Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• progreso.pl

Partner technologiczny

Upraszczamy to, co inni starają się komplikować. Prosto, pewnie, przyjaźnie - tak robimy hosting!
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Sprint Data Center

Partner technologiczny

Sprint Data Center to jedyne w Polsce północno-wschodniej i jednocześnie jedno z najnowocześniejszych w kraju centrum przechowywania i przetwarzania danych.

Centra Danych - Kolokacja W Warszawie

• Nie możesz odpowiadać w tym temacie
5 odpowiedzi na ten temat

Centra Danych - Kolokacja W Warszawie

#1 adam1

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 5 postów
  • Imię:Adam
  • Nazwisko:Kozłowski

Napisany 01 kwiecień 2007 - 00:26

Chciałbym zaprosić do opisywania własnych doświadczeń z różnymi centrami danych w
Warszawie.

W chwili obecnej poszukuje właśnie firmy gdzie mógłbym się ulokować...

Obecnie namnożyło się trochę firm oferujących usługi kolokacji, ale nie posiadających własnej infrastruktury a jedynie np. szafe w jakimś centrum i to chce odsiać, więc proszę o opinie, doświadczenia ze współpracy / rozmów z centrami danych przyjmującymi sprzęt (kolokacja).

Osobiście interesuje mnie jedynie Warszawa, ale oczywiście możemy sobie rozszerzyć ten temat na kraj, jeżeli mamy taką potrzebę.

Na razie wiem o istnieniu takich serwerowni /z usługą kolokacji/:
- GTS
- WDC
- ATM
- DataCom
- HostingCenter
- Netia /na Pięknej/

Czy ktoś zna inne, jakie, jakie opinie, doświadczenia, jaki poziom cenowy, jaka obsługa ?

Czy ktoś ma doświadczenia, opinie w zakresie tych które wypisałem ?

Myślę, że z dyskusji możemy wyłączyć GTS i WDC, bo w ich przypadku sporo już na forum zostało powiedziane... ale jeżeli coś nowego to oczywiście.

Mam taką informację żę Futuro (teraz grupa netii) siedzi w serwerowni DataComu w Ursusie, Czy ktoś wie coś na temat tej serwerowni ? / samo futuro nie było kiedyś takie złe, więc może…/ a może ktoś tam pracuje ?

Uwaga.
Uprasza się o powstrzymanie się od wypowiedzi w stylu.
np. "Czytałem na stronie HostingCenter że mają ..... ", umiemy czytać ;-)

Postarajmy się o opinie oparte o doświadczenie, może również o doświadczenie z rozmów / kontaktów z tymi firmami.

#2 ertcap

prawie jak ettercap

• Moderatorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 712 postów

Napisany 01 kwiecień 2007 - 18:43

Zobacz postadam1, o 1.04.2007, 01:26, powiedział:

Uprasza się o powstrzymanie się od wypowiedzi w stylu.
np. "Czytałem na stronie HostingCenter że mają ..... ", umiemy czytać ;-)
To w takim razie nikt nic nie napisze :)

Osobiście interesuje mnie jedynie Warszawa, ale oczywiście możemy sobie rozszerzyć ten temat na kraj, jeżeli mamy taką potrzebę.
Imho nie ma sensu - najlepsza kolokacja zawsze bedzie w Warszawie (brak dodatkowego polaczenia miedzymiastowego).

Na razie wiem o istnieniu takich serwerowni /z usługą kolokacji/:
- GTS
- WDC
- ATM
- DataCom
- HostingCenter
- Netia /na Pięknej/
Jest jeszcze NASK.

Mam taką informację żę Futuro (teraz grupa netii) siedzi w serwerowni DataComu w Ursusie, Czy ktoś wie coś na temat tej serwerowni ?
DC fajne. Ale Futuro wlasnie znika nam z rynku wiec nie warto sie do nich pchac.

samo futuro nie było kiedyś takie złe, więc może…
Potraktuje to jako zart :)

Dobra:
Po pierwsze musisz rozroznic jakosc dzialania centrum danych od jakosci dzialania lacz operatora. DC moze byc fajne (wspomniane Datacom) a lacza juz nie (Futuro :P)

Netie sobie daruj - ostatnio im sie bardzo ladnie przypychala bramka z Tepsa (wzrost o kilkadziesiat ms). W ogole maja jakies takie dziwne podejscie do awarii (poszukasz opinii w internecie to znajdziesz).

GTS mi troche podpada jakoscia dzialania lacz w Polsce - ja wiem, ze Ty sie pytasz o kolokacje a nie o lacza, ale jesli ktos nie moze zapanowac nad swoimi laczami to ... :)

HostingCenter - nie znam zupelnie wiec sie nie wypowiem.

Osobiscie bym sie sklanial (kolejnosc ma znaczenie) za:
1. ATM - trudno im cos zarzucic, ceny maja bardzo atrakcyjne
2. NASK - korzystam sobie z ich lacz - generalnie na brak kasy nie narzekaja (wiec nie ma przypadkow typu - ruter nam juz nie wyrabia to zaczynamy zbierac pieniazki na kolejny (jak to bylo u jednego operatora - nazwe z litosci pomine)) - jakosc dosc dobra, ceny nie az takie zle.
3. WDC - duzo mniejsza firma od ww. ale hostuja troche maszyn (z mojej branzy, na trzy najwieksze firmy w moim miescie, dwie korzystaja z WDC - cos w tym musi byc :)). Moga byc wstanie dac atrakcyjna cene.

pzdr.
pzdr.

#3 adam1

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 5 postów

Napisany 06 kwiecień 2007 - 13:28

Czas podsumować to co udało się ustalić w tym temacie....

Wygląda na to że znalazłem firmę której szukałem, to jest NASK.

Odwiedziłem w ciągu jednego dnia dwa centra danych więc mam na gorąco porównanie byłem w:
- NASK (Wąwozowa, URSYNÓW)
- DataCom /w części Netii/ (URSUS na tyłach FACTORY)

W NASKU serwerownia jest urządzona naprawdę top klasa
- powierzchnia jak na moje oko około 150-200m2
- wszystko poukładane i na swoim miejscu
- urządzenia nowe i widać że kupowane, rozmieszczane z głową
- podłoga techniczna, klimatyzacja nawiew od dołu temperatura właściwa czuć że to co ma być odbierane od urządzeń /ciepło/ jest odbierane sprawnie.
- obok pomieszczenia samej serwerowni pomieszczenie w którym są terminale z możliwością podpięcia do serwerów
- podtrzymanie zasilania dwustopniowe UPS + agregat
- gaszenie gazowe (obojętne dla urządzeń)
- pełen dozór, karty dostępu + dozór kamer
- obsługa 24h na miejscu
- zasilanie z dwóch podstacji

W DataComie
- widać że świetność tego pomieszczenia minęła jakiś czas temu
- brak pełnego dozoru, jedynie ochroniarz i wpisywanie się do zeszytu, oczywiście wchodzimy w towarzystwie osoby od nich
- osoby technicznej nie ma 24h/dobę stawia się w ciągu około 30 minut na wezwanie telefoniczne, jak to działa nie wiem chyba wątpliwie.
- to co bardzo rzuciło się w oczy to temperatura, byłem w tych dwóch miejscach w ciągu jednego dnia, i w DataComie widać że klimatyzacja szwankuje temperatura powietrza dużo powyżej 25 stopni, wiec w szafach jest raczej gorąco.
- powierzchnie obu pomieszczeń porównywalne, ale upakowanie przestrzeni w DataComie jest bardzo duże, chyba trochę za duże chociażby ze względu na klimatyzacje
- również UPS + agregat
- zasilanie z dwóch podstacji
- są podpięci jednym łączem z możliwością przepięcia na drugą alternatywną drogę (jest przygotowana), dokonują tego ręcznie.

Cenowo mam porównanie w:
- WDC
- ATM
- Datacom /Netia/
- NASK

Tutaj zaznaczam że ja nie miałem dużo do wydania, na początek wstawiamy dwa serwery, ale założenie jest takie aby znaleźć partnera, który choć trochę zaufa w potencjał firmy i da ceny które są do przyjęcia mimo nie wielkich potrzeb (mamy rosnąć razem ;-).

Od razu mogę powiedzieć że WDC, nie ma takiego podejścia, cena zaporowa.
Zupełnie inaczej wygląda to u pozostałych.
Przy czym należy powiedzieć że o tyle o ile ATM i NASK to poziom porównywalny, to Datacom /Netia/ znajduje się trochę poniżej w sensie zasobów, infrastruktury.

Ceny w ATM, NASK i Datacom porównywalne.

To co w NASKU zasługuje na dodatkowe wyróżnienie to naprawdę profesjonalne podejście do klienta, po wysłaniu zapytanie w ciągu 30 minut miałem telefon od konkretnej osoby z uszczegółowieniem kwestii i z pierwszą propozycją współpracy.

Sam się teraz zastanawiam jak mogłem nie wiedzieć że w NASKU są takie możliwości… ludzie z nastawieniem do klienta, młodzi, fachowi…

Sorry WDC, ja wiem że byście przyjęli z otwartymi rękami klienta z 10 no może 20 serwerami ale przecież tacy też jakoś zaczynają i partnera w swoim biznesie znajdą dużoooo wcześniej…

Zobowiązuje się do zdania krótkiego raportu po np. 1-2 miesiącach współpracy z NASK’iem.
Niech świadomość w narodzie rośnie.

#4 Bartosz Gadzimski

Administrator

• Root Admin
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2306 postów
  • Firma:Fobi

Napisany 06 kwiecień 2007 - 18:48

Bardzo ładna wypowiedź, czekamy na relację współpracy z NASK'iem ;)
"Fobi" Bartek Gadzimski
Kontakt w sprawach administracyjnych: admin@wht.pl

#5 gb

Stały użytkownik

• Firma Bronze
  • PipPipPipPipPip
  • 445 postów

Napisany 11 kwiecień 2007 - 00:52

- DataCom /w części Netii/ (URSUS na tyłach FACTORY)

Netia nie jest wlascicielem Datacom'u, ktorego wlascicielem jest MNI.

g.

#6 adam1

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 5 postów

Napisany 11 kwiecień 2007 - 09:04

Zobacz postgb, o 11.04.2007, 01:52, powiedział:

Netia nie jest wlascicielem Datacom'u, ktorego wlascicielem jest MNI.

g.

Oczywiście, należy być precyzyjnym, napisałem że DataCom w części Netii.
Przepraszam za skrót w wypowiedzi, precyzyjnie należy powiedzieć:

Futuro mieszczące się w DataCom'ie zostało kupione przez Netie... i opis dotyczy byłej infrastruktury Futuro (teraz grupa netia).

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników