jak blondynka włożyła głowę do mikrofali żeby sobie włosy wysuszyć i mózg jej eksplodował, ale co to ma do rzeczy ? :) nikt tutaj mam nadzieję nie jest na tyle głupi, żeby oceniać szybkość łącza czyjegoś nie biorąc pod uwagę łącza z którego się testuje...

Plik mi w końcu dali i leciało z tepsy 150KB/s maxymalnie. na neostradzie 7Mbps, która spokojnie wyciąga 750KB z niemiec, czy z niektórych sieci z Polski. co to oznacza?

1) może akurat mieli ten serwer przeciążony
2) łącza im nie wyrabiają
3) zwalnia gdzieś indziej, np. na styku tpsa <-> ipartners
4) ktoś po drodze ustawił limit, że dla jednej sesji maxymalna przepustowość to 150KB/s <- to by nie było takie tragiczne jak punkt 2 lub 3, bo wtedy każdy z moich klientów mógłby ściągać z prędkością 150KB/s, a w przypadku 2 lub 3, każdy następny by spowalniał jeszcze bardziej łącza

rozumieta? :)

P.S. wykluczam że to moja wina, bo panuje nad swoim komputerem :) poza tym za chwilę włączyłem ściąganie testowe z róznych miejsc i leciało 700KB/s

#25 MasterNETpl

Klasyka Fantastyki

• Firma Bronze
  • 2033 postów

Napisany 13 maj 2007 - 23:08

Zobacz postjuice99, o 13.05.2007, 23:52, powiedział:

oczywiście że nie muszę. po pierwsze, to po stronie po której pobieram, mogę mieć lepsze a nie identyczne.
Możesz mieć identyczne, lepsze - przecież to jest oczywiste.

po drugie, mogę mieć gorsze, bo dopóki nie osiągnę jego całkowitego wysycenia, to i tak to oznacza, że transfer siada gdzieś po drodze (niekoniecznie na styku tego providera z internetem, możliwe że gdzieś na więszych routerach)
ISP gwarantują przecież prędkość łącza od/do swoich routerów brzegowych.
A to, że ktoś pobiera pliki z prędkością 20kb/s łączyc się z Afganiustanu to już ISP nie interesuje.

A może zamiast kupować i reklamować, najpierw pomyśleć i sprawdzić? :( Poza tym po co mi 10Mbps, podpiętych do jakiejś beznadziejnej sieci, która jest całą przeciążona i i tak zawsze da się najwyżej wyssać z niej 2Mbps :(
Przecież to był tylko przykład...
Zresztą co Ci dadzą takie testy przez parę sekund/minut gdy usługę świadczoną będziesz miał miesiącami i różne sytuację mogą się zdażyć.

to chyba oczywiste że w nocy nie będę miał 100% obciążenia tego co w dzień.
To chyba zależy wyłącznie od Ciebie?

nikt tutaj mam nadzieję nie jest na tyle głupi, żeby oceniać szybkość łącza czyjegoś nie biorąc pod uwagę łącza z którego się testuje...
Czytając poszczególne posty na forum wcale się nie zdziwie :)
MasterNET.pl od 7 lat w sieci
Infolinia: +48 12 350 20 01 ..::Autorskie rozwiązania IT | Serwery w Niemczech oraz Polsce

#26 juice99

Regularny użytkownik

• Użytkownicy
  • 85 postów

Napisany 15 maj 2007 - 00:59

nie zgodzę się że taki test nie da żadnej informacji, bo oczywiście że można taki plik pościągać w ciągu dnia i zobaczyć jak to ogólnie jest.

i oczywiście, że jest kiepsko, nie wiem czemu, ale mi na neo leci dość wolno. zapewne i każdemu kto będzie miał neo i będzie korzystał z mojego serwera stojącego tam będzie leciało wolno.

po co więcej kombinować, możliwe że to nie ich wina, nawet bardzo prawdopodobne, lecz wina providerów po drodze, a może tepsy a może cokolwiek... efekt taki, że w ciągu dnia, pliki lecą powoli dla neostrady i do tego ten test się przydał. i to nawet bardzo.

chyba jedynym który nie powinien chcieć tego testy powinna być sama zainteresowana firma, której zależy głównie na kasie :( forumowicze powinni sobie pomagać, nieprawdaż? :D

P.S. pisałem już że wiem, że to nie wina mojego łącza, więc takie sugestie sobie darujcie :( testowałem sekundę później i leciało z pełną prędkością z innych sieci.

#27 bellerofont

szeryf :)

• WHT Pro
  • 2002 postów

Napisany 15 maj 2007 - 02:34

Zobacz postJor.pl, o 13.05.2007, 16:52, powiedział:

Masz złe doświadczenia z tą firmą może nam je opiszesz ? Ponieważ twoja wypowiedz wiele nie wnosi do tematu o bardziej wygląda na zirytowaną konkurencję a przecież tak nie jest prawda ?
Oni konkurencją dla mnie? Nie ta branża...
Po prostu miałem okazję zarządzać jednym serwerem u nich,
który to częściej nie widział świata niż więzień z celi śmierci...
Z tymi łączami u nich to jest bardzo kiepsko,
jak już działają to wolno, sesje ssh padają jedna za drugą...

#28 juice99

Regularny użytkownik

• Użytkownicy
  • 85 postów

Napisany 15 maj 2007 - 03:41

Zobacz postbellerofont, o 15.05.2007, 03:34, powiedział:

Oni konkurencją dla mnie? Nie ta branża...
Po prostu miałem okazję zarządzać jednym serwerem u nich,
który to częściej nie widział świata niż więzień z celi śmierci...
Z tymi łączami u nich to jest bardzo kiepsko,
jak już działają to wolno, sesje ssh padają jedna za drugą...

no, a transfery 20KB/s mimo że powinno być 700 :( ale jeśli komuś to nie przeszkadza (Adrianowi najwyraźniej), to oczywiście może mu wystarczy przepustowość 20KB/s

mi nie.

P.S. cholera, atman jest najtańszy aktualnie z ofert mi zaproponowanych, do czego to doszło... a na forum możnaby się dowiedzieć że atman dobry ale drogi. a praktyka pokazuje że jak bez tepsy się chce, to tańszy od konkurencji (która to albo nie daje w ogóle łącz bez tepsy, albo ogólnie ma wszystko gdzieś i chce umów na 5000zł minimum, bo po co se głowę zawracać 1000zł )

ncgroup ma w miarę ok ceny, ale kiepsko chodzi. skoro atman jest taki super ale taki drogi, to bądźcie tak dobrzy i podajcie mi jakichś tańszych providerów z łączami bez tepsy?

#29 szirok

Hunter

• WHT+
  • 542 postów

Napisany 15 maj 2007 - 07:22

Zobacz postjuice99, o 15.05.2007, 04:41, powiedział:

no, a transfery 20KB/s mimo że powinno być 700 :( ale jeśli komuś to nie przeszkadza (Adrianowi najwyraźniej), to oczywiście może mu wystarczy przepustowość 20KB/s

mi nie.

P.S. cholera, atman jest najtańszy aktualnie z ofert mi zaproponowanych, do czego to doszło... a na forum możnaby się dowiedzieć że atman dobry ale drogi. a praktyka pokazuje że jak bez tepsy się chce, to tańszy od konkurencji (która to albo nie daje w ogóle łącz bez tepsy, albo ogólnie ma wszystko gdzieś i chce umów na 5000zł minimum, bo po co se głowę zawracać 1000zł )

ncgroup ma w miarę ok ceny, ale kiepsko chodzi. skoro atman jest taki super ale taki drogi, to bądźcie tak dobrzy i podajcie mi jakichś tańszych providerów z łączami bez tepsy?

1 mbps bez tpsa przy wolumenie okolo 10 mbps masz szanse dostac za ~90 pln za 1mbps( moze taniej troche, bo nie pytalem o ceny na tranzyt zagraniczny juz dawno). Pytaj w TKT, CDP (mieli swego czasu najtansza zagranice), NASK,

#30 MasterNETpl

Klasyka Fantastyki

• Firma Bronze
  • 2033 postów

Napisany 15 maj 2007 - 07:57

Zobacz postjuice99, o 15.05.2007, 04:41, powiedział:

mi nie.
Jak się korzysta praktycznie tylko z terminala to pewnie, że starczy :(
heh, rok temu przez ponad 2 tygodnie siedziałem sobie na GPRS (internet z ERA za pomocą komórki) na dosłownie zadupiu i to były czasy ;]
MasterNET.pl od 7 lat w sieci
Infolinia: +48 12 350 20 01 ..::Autorskie rozwiązania IT | Serwery w Niemczech oraz Polsce

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników