Zalozmy, ze mamy 5 serwisow polsko i angielsko jezycznych o tematyce niekomercyjnej, zadnych downloadow czy molochow typu phpbb by przemo, same zoptymalizowane skrypty php, grafika tez malo zajmuje, razem zuzywaja teraz okolo 200 GB transferu miesiecznie i zuzycie wolno rosnie, ale chcialbym otworzyc niedlugo jakies nowe serwisy. Niestety, poki co nie stac mnie na kupno dobrego serwera i jeszcze zeby byl full managed (zarabiam na stronach poprzez platne reklamy).
Co polecacie:
- kupno jednego wypasionego lub kilku kont shared
- kupno vps'a
- kupno taniego unmanaged serwera (administratora mam za darmo jakby co
- Sprobowac uciulac kase na jakis wypasiony serwer.
Osobiscie sklaniam sie ku drugiej lub ewentualnie trzeciej opcji. Tylko ze z vpsami obawiam sie, o ramy, duzo ofert ma gwarantowane 128. Na ile cos takiego starcza? W ogole moze ktos by zrobil jakies zestawienie ramy vs procesor, bo nie wiem co jest wazniejsze. Duzo serwerow ponizej 100$ miesiecznie ma 512MB RAM a procki to athlony lub celerony powyzej 2Ghz. Ktory z tych parametrow jest waskim gardlem?
I ostatnie pytanko. Co sadzicie o pomysle kupna low-end serwera zamiast vps'a? Zalozmy procesor ponizej lub okolo 1Ghz, 512 MB RAM (albo podpakowane do 1GB), z jednym dyskiem, unmanaged, bez oferowanych backupow, transfer do 500/1000GB na miesiac, cena ponizej 50$ na miesiac. Czy takie cos by mi starczylo na moje serwisy czy w ogole nie warto w takie niepewne starocie inwestowac pieniedzy, a nie daj Boze jak bedzie awaria... ?
ps. Nie jestem zainteresowany ta oferta ze wzgledu na datacenter itd., ale co myslicie o pierwszym serwerze z listy (ile on moze rzeczywiscie zuzyc swoja czesc lacza?):
http://www.webhostingtalk.com/showthread.p...threadid=383351