Kolokacja
Kolokacja
Napisany 13 maj 2007 - 16:01
Co do samego AC-Xa pamiętajcie tylko ze cena 999 zł za 50 mbps i 1 gb w ramach węzła to cena bez ostatniej mili i jeżeli dostawca nie ma jak odebrać np za pomocą światłowodu to cena wyjdzie inna.
Koszt pasma dedykowanego w ncgroup.pl to mniej wiecej:
250 zł za 1 mbps z tpsa
80 zł za 1 mbps bez tpsa ( bez bezpośredniego styku co nie znaczy ze pakiety do np DSLa nie dojdą ). Z tego co sprawdzałem droga jest całkiem sensowna.
Pozdrawiam
Napisany 13 maj 2007 - 17:38
trochę mnie tym zszokował, czyżby ncgroup sama kładła łącza do każdego punktu na ziemi i potrafi zagwarantować przepustowość 100Mbps z dowolnego miejsca w którym się znajduje do siebie?
bo jeśli nie, to chyba oczywiste po co mi ten plik. najałtwiej jest o różnych porach dnia popróbować ściągać taki plik i zobaczyć, czy ktoś po drodze nie przycina ruchu chociażby. Czy naprawdę moja prośba jest aż tak nierozsądna? inne firmy mają naszykowane pliki testowe i to pierwsza firma która wyraża zdziwienie... To oczywiście też nie daje gwarancji że wepną mnie tak samo jak ten host na którym jest ten plik testowy, ale jeśli ordynarnie nie oszukują to da mi to jakieś pojęcie...
wkleję całą ostatnią odpowiedź:
Witam
A proszę mi powiedzieć co chce Pan tym plikiem sprawdzić ? Jeżeli chodzi o przepustowość łącza to oczywiście będzie takie jakie Pan zakupi i tutaj nie ma co chyba testować. Jeżeli jest Pan zainteresowany łączem dedykowanym na poziomie 10 mbps to tyle oczywiście zostanie udostępnione jeżeli wykupi Pan 100 mbps to będzie 100 mbps.
Network Communication
Napisany 13 maj 2007 - 18:51
Skoro kupisz 10mbps to tyle dostajesz, jeżeli nie - reklamacja.
Zresztą w 100% tego i tak nie wykorzystasz, a dlaczego? to sobie już sam poczytaj.
heh, pamietam jak kiedyś ktoś wysłała zapytanie z pretensjami typu:
Dlaczego gdy ściągam pliki z wykupionego serwera to idzie z maksymalną prędkością 512KB/s skoro piszecie, że serwer podpięty jest do łącza 100MB
Napisany 13 maj 2007 - 22:52
Adrian Szczepanik, o 13.05.2007, 19:51, powiedział:
oczywiście że nie muszę. po pierwsze, to po stronie po której pobieram, mogę mieć lepsze a nie identyczne.
po drugie, mogę mieć gorsze, bo dopóki nie osiągnę jego całkowitego wysycenia, to i tak to oznacza, że transfer siada gdzieś po drodze (niekoniecznie na styku tego providera z internetem, możliwe że gdzieś na więszych routerach)
A może zamiast kupować i reklamować, najpierw pomyśleć i sprawdzić?
Ja jednak proponuję myśleć PRZED zakupem, a nie po.
to chyba oczywiste że w nocy nie będę miał 100% obciążenia tego co w dzień.
Dlaczego gdy ściągam pliki z wykupionego serwera to idzie z maksymalną prędkością 512KB/s skoro piszecie, że serwer podpięty jest do łącza 100MB
no a ja nie zapomnę nigdy jak opisywali jak blondynka włożyła głowę do mikrofali żeby sobie włosy wysuszyć i mózg jej eksplodował, ale co to ma do rzeczy ?
Plik mi w końcu dali i leciało z tepsy 150KB/s maxymalnie. na neostradzie 7Mbps, która spokojnie wyciąga 750KB z niemiec, czy z niektórych sieci z Polski. co to oznacza?
1) może akurat mieli ten serwer przeciążony
2) łącza im nie wyrabiają
3) zwalnia gdzieś indziej, np. na styku tpsa <-> ipartners
4) ktoś po drodze ustawił limit, że dla jednej sesji maxymalna przepustowość to 150KB/s <- to by nie było takie tragiczne jak punkt 2 lub 3, bo wtedy każdy z moich klientów mógłby ściągać z prędkością 150KB/s, a w przypadku 2 lub 3, każdy następny by spowalniał jeszcze bardziej łącza
rozumieta?
P.S. wykluczam że to moja wina, bo panuje nad swoim komputerem
Napisany 13 maj 2007 - 23:08
juice99, o 13.05.2007, 23:52, powiedział:
A to, że ktoś pobiera pliki z prędkością 20kb/s łączyc się z Afganiustanu to już ISP nie interesuje.
Zresztą co Ci dadzą takie testy przez parę sekund/minut gdy usługę świadczoną będziesz miał miesiącami i różne sytuację mogą się zdażyć.
Infolinia: +48 12 350 20 01 ..::Autorskie rozwiązania IT | Serwery w Niemczech oraz Polsce
Napisany 15 maj 2007 - 00:59
i oczywiście, że jest kiepsko, nie wiem czemu, ale mi na neo leci dość wolno. zapewne i każdemu kto będzie miał neo i będzie korzystał z mojego serwera stojącego tam będzie leciało wolno.
po co więcej kombinować, możliwe że to nie ich wina, nawet bardzo prawdopodobne, lecz wina providerów po drodze, a może tepsy a może cokolwiek... efekt taki, że w ciągu dnia, pliki lecą powoli dla neostrady i do tego ten test się przydał. i to nawet bardzo.
chyba jedynym który nie powinien chcieć tego testy powinna być sama zainteresowana firma, której zależy głównie na kasie
P.S. pisałem już że wiem, że to nie wina mojego łącza, więc takie sugestie sobie darujcie
Napisany 15 maj 2007 - 02:34
Jor.pl, o 13.05.2007, 16:52, powiedział:
Po prostu miałem okazję zarządzać jednym serwerem u nich,
który to częściej nie widział świata niż więzień z celi śmierci...
Z tymi łączami u nich to jest bardzo kiepsko,
jak już działają to wolno, sesje ssh padają jedna za drugą...
Napisany 15 maj 2007 - 03:41
bellerofont, o 15.05.2007, 03:34, powiedział:
Po prostu miałem okazję zarządzać jednym serwerem u nich,
który to częściej nie widział świata niż więzień z celi śmierci...
Z tymi łączami u nich to jest bardzo kiepsko,
jak już działają to wolno, sesje ssh padają jedna za drugą...
no, a transfery 20KB/s mimo że powinno być 700
mi nie.
P.S. cholera, atman jest najtańszy aktualnie z ofert mi zaproponowanych, do czego to doszło... a na forum możnaby się dowiedzieć że atman dobry ale drogi. a praktyka pokazuje że jak bez tepsy się chce, to tańszy od konkurencji (która to albo nie daje w ogóle łącz bez tepsy, albo ogólnie ma wszystko gdzieś i chce umów na 5000zł minimum, bo po co se głowę zawracać 1000zł )
ncgroup ma w miarę ok ceny, ale kiepsko chodzi. skoro atman jest taki super ale taki drogi, to bądźcie tak dobrzy i podajcie mi jakichś tańszych providerów z łączami bez tepsy?
Napisany 15 maj 2007 - 07:22
juice99, o 15.05.2007, 04:41, powiedział:
mi nie.
P.S. cholera, atman jest najtańszy aktualnie z ofert mi zaproponowanych, do czego to doszło... a na forum możnaby się dowiedzieć że atman dobry ale drogi. a praktyka pokazuje że jak bez tepsy się chce, to tańszy od konkurencji (która to albo nie daje w ogóle łącz bez tepsy, albo ogólnie ma wszystko gdzieś i chce umów na 5000zł minimum, bo po co se głowę zawracać 1000zł )
ncgroup ma w miarę ok ceny, ale kiepsko chodzi. skoro atman jest taki super ale taki drogi, to bądźcie tak dobrzy i podajcie mi jakichś tańszych providerów z łączami bez tepsy?
1 mbps bez tpsa przy wolumenie okolo 10 mbps masz szanse dostac za ~90 pln za 1mbps( moze taniej troche, bo nie pytalem o ceny na tranzyt zagraniczny juz dawno). Pytaj w TKT, CDP (mieli swego czasu najtansza zagranice), NASK,
data center
Kolokacja | Hostingowo.pl - Centrum Informacji o Hostingach|Kolokacja.org - Infrastruktura Data Center|Porównywarka Cen Hostingu
Napisany 15 maj 2007 - 07:57
juice99, o 15.05.2007, 04:41, powiedział:
mi nie.
heh, rok temu przez ponad 2 tygodnie siedziałem sobie na GPRS (internet z ERA za pomocą komórki) na dosłownie zadupiu i to były czasy ;]
Infolinia: +48 12 350 20 01 ..::Autorskie rozwiązania IT | Serwery w Niemczech oraz Polsce
1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników