Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• progreso.pl

Partner technologiczny

Upraszczamy to, co inni starają się komplikować. Prosto, pewnie, przyjaźnie - tak robimy hosting!
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Sprint Data Center

Partner technologiczny

Sprint Data Center to jedyne w Polsce północno-wschodniej i jednocześnie jedno z najnowocześniejszych w kraju centrum przechowywania i przetwarzania danych.

Proszę o opinie: VPS vs. low-end Serwer

2 odpowiedzi na ten temat

Proszę o opinie: VPS vs. low-end Serwer

#1 Ranma_man

Często na forum

• Użytkownicy
  • 64 postów

Napisany 14 marzec 2005 - 16:47

Witam, od dawna nurtowalo mnie to pytanie, czy lepiej inwestowac w vps'a czy moze low-end serwer. Jestem w tym temacie kompletnie zielony i licze na pomoc tutejszych fachowcow. :)

Zalozmy, ze mamy 5 serwisow polsko i angielsko jezycznych o tematyce niekomercyjnej, zadnych downloadow czy molochow typu phpbb by przemo, same zoptymalizowane skrypty php, grafika tez malo zajmuje, razem zuzywaja teraz okolo 200 GB transferu miesiecznie i zuzycie wolno rosnie, ale chcialbym otworzyc niedlugo jakies nowe serwisy. Niestety, poki co nie stac mnie na kupno dobrego serwera i jeszcze zeby byl full managed (zarabiam na stronach poprzez platne reklamy).

Co polecacie:
- kupno jednego wypasionego lub kilku kont shared
- kupno vps'a
- kupno taniego unmanaged serwera (administratora mam za darmo jakby co :) )
- Sprobowac uciulac kase na jakis wypasiony serwer.

Osobiscie sklaniam sie ku drugiej lub ewentualnie trzeciej opcji. Tylko ze z vpsami obawiam sie, o ramy, duzo ofert ma gwarantowane 128. Na ile cos takiego starcza? W ogole moze ktos by zrobil jakies zestawienie ramy vs procesor, bo nie wiem co jest wazniejsze. Duzo serwerow ponizej 100$ miesiecznie ma 512MB RAM a procki to athlony lub celerony powyzej 2Ghz. Ktory z tych parametrow jest waskim gardlem?

I ostatnie pytanko. Co sadzicie o pomysle kupna low-end serwera zamiast vps'a? Zalozmy procesor ponizej lub okolo 1Ghz, 512 MB RAM (albo podpakowane do 1GB), z jednym dyskiem, unmanaged, bez oferowanych backupow, transfer do 500/1000GB na miesiac, cena ponizej 50$ na miesiac. Czy takie cos by mi starczylo na moje serwisy czy w ogole nie warto w takie niepewne starocie inwestowac pieniedzy, a nie daj Boze jak bedzie awaria... ?

ps. Nie jestem zainteresowany ta oferta ze wzgledu na datacenter itd., ale co myslicie o pierwszym serwerze z listy (ile on moze rzeczywiscie zuzyc swoja czesc lacza?):
http://www.webhostingtalk.com/showthread.p...threadid=383351

#2 zgred

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 107 postów
  • Firma:Outnet.pl
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:Gontarek

Napisany 14 marzec 2005 - 18:32

www.servint.com polecam. ale z drugiej strony low-end dedic to zawsze dedyk ktory mozna rozbudowac choc troszeczke :)
Nie ma to jak porządne pozycjonowanie

#3 ertcap

prawie jak ettercap

• Moderatorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 712 postów

Napisany 14 marzec 2005 - 19:58

Ranma_man powiedział:

Witam, od dawna nurtowalo mnie to pytanie, czy lepiej inwestowac w vps'a czy moze low-end serwer.
Jezeli masz kogos do administracji serwerem to imho wlasny serwer.

Ranma_man powiedział:

- kupno jednego wypasionego lub kilku kont shared
I tak moga Cie wywalic z serwera pod pozorem zbyt duzego obciazania systemu (jezeli generujesz 200B to jednak troche jest to odczuwalne dla zasobow serwera).

Ranma_man powiedział:

- Sprobowac uciulac kase na jakis wypasiony serwer.
To oczywiscie jest najlepsze wyjscie :)

Ranma_man powiedział:

Duzo serwerow ponizej 100$ miesiecznie ma 512MB RAM a procki to athlony lub celerony powyzej 2Ghz. Ktory z tych parametrow jest waskim gardlem?
RAM.
Chociaz Tobie mogloby wystarczyc 512MB. Trudno powiedziec. Byc moze bedziesz musial dolozyc jeszcze 512 (zeby miec 1GB).
Athlon+1GB RAMu - bardzo dobry serwerek :)

Ranma_man powiedział:

I ostatnie pytanko. Co sadzicie o pomysle kupna low-end serwera zamiast vps'a? Zalozmy procesor ponizej lub okolo 1Ghz, 512 MB RAM (albo podpakowane do 1GB), z jednym dyskiem, unmanaged, bez oferowanych backupow, transfer do 500/1000GB na miesiac, cena ponizej 50$ na miesiac. Czy takie cos by mi starczylo na moje serwisy czy w ogole nie warto w takie niepewne starocie inwestowac pieniedzy, a nie daj Boze jak bedzie awaria... ?
Predkosc procesora nie jest najwazniejsza. Sam kiedys uzywalem Durona 1GHz i dalo sie wytrzymac :) Wazniejszy jest RAM.
Jednak nie patrz sie tylko na cene i parametry serwera- czasami warto dolozyc z $20 i wybrac oferte lepszego DataCenter.

Ranma_man powiedział:

ps. Nie jestem zainteresowany ta oferta ze wzgledu na datacenter itd., ale co myslicie o pierwszym serwerze z listy (ile on moze rzeczywiscie zuzyc swoja czesc lacza?):http://www.webhostin...threadid=383351
To naprawde w duzej mierze zalezy od tego, w jaki sposob napisane sa skrypty generujace strony. Oprocz optymalizacji nie mozna zapominac o cache'waniu wynikow.

pzdr.

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników