Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• progreso.pl

Partner technologiczny

Upraszczamy to, co inni starają się komplikować. Prosto, pewnie, przyjaźnie - tak robimy hosting!
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Sprint Data Center

Partner technologiczny

Sprint Data Center to jedyne w Polsce północno-wschodniej i jednocześnie jedno z najnowocześniejszych w kraju centrum przechowywania i przetwarzania danych.

- - - - -

[opinia] Prohost.pl

• Zamknięty temat Ten temat jest zamknięty
312 odpowiedzi na ten temat

[opinia] Prohost.pl

#41 shikataganai

Regularny użytkownik

• Użytkownicy
  • 100 postów

Napisany 17 listopad 2008 - 12:18

Zobacz postLinux, o 17.11.2008, 12:03, powiedział:

a z supportem się kontaktował z pytaniem "co teraz muli..."?

nie, bo teraz nie muli :D , napisalem post zeby poznac opinie inych klientow czy maja podobne odczucia
od kilku dni obserwuje ze cos sie dzieje jakby load byl duzy, w szczegolnosci widza to potencjalni klienci ktorym ten hosting polecam i badz co badz moge miec z tego jakies profity

jak tak dalej bedzie to pewnie napisze do supportu magiczne pytanie "co sie sypie" , chociaz pewnie i tak to przeczytaja tutaj :D

ps. zawsze uwazalem ze prohost ma zbyt niskie ceny do jakosci swiadczonych uslug :D , wole zeby podniesli np ceny i wszystko bylo jak do tej pory (np w tym celu dokupili kolejny serwer) niz zeby bylo za tanio i zbyt przecietnie :D
domeny: MasterNET.pl
serwery dedykowane: www.balticdatacenter.pl by Szirok

#42 Tomasz Fiedoruk

BOSS

• Administrator
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4326 postów
  • Firma:WHT

Napisany 17 listopad 2008 - 12:30

Zapomniałem Ci odpisać. Wiesz wchodziłem na Twoją stronę i było ok. Nawet mój skrypt phpsysinfo niczego specjalnego nie wychwycił. Może miałeś problemy z łączem?
Masz stronę? Zarabiaj na sprzedaży linków. Gwarantowane stawki od pierwszego dnia SeoPilot

#43 lukasamd

Stały użytkownik

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPip
  • 375 postów
  • Imię:Łukasz
  • Nazwisko:Tkacz

Napisany 17 listopad 2008 - 15:59

Ja muszę potwierdzić to co pisze shikataganai:

- phpmyadmin z cPanelu chodzi tragicznie - jak zapytałem support co zrobić aby było lepiej: najlepiej wrzucić własny. Wrzucam własny - śmiga. Chcę zgrać bazę ~20MB - Internal Server Error. Piszę z tym do suportu, w dopowiedzi mam: własne skrypty podlegają limitom, proszę korzystać z phpmyadmina w cpanelu.... dobrze że chociaż opcja zgrywania backupa bazy w cPanelu działa dobrze.
- po wgraniu eacceleratora było dobrze, teraz zaczęło się "pierniczyć" - zdarza się Internal Server Error, czasami strony niesamowicie mulą (czas generowania ponad 10 sekund) - u mnie na pewno jest ok, wczoraj prosiłem o dane odnośnie max obciążenia no i otrzymałem odpowiedź: "prawie 2%".

Może problemy wywołane są tym, że jednocześnie mamy 3 tryby do wyboru:
- php4
- php5
- php5 fast-cgi + eaccelerator

Czytałem gdzieś że nawet tandemy php4 i php5 nie są dobre (tzn. z możliwością wyboru).

Często gdy serwer muli i zapyta się helpdesk co jest, odpowiadają - ktoś podpina/usuwa sporo domen... no to może by tak rozwiązać jakoś ten problem, skoro sytuacja nagminnie się powtarza?

W sumie jestem zadowolony bo paów żadnych nie ma, na ogół chodzi dobrze, trzeba jednak przynać - ostatnie 2 tygodnie nie są zbyt dobre.

BTW. Co do eacceleratora - nieco śmieszna sprawa. Ja mam ustawiony tryb właśnie php5 cgi + eaccel, niestety nie mogę tego dodatku wykorzystać na forum mybb jako cache, ponieważ funkcja eaccelerator_get jest wyłaczona - z jednej strony dodają coś, co może zmniejszyć obciążenie, z drugiej unimożliwiają używanie tego czegoś :D
SafeGroup.pl - Wszystko o bezpieczeństwie komputerowym
Działamy przy użyciu rozwiązań technicznych firmy Ultimahost

#44 bellerofont

szeryf :)

• WHT Pro
  • 2002 postów

Napisany 17 listopad 2008 - 16:20

Zobacz postlukasamd, o 17.11.2008, 16:59, powiedział:

Czytałem gdzieś że nawet tandemy php4 i php5 nie są dobre (tzn. z możliwością wyboru).

Tylko jeśli ktoś kombinuje, aby oba parsery równolegle działały jako moduł serwera Apache.

Prohost opiera się w 100% na wersjach CGI co dla serwera www nie stanowi bolączki,

może oferować ich nawet 10 do wyboru...

#45 lukasamd

Stały użytkownik

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPip
  • 375 postów

Napisany 17 listopad 2008 - 16:36

Aha, o tym nie wiedziałem - dzięki za info :D

#46 shikataganai

Regularny użytkownik

• Użytkownicy
  • 100 postów

Napisany 17 listopad 2008 - 17:10

Zobacz postBOSS, o 17.11.2008, 12:30, powiedział:

Zapomniałem Ci odpisać. Wiesz wchodziłem na Twoją stronę i było ok. Nawet mój skrypt phpsysinfo niczego specjalnego nie wychwycił. Może miałeś problemy z łączem?

@BOSS
jesli pisales to do mnie i miales na mysli strone masterpart.pl to ona nie jest hostowana przez prohost, tak sie tylko sklada ze serwer jest w tym samym budynku ale juz na innym pietrze :D

ps.
wlasnie o to mi chodzilo, to co napisal lukasamd w 100% opisuje sytuacje jaka obserwuje, ufam w profesjonalizm ludzi z prohosta i mam nadzieje ze uda im sie zdiagnozowac problem i go rozwiazac , jak na razie mam konto w tej firmie chyba 2 czy 3 rok i to jest pierwszy zgrzyt ktory sie pojawil .. faktycznie tez mam wrazenie ze zaczelo sie po wprowadzeniu zmian z PHP.

no nic, poczekamy-zobaczymy...

#47 lukasamd

Stały użytkownik

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPip
  • 375 postów

Napisany 17 listopad 2008 - 18:37

Hmm... może jeszcze nie wszystko jest skonfigurowane tak jak trzeba, lub inni klienci mają jakieś problemy (ze samymi skryptami problemów na php5 cgi + eaccel to ja nie mam, nie licząc cache w mybb)... Ja tam mam konto na serwerze na którym niedawno dołożono 4GB RAM a mimo to chodzi tak jak opisywałem...

Może użytkownik Prohost będzie mógł nam coś więcej powiedzieć na ten temat.

#48 bellerofont

szeryf :)

• WHT Pro
  • 2002 postów

Napisany 17 listopad 2008 - 18:44

Dajcie Prohostowi stawić czoła sytuacji.
Wypowie się jak będzie miał chwilę wolnego.
Jestem pewien, że komuś będącemu tak długo na rynku zależy na stabilnym działaniu usług,
niestety hosting rządzi się swoimi prawami i nie wszystko się da zrobić w 5 minut...

#49 Gość_N3T5kY_*

• Goście

Napisany 17 listopad 2008 - 19:26

Aczkolwiek zamiast zbywać klienta tekstami typu "proszę wgrać swojego PMA" powinni mu zgrać/wgrać bazę przez shella i po problemie :D
Ja bym przynajmniej tak zrobił :D

#50 Prohost

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 905 postów
  • Firma:Prohost.pl
  • Imię:Szymon
  • Nazwisko:Rybczyński

Napisany 17 listopad 2008 - 20:00

1. phpmyadmin w cpanelu działa na php z niskim priorytetem z uwagi na brak limitów jaki jest wymagany do poprawnej pracy z importami/exportami. Jakby działał z normalnym priorytetem to kilka jego sesji i serwer nie robi nic innego jak obsługuje phpmyadmina a reszta zamula.

2. Nie ma problemu z importem/exportem bazy w phpmyadmin z cpanela - tylko strony się wolniej ładują niż na lokalnym. Jeśli ktoś chce mieć szybciej to proponujemy własnego phpmyadmina. Jeśli ktoś chce to support exportuje/importuje bazy z shella.

3. Błąd 500 pojawić się może podczas restartu apache w czasie kiedy użytkownik otwiera stronę. Przecież nie zabronię dodawania domen czy ich kasowania. Ja nie trafiłem osobiście na błąd 500 chociaż często przeglądam www. Jednak on istnieje bo widzę, że się pojawia w logach. Trzeba mieć szczęście. Takie uroki serwera dzielonego.

4. Funkcje eacceleratora put i get nie mogą być dostępne na serwerze dzielonym bo można za ich pomocą przeprowadzić dosa. Niedostępność tych funkcji nie przeszkadza mu w przyśpieszeniu php.

5. Co do zamulania to takie występuje ale jest to sporadyczne i trwa kilka sekund. Powodem są użytkownicy którzy zapychają bazę danych. W tej chwili rozważamy wprowadzenie limitu na łączny czas trwania zapytań co przytnie zamulaczy. Oczywiście trzeba to dokładnie przemyśleć. Głównie skrypty wyszukiwarek mp3 potrafią wywołać efekt czkawki - my z nimi walczymy a one jakoś cały czas się na kontach pojawiają - limit rozwiązałby też ten problem. Patcha do serwera mysql mamy gotowego ale musimy przez jakiś czas zbierać dane aby odpowiednio zastosować taki limit.

6. Dzisiaj przez godzinkę klikałem sobie po www obu panów i raz trafiłem na 9 sekundową generację strony - nie mogę zagwarantować, że za każdym odświeżeniem strony czas generacji będzie taki sam - to jest serwer shared nie dedykowany. Normalnie mi się biega po waszych stronach - nie przesadzajmy.

To są czasy generacji forum by przemo jednego z panów jakie skopiowałem podczas przeglądania:

[ Time : 0,62s | 11 Queries ]
[ Time : 0,17s | 8 Queries ]
[ Time : 0,2s | 10 Queries ]
[ Time : 0,38s | 9 Queries ]
[ Time : 2,64s | 7 Queries ]
[ Time : 0,23s | 10 Queries ]
[ Time : 0,1s | 10 Queries ]
[ Time : 0,02s | 3 Queries ]
[ Time : 0,14s | 7 Queries ]
[ Time : 0,11s | 8 Queries ]
[ Time : 0,03s | 6 Queries ]
[ Time : 0,11s | 7 Queries ]
[ Time : 0,42s | 12 Queries ]
[ Time : 0,08s | 6 Queries ]
[ Time : 0,63s | 9 Queries ]

Nie widzę powodu do płaczu.
prohost.pl - Hosting na profesjonalnych serwerach Dell PowerEdge zlokalizowanych w Polsce.
Minimalna konfiguracja: dual quad core xeon, 8gb ram, dyski sas 15krpm raid10.
Codzienne kopie bezpieczeństwa. Support 24/7 z czasem odpowiedzi do 5 minut i czatem online.
Serwery VPS z gwarantowanymi zasobami od 100zł/m. Dostępne plany reseller. Panele Cpanel i DirectAdmin.

#51 lukasamd

Stały użytkownik

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPip
  • 375 postów

Napisany 17 listopad 2008 - 21:36

Niby tak - ale przez kilka miesięcy wyrobiłem sobie zdanie - bez przerwy śmiga idealnie, teraz zdarzają się mulenia no i można mieć pretensje -> sami jesteście sobie "winni", że wyrobiliście u klientów dobrą opinię :D

Zapisy jak widzę są z mojego forum. No fakt - teraz ok, jak się przeładuje stronę to widać efekty eacceleratora (nawet 0,03s), czasami jednak zdarza się ponad 5 albo i 10 sekund, no ale to wyjaśnione.

Co do obcinania zapytania - mam nadzieję że będzie info o tym, nie wiem jak wyglądałby taki limit, ale mam na serwisie nieco zmodyfikowane pewne pola - artykuły z kodem html były tak obszerne, że musiałem ustawić longtext aby wchodziły całe, nie wiem ile trwa zapytanie z nimi, ale nieco dłużej niż zwykłych artów z pewnością (dla niektórych może się to wydać śmieszne, ale nie wiem jaki to ma wpływ na działanie, wolę więc napisać :D ).

#52 shikataganai

Regularny użytkownik

• Użytkownicy
  • 100 postów

Napisany 17 listopad 2008 - 23:49

no to zalozcie panowie czym predzej limity na te zapytania i po klopocie, kiedys zdaje sie dawaliscie mozliwosc dokupienia czasu procesora ponad jakis tam limit (teraz jest tam oferta VPS tylko) wiec moze bylaby techniczna mozliwosc sprzedazy 'czasu zapytan' - jak ktos chce meczyc shared hosting jakimis ciezkimi skryptami to niech za to placi :) a dla wiekszosci kleintow bylaby to znaczaca poprawa mysle - tym bardziej ze jak widac nie tylko ja mam takie odczucia :)

#53 Prohost

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 905 postów

Napisany 23 listopad 2008 - 22:44

Nową ofertę cenową można od dzisiaj zobaczyć na naszej stronie.

W ciągu tygodnia przygotowana zostanie oferta "tańsza" ale też z inną jakością.
prohost.pl - Hosting na profesjonalnych serwerach Dell PowerEdge zlokalizowanych w Polsce.
Codzienne kopie bezpieczeństwa. Support 24/7 z czasem odpowiedzi do 5 minut i czatem online.
Serwery VPS z gwarantowanymi zasobami od 100zł/m. Dostępne plany reseller. Panele Cpanel i DirectAdmin.

#54 AceDude

Stały użytkownik

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPip
  • 246 postów
  • Firma:Zirio

Napisany 23 listopad 2008 - 23:09

Oferta niewiele się zmieniła, jeżeli jakość pójdzie jeszcze bardziej w górę - nie mam nic przeciwko :)
Szkoda tylko, że długoterminowe wykupienie konta nie jest premiowane.

#55 is_wm

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 558 postów

Napisany 24 listopad 2008 - 08:45

I zmienił się regulamin :)

Brakuje:

10. Rosnące plany
a) Rosnące plany to plany: starter, medium, platinium i max z wyłączeniem planów reseller i vps.
:) Operator zobowiązuje się do podnoszenia pojemności dysku i transferu co miesiąc o 10% podstawy którą są odpowiednio (starter, medium, platinium, max) dysk:500mb, 1gb, 3gb, 5gb; transfer: 10gb, 20gb, 40gb, 80gb.
c) Operator zachowuje prawo do zatrzymania podnoszenia pojemności dysku i transferu bez podania przyczyny.
d) Zmiana planu medium, platinium, max (z wyłączeniem planów reseller) na niższy, podlega opłacie wynoszącej: 50% opłaty rocznej aktualnego planu netto.

#56 masteron

Czasami na forum

• Użytkownicy
  • 48 postów

Napisany 24 listopad 2008 - 09:22

Jako klient o dotychczasowej pracy serwerów mogę powiedzieć, że działały bardzo dobrze. Ostatnio pojawiło się troszkę problemów m.in. czasami niedostępne strony po kilka minut i problemy z używanie phpMyAdmin. Nie ma się jednak co tym przejmować bo to normalne na większości sharedów, ale z jakiegoś powodu wczesniej one występowały niezmiernie rzadziej.

Podwyżka cen prawie 100% jest zaporowa. Poza cenami nic adekwatnie nie zmieni się na hostingu, więc takie posunięcie jest bynajmniej nieprzemyślane, może desperackie? Rzadko na rynku zdarząją się tak drastyczne podwyżki, większość z reguły dba o klienta.

W zwizku z powyższym zakupu kolejnych kont tam nie planuję.

#57 Prohost

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 905 postów

Napisany 24 listopad 2008 - 09:58

Cena dla obecnych klientów się nie zamienia. Co innego ma się zmienić? Support ma wolniej działać? Usunąć czat który jest dostępny w ilu firmach? Może zamienić delle na pcety? Sla zmniejszyć na 99,5%? Helpdesk ma działać wolniej? Uznałem, że w obecnej formie prohost.pl nie będzie najtańszym hostingiem i jest to decyzja ostateczna. Oferta tania będzie przedstawiona ale nie będzie to oferta taka jak obecnie na prohost.pl. Raczej nie ma nic desperackiego w tym - desperaci obniżają ceny :)

#58 lukasamd

Stały użytkownik

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPip
  • 375 postów

Napisany 24 listopad 2008 - 15:41

A ja mam pytanie - wiem że to nie helpdesk, ale jednak wolę zapytać, bo i innym odpowiedź może się przydać.

Jak będzie wyglądała sprawa przedłużenia kont - ja mam Platinium do któregoś tam czerwca, ale brałem na promocji i nijak się ma ono do aktualnej oferty tzn:

Pojemność: jest 6,0 GB, ja mam 8,1GB
Transfer: jest 50GB/m-c, ja mam 266GB/m-c
Na a reszta wiadomo, identyczne.

Czy kontynuacja będzie się wiązała z jakimś obniżeniem tych parametrów?

Jeżeli nie to druga sprawa - póki co transferu nie wykorzystuję (w tym miechu nawet nie 1/5) - co będzie jeżeli nagle zacznę, i będę miał po 200-230 GB na miech? Czy mogę się liczyć z możliwością "wykopania"? Ze strony moralnej pytanie śmieszne, ze strony realiów polskich chyba jest na miejscu...

#59 Prohost

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 905 postów

Napisany 24 listopad 2008 - 15:50

Zobacz postlukasamd, o 24.11.2008, 15:41, powiedział:

A ja mam pytanie - wiem że to nie helpdesk, ale jednak wolę zapytać, bo i innym odpowiedź może się przydać.

Jak będzie wyglądała sprawa przedłużenia kont - ja mam Platinium do któregoś tam czerwca, ale brałem na promocji i nijak się ma ono do aktualnej oferty tzn:

Pojemność: jest 6,0 GB, ja mam 8,1GB
Transfer: jest 50GB/m-c, ja mam 266GB/m-c
Na a reszta wiadomo, identyczne.

Czy kontynuacja będzie się wiązała z jakimś obniżeniem tych parametrów?

Jeżeli nie to druga sprawa - póki co transferu nie wykorzystuję (w tym miechu nawet nie 1/5) - co będzie jeżeli nagle zacznę, i będę miał po 200-230 GB na miech? Czy mogę się liczyć z możliwością "wykopania"? Ze strony moralnej pytanie śmieszne, ze strony realiów polskich chyba jest na miejscu...

Przy odnawianiu nic się nie zmienia.
Wykopywanie nie jest zależne od limitów transferu, tylko limitów cpu.

#60 AceDude

Stały użytkownik

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPip
  • 246 postów
  • Firma:Zirio

Napisany 24 listopad 2008 - 17:36

Zobacz postmasteron, o 24.11.2008, 09:22, powiedział:

Podwyżka cen prawie 100% jest zaporowa. Poza cenami nic adekwatnie nie zmieni się na hostingu, więc takie posunięcie jest bynajmniej nieprzemyślane, może desperackie? Rzadko na rynku zdarząją się tak drastyczne podwyżki, większość z reguły dba o klienta.

+100%? Gdzie ty to widzisz?! Ja na medium jadę i z 55 na 73 podskoczył za kwartał. 33% więcej.

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników