Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• progreso.pl

Partner technologiczny

Upraszczamy to, co inni starają się komplikować. Prosto, pewnie, przyjaźnie - tak robimy hosting!
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Sprint Data Center

Partner technologiczny

Sprint Data Center to jedyne w Polsce północno-wschodniej i jednocześnie jedno z najnowocześniejszych w kraju centrum przechowywania i przetwarzania danych.

Gmail Na Czarnych Listach?

12 odpowiedzi na ten temat

Gmail Na Czarnych Listach?

#1 moron

Weteran WHT

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 526 postów

Napisany 22 styczeń 2007 - 00:35

od razu pisze ze sie nie znam

znajomy zainstalowal mi rozne rzeczy zeby bylo mniej spamu
niby wszystko ok (kosze kilkanascie wiadomosci dziennie) ale kolega wysylal mi wiadomosc z gmaila i...
...nie doszla

w logach mam ze IP jest na czarnej liscie
i chyba faktycznie

Technical details of permanent failure:
PERM_FAILURE: SMTP Error (state 9): 550-66.249.82.232 is listed in dnsbl.sorbs.net  (Spam Received Recently See:
550 [url=http://www.sorbs.net/lookup.shtml?66.249.82.232)]http://www.sorbs.net/lookup.shtml?66.249.82.232)[/url]
Address:	66.249.82.232
Record Created:	Fri Jan 5 12:00:08 2007 GMT
Record Updated:	Fri Jan 5 12:00:08 2007 GMT
Additional Information:	[ Submitted via: Spam 'o Matic ] Received: from wx-out-0506.google.com (wx-out-0506.google.com [66.249.82.232]) by desperado.sorbs.net (Postfix) with ESMTP id A4220114AC for <[email]>; Fri, 05 Jan 2007 21:35:15 +1000 (EST)
Currently active and flagged to be published in DNS
ale z 3 wiadomosci jedna doszla (z ip 66.249.82.228 )

teraz pytania
-czy jest sens dawac 1IP (w kazdym razie czesc) z gmaila skoro idzie z losowego? (i wogole czy jest sens dawac gmaila na czarna liste... - w koncu uchodzi za dobre jesli nie najlepsze darmowe konto)
-jakie wg was sa skuteczne i prakyczne zabezpieczenia antyspamowe?
-co myslicie o karach dla osob rozsylajacych spam? (umyslnie - firmy/ nieumyslnie - zoombi)?
-co myslicie o przyszlosci internetu biorac pod uwage wzrost spamu w ciagu ostatniego roku?

#2 Tripix

Często na forum

• Użytkownicy
  • 56 postów
  • Imię:Michał
  • Nazwisko:Zieliński

Napisany 22 styczeń 2007 - 00:51

Zobacz postmoron, o 22.01.2007, 00:35, powiedział:

Kiedyś miałem u znajomego na serwerze konto, podawałem je w kilku miejscach w sieci publicznie i nie dostawałem(i nie dostaję) spamu wogole. On ma jakieś takie zabezpieczenie, że pierwszy mail z danego adresu idzie kilka godzin (czyli ktoś mi wysłał list, a ten zamiast być po chwilce, zostaje dostarczony np. 4h później). Pozniej maile z tamtego adresu ida juz normalnie, bo system dodaje je do jakiejs białej listy. Ponoć spam dostaje delaya i nie czeka wiec nie zostaje dodany do białej listy czy coś ;)

Jak to sie niezywa nieznam (ale napewno jakis ekspert z forum wie o co chodzi), ale chyba jest skuteczne ;)

#3 p

Weteran WHT

• Użytkownicy
  • 2024 postów

Napisany 22 styczeń 2007 - 01:28

Zobacz postTripix, o 22.01.2007, 00:51, powiedział:

Jak to sie niezywa nieznam (ale napewno jakis ekspert z forum wie o co chodzi), ale chyba jest skuteczne ;)
Nie, zeby ekspert... Ale to sie nazywa greylisting i jest nieskuteczne przeciwko spamowi wysylanego z legalnych serwerow pocztowych. Dziala tylko przeciwko zombie. Czyli zwalcza 95% spamu ;)

#4 moron

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 526 postów

Napisany 22 styczeń 2007 - 01:41

p ale to chyba jakas modyfikacja?
nie slyszalem przynajmniej zeby po przejsiu mail nadawcy byl wpisywana na biala liste i juz wiecej nie "przetrzymywany"
slyszalem tylko o wylaczeniu z grylistingu lokala

@p
moze odniesiesz sie do moich pytan? :>

#5 patryk

og. carpe diem.

• Moderatorzy
  • 1814 postów

Napisany 22 styczeń 2007 - 01:54

Dla mnie osobiście ogólnie dostępne czarne listy pt. prześlij nam forward spamu, a my ukaramy winowajce same w sobie mają mało sensu (zwłaszcza od momentu, kiedy paru przedsiębiorczych ludków wpadło na pomysły typu chcesz szybki delisting, wpłać 10$) - od tego są inteligentne filtry antyspamowe, duża moc serwerów i przepustowość łączy, żeby cała korespondencja była analizowana na serwerze, i w zależności od upodobań odbiorcy spam był albo przesyłany dalej z odpowiednią flagą, albo kierowany do /dev/null.

Poleganie na czarnych listach w których IP serwera, gdzie jest np. 10,000 kont e-mail jest dodawane do black-listy za jakiś pojedynczy spam wysłany przez zawirusowanego usera jest mało roztropne, jeśli zależy Ci na otrzymywaniu korespondencji ;). Skonfiguruj sobie SpamAssasina i Pyzora - to dobry duet.
"Pozdrowionka i ocenka".
www.neteasy.pl

#6 p

Weteran WHT

• Użytkownicy
  • 2024 postów

Napisany 22 styczeń 2007 - 01:56

Zobacz postmoron, o 22.01.2007, 01:41, powiedział:

p ale to chyba jakas modyfikacja?
Nie :P

nie slyszalem przynajmniej zeby po przejsiu mail nadawcy byl wpisywana na biala liste i juz wiecej nie "przetrzymywany"
slyszalem tylko o wylaczeniu z grylistingu lokala
To przeczytaj specyfikacje i zmien implementacje, bo jest zdupy jak za kazdym razem przetrzymuje ;)

moze odniesiesz sie do moich pytan? :>
Jasne...

znajomy zainstalowal mi rozne rzeczy zeby bylo mniej spamu
Z tego co widze, to zainstalowal Ci rozne rzeczy, zeby przychodzilo generalnie mniej wszystkiego (lacznie z legalna poczta).

-czy jest sens dawac 1IP (w kazdym razie czesc) z gmaila skoro idzie z losowego? (i wogole czy jest sens dawac gmaila na czarna liste... - w koncu uchodzi za dobre jesli nie najlepsze darmowe konto)
Albo blokuj wszystkie pule GMaila, albo wcale. Inaczej nie ma sensu.

Za taka wiedze placi sie slone pieniadze ;)

-co myslicie o karach dla osob rozsylajacych spam? (umyslnie - firmy/ nieumyslnie - zoombi)?
Trzeba im zabrac dostep do Internetu :P

-co myslicie o przyszlosci internetu biorac pod uwage wzrost spamu w ciagu ostatniego roku?
Ze bedzie trzeba zabrac dostep do Internetu wiekszej ilosci ludzi? :P

#7 moron

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 526 postów

Napisany 22 styczeń 2007 - 02:54

Poleganie na czarnych listach w których IP serwera, gdzie jest np. 10,000 kont e-mail jest dodawane do black-listy za jakiś pojedynczy spam wysłany przez zawirusowanego usera jest mało roztropne, jeśli zależy Ci na otrzymywaniu korespondencji . Skonfiguruj sobie SpamAssasina i Pyzora - to dobry duet.
poczytam o pyzorze :P

wg mnie blokowac sie powinno w przypadku braku reakcji na skargi...

Z tego co widze, to zainstalowal Ci rozne rzeczy, zeby przychodzilo generalnie mniej wszystkiego (lacznie z legalna poczta).
znal sie na rzeczy i wiedzial co robi
co prawda raz mi scielo faktury z prosperity ale to ich wina bo revdnsy zgubili ;)

Albo blokuj wszystkie pule GMaila, albo wcale. Inaczej nie ma sensu.
nie widze sensu go blokowac - byl na jakiejsc czarnej liscie po prostu...

Za taka wiedze placi sie slone pieniadze
tak zrobilem ostatnio :]
no i sie oplacilo bo zpamu praktycznie nie dostaje
(aczkolwiek coraz wiecej przez filtry przechodzi... ;))

CYTAT(moron @ 22.01.2007, 00:35) quotec-co myslicie o karach dla osob rozsylajacych spam? (umyslnie - firmy/ nieumyslnie - zoombi)?QuoteEndQuoteEEndTrzeba im zabrac dostep do Internetu quoteo(post=50415:date=22.01.2007, 00:35:name=moron)CYTAT(moron @ 22.01.2007, 00:35) quotec-co myslicie o przyszlosci internetu biorac pod uwage wzrost spamu w ciagu ostatniego roku?QuoteEndQuoteEEndZe bedzie trzeba zabrac dostep do Internetu wiekszej ilosci ludzi?
xD

mozesz rozwinac swoja wypowiedz?

#8 p

Weteran WHT

• Użytkownicy
  • 2024 postów

Napisany 22 styczeń 2007 - 03:34

Zobacz postmoron, o 22.01.2007, 02:54, powiedział:

znal sie na rzeczy i wiedzial co robi
I korzysta z RBL'i do odrzucania przesylki? Nieeee ;)

co prawda raz mi scielo faktury z prosperity ale to ich wina bo revdnsy zgubili :P
No i? Od kiedy revDNS jest wymagany aby moc wysylac poczte?

mozesz rozwinac swoja wypowiedz?
Ze trzeba blokowac im dostep do Internetu? Jak mam to bardziej rozwinac? ;)

#9 moron

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 526 postów

Napisany 22 styczeń 2007 - 10:44

CYTAT(moron @ 22.01.2007, 02:54) quotecmozesz rozwinac swoja wypowiedz?QuoteEndQuoteEEndZe trzeba blokowac im dostep do Internetu? Jak mam to bardziej rozwinac?
jak sobie to wyobrazasz?
w koncu mamy neo za 1pln... czy moze byc gorzej?

No i? Od kiedy revDNS jest wymagany aby moc wysylac poczte?
do wyslania nie jest wymagany ale do dojscia tak ;)

skoro nie podoba ci sie RBL i odrzucanie domen bez revDNS to co zostaje?
geylisting i...?

sam spamasasin i greylisting ci wszystkiego nie wylapie...

poza tym sam piszesz zeby zabierac dostep do internetu
czy podwyzszanie wymagan odnosnie parkowania domen (revDNS i SPF) nie da kopa w d*** DN i 'tanim histingom' ?

#10 Ios

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 123 postów

Napisany 22 styczeń 2007 - 10:58

Inteligenty antyspam wyłapie 85% spamu... wiem z doświadczenia ;)

#11 p

Weteran WHT

• Użytkownicy
  • 2024 postów

Napisany 22 styczeń 2007 - 16:09

Zobacz postmoron, o 22.01.2007, 10:44, powiedział:

do wyslania nie jest wymagany ale do dojscia tak ;)
Od kiedy? ;)

Zobacz postmoron, o 22.01.2007, 10:44, powiedział:

poza tym sam piszesz zeby zabierac dostep do internetu
Wiesz... >95% spamu jest wysylana przez zombie. Gdyby spamujace komputery byly wycinane calkowicie na poziomie ISP (via monitoring ruchu wychodzacego albo NAC) to moznaby sie pozbyc wiekszosci spamu.

#12 Na okrągło jak rondo

Regularny użytkownik

• Użytkownicy
  • 78 postów
  • Imię:Piotr

Napisany 22 styczeń 2007 - 16:14

i by było nas mniej..
"Powyzej pewnych sum przestepstwo przestaje istniec, pozostaje czysta polityka. Teraz spojrz na twarze ludzi ktorych spotykasz i rozwaz to w skali swojego zycia..." PiH

#13 moron

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 526 postów

Napisany 22 styczeń 2007 - 20:09

Od kiedy?
kurde no pisz wiecej ;)
ja sie nie znam (zob. 1. linijka w temacie) wiec to ja zadaje pytania :]

Wiesz... >95% spamu jest wysylana przez zombie. Gdyby spamujace komputery byly wycinane calkowicie na poziomie ISP (via monitoring ruchu wychodzacego albo NAC) to moznaby sie pozbyc wiekszosci spamu.
upc albo aster ma taka polityke - kiedys widzialem u znajomej po odpaleniu przegladarki komunikat od ISP ze ma zawirusowany komputer i ze spam rozsyla xD
dobre jest tez blokowanie portow w sieciach osiedlowych - moja dziewczyna dosyc dlugo miala win SE bez zadnych zabezpieczen i nic nie zlapala (no ale zaraz pretensje ze low id...)

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników