Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• dhosting.pl

Partner technologiczny

Dostarczamy profesjonalne i niezawodne rozwiązania hostingowe dla firm oraz osób prywatnych. Zaufali nam wymagający klienci, którzy cenią sobie nasze indywidualne podejście.
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Network Communication

Partner technologiczny

Jest wiodącym dostawcą usług przetwarzania danych, dysponującym własnym, a zarazem jednym z największych komercyjnych obiektów DataCenter w Polsce.

- - - - -

Home Mowi Papa

332 odpowiedzi na ten temat

Home Mowi Papa

#81 qnwortal.com

Czasami na forum

• Użytkownicy
  • 34 postów
  • Firma:Jeździeckie Centrum Informacyjne
  • Imię:Patryk
  • Nazwisko:Arłamowski

Napisany 05 styczeń 2007 - 16:10

Niee... w avx.pl chodziło o przeciążenie serwera pocztowego, nie sprecyzowałem - próbowali nam wmówić, że przez ostatnie 24 godziny zawieszaliśmy serwer pocztowy wysyłając setki tysięcy wiadomości...

jako dowód przesłano nam wiadomości zawierające potwierdzenia rejestracji użytkowników (dziennie takich jest wysyłane 10-20!)

a chodziło o to, że zarzuciłem administratorowi niekompetencje a firmie brak profesjonalizmu po tym, jak po raz kolejny nie udało mi się do nich dodzwonić, uzyskać informacji o przyczynach awarii a jedynym stwierdzeniem było, że taka awaria miała miejsce...

#82 pecado

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 23 postów

Napisany 05 styczeń 2007 - 16:11

Zobacz postp, o 5.01.2007, 16:03, powiedział:

Z drugiej strony widze tez rozsadne wyjscie z tej sytuacji - skoro serwis jest zoptymalizowany i nie generuje duzego obciazenia mozna go wrzucic z powrotem na platforme wspoldzielona (mam tu na mysli 'normalne' serwery, a nie te na sile przeciazone przez wszystkich problematycznych klientow). W koncu nie powinno byc juz problemow z 503.
To wcale nie jest powiedziane - na "normalnym" serwerze ciągle może "buszować" faktyczny winowajca, więc powrót na to środowisko może zaowocować powrotem 503 w serwisie qnia.
Moje doświadczenia wskazują, że w takiej sytuacji interwencja kolegi zaowocuje kolejnymi zarzutami o nieoptymalny serwis.
U nas działało to tak - jak były błędy i siedzieliśmy cicho - nikt do nas nie pisał. Jak napisałem, że są błędy to okazało się, że to nasza wina ;)
Niestety jakość korespondencji i sposoby unikania odpowiedzi są bardzo zbliżone do tego co przechowuję w swojej poczcie... :)

/edzia
Z innej beczki.
Możliwe, że maszyny używane przez home.pl nie są po prostu w stanie unieść 200 serwisów większych od statycznej "wizytówki". Tym samym jakikolwiek rozrost nawet niszowego tematycznie vortalu może (i pewno tak się stanie) doprowadzić do przeciążenia danego sprzętu - mogą o tym świadczyć głosy kolegów, którzy otrzymali ostrzeżenia a prowadzą relatywnie niewielkie serwisy.
Może to nie użytkownicy za szybko rosną tylko sprzęt nie nadąża za działem sprzedaży/marketingu home.pl który rozdyma ofertę zapominając o tym, że nie tylko nowych trzeba przyjąć, ale i istniejących dopieścić.
Na ogół jest tak, że dużego, stabilnego klienta się dopieszcza. W home.pl - wyrzuca :)
Szkoda, bo od strony technicznej jest tam naprawdę fajnie :)

#83 ertcap

prawie jak ettercap

• Moderatorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 712 postów

Napisany 05 styczeń 2007 - 16:14

Zobacz postqnwortal.com, o 5.01.2007, 16:10, powiedział:

Niee... w avx.pl chodziło o przeciążenie serwera pocztowego, nie sprecyzowałem - próbowali nam wmówić, że przez ostatnie 24 godziny zawieszaliśmy serwer pocztowy wysyłając setki tysięcy wiadomości...
Bardzo mi przykro Patryku, ale:
1. Wasz serwis obciazal w sposob niesamowity serwer (m.in. galeria)
2. W Waszym serwisie byla dziura (pytanie czy ja zalataliscie) przez ktora spamerzy wysylali ponad 1000 maili na 5 minut (na avxie, dla wygody uzytkownikow, nie bylo limitu maili na dobe na konto).

Proste pytanie - czy poprawiliscie obydwa problemy?

pzdr.
pzdr.

#84 qnwortal.com

Czasami na forum

• Użytkownicy
  • 34 postów

Napisany 05 styczeń 2007 - 16:14

I to właśnie boli w firmie, która zapewnia ludziom 24 godzinny, 7 dni w tygodniu "help desk"... tyle, że nie czyta wiadomości (no chyba, że dopiero jak się im "wytknie palcem", że ich nie czytają, tylko odpowiada wcześniej przygotowanymi tekstami...

edit:

tak, od tego czasu mamy zupełnie inny skrypt galerii, problem z tego co pamiętam rozwiązaliśmy jeszcze przed zakończeniem współpracy z avx.pl... Od tego czasu nie były wysyłane żadne maile...

btw. nie mam pretensji do avx ze względu na to, że administrator pomógl nam przenieść nasz serwis na nowy serwer ale fakt pozostaje faktem, że były problemy z "padaniem" serwera... No i obiecanego zwrotu abonamentu nie dostaliśmy... chodzi o zasadę...

ale wróćmy do tematu... bo obecnie nasz serwis ani nie wysyła 1000 maili na 5 minut ani nie ma galerii... a nieoptymalne zapytania - j/w - zbytnio przeciążają "nr 1 w branży hostingowej"...

edit2:

:arrow: Pecado - masz rację...

20 GB / użytkownik * 200 użytkowników = 4000 GB... Zakładam, że dyski mają 200 GB - tzn 20 dysków w serwerze?

Najlepiej, żeby każdy miał "wizytówkę" - 5 stron .html + 10 obrazków + 2 konta e-mail na całej tej przestrzeni... Wtedy jest ok...

#85 MaXyM

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 19 postów

Napisany 05 styczeń 2007 - 16:21

Ja sie zgadzam. Przypomina mi to moja korespondencje z inna firma z ktora juz nie wspolpracujemy.

Jakby nie bylo (obojetne czy taka sprawe mozna wygrac czy nie), faktem jest ze zapytanie do takiej malej tabeli nie ma szans wykonywac sie tyle czasu. a jesli sie wykonuje to jest to wina ogolnego obciazenia maszyny. Niestety administratorzy bardzo czesto wyciagaja SQLa ze slow-loga i nieprobujac go odpalic na maszynie wysylaja do klienta.

notabene index tu nie jest potrzebny ale to nie wplywa na wydajnosc - mogloby wplywac przy czestej zmianie zawartosci kolumny year, poniekad tez w minimalnym stopniu)

pozdrawiam

#86 qnwortal.com

Czasami na forum

• Użytkownicy
  • 34 postów

Napisany 05 styczeń 2007 - 16:26

->MaXyM - te logi pochodzą właśnie ze slow-loga - najprawdopodobniej zostały wygenerowane w momencie, kiedy serwer był mocno przeciążony... Tylko nikt tego nie zweryfikował...

Wydaje mi się, że podeszliśmy poważnie do informacji, że nasz serwis jest nieoptymalny - osobiście sprawdziłem każde zapytanie z dosyć długiej listy pod względem czasu wykonania - nie przekraczały średniej - były wręcz o kilka rzędów wielkości mniejsze niż maksymalny czas zapytania...

Wydaje mi się, że przy takich zapytaniach czas powiedzmy > 3 s oznaczać może tylko, że coś padło i takie zapytanie należałoby "ubić"...

btw. dzięki za info, poprawię ;)

#87 moron

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 526 postów

Napisany 06 styczeń 2007 - 00:34

:arrow: Pecado - masz rację...20 GB / użytkownik * 200 użytkowników = 4000 GB... Zakładam, że dyski mają 200 GB - tzn 20 dysków w serwerze?Najlepiej, żeby każdy miał "wizytówkę" - 5 stron .html + 10 obrazków + 2 konta e-mail na całej tej przestrzeni... Wtedy jest ok...
przeciez to oczywiste - nawet sam tak robie ;)
jak bym mial miec normalny hosting dl kazdego to bym chyba ocip*** ;P
wole firmy z malymi stronkami na ktorych jest zysk :)

wg mnie home powinno miec prawo powiedziec papa
w koncu daja ladny czas wypowiedzenia i kase oddaja
(przyznam racje ze ich pretekst jest conajmniej smieszny ale co zrobisz? )
chcesz byc tam na sile?

#88 qnwortal.com

Czasami na forum

• Użytkownicy
  • 34 postów

Napisany 06 styczeń 2007 - 13:14

jak już mam coś zrobić, to chcę, aby alternatywy były racjonalne... a nie zapłacenie 20 razy więcej lub przeniesienie się...

przyjmijmy tak: użytkownik nie zna się wogóle na tematyce www, musi zatrudnić kogoś do przeniesienia serwisu - jeżeli jest to serwis duży - jak nasz - 9 GB + bazy danych - łącznie prawie 600 MB, nie jest to proste - ponosi w związku z tym koszta... Następnie wiadomo - każdy serwer jest trochę inny - trzeba zmienić konfigurację skryptów generująych zdjęcia, wysyłających maile, bazy danych, komunikaty o błędach, etc... to są koszta...

a home.pl umywa rączki... bo oni sobie nie radzą... nigdy nie skorzystałbym z usług firmy, która mówi w umowie / regulaminie, że może sobie wypowiedzieć umowę kiedy chce... home tego nie zrobił, w pewien sposó na początku zdobył nasze zaufanie - które zdążył już kilkakrotnie stracić (jeśli zaufanie można tracić kilka razy), choćby z numerem, jaki wyciął nam z domenami, gdzie na kilkanaście minut podczas rzekomej "awarii" pojawiała się ich strona po wpisaniu adresów naszych stron... Bezprawna reklama... no ale cóż... Bóg kazał wybaczać, wybaczyliśmy im... nie robiliśmy z tego żadnej afery...

Tą sprawę też chcieliśmy wyjaśnić w jakiś normalny sposób, ale przepraszam bardzo - w momencie, kiedy pracownik home.pl zaczyna nam grozić, że w sposób świadomy spowolni nam działanie serwisu, spowoduje wyświetlanie błędów - jednym słowem zmusi nas do rezygnacji z ich usług - tylko dlatego, że wskazałem na brak odpowiedniej motywacji prawnej w umowie / regulaminie - przestaje to być zabawne... Przynajmniej nie dla nas...

Czytał wczoraj ten wątek steeven z home.pl - spodziewałem się jakiejś odpowiedzi - niestety nie poskutkowało... Czy naprawdę muszę o tym napisać "do gazet", żeby ktoś coś z tym zrobił?

Jest mi teraz po prostu głupio, że poleciłem tą firmę komukolwiek... A kilku osobom ją poleciłem... W jakim świetle znajdę się, gdy i ich home.pl będzie próbowało bezprawnie wyrzucić?...

"moron" powiedział:

chcesz byc tam na sile?
=> moron - to proszę, zaproponuj / wskaż mi podobną ofertę wraz z przeniesieniem serwisu i gwarancją, że za 2 m-ce nie będę musiał przenosić go znowu gdzie indziej... Bo nie bawi mnie spędzenie kilku nocy nad szukaniem nowego hostingu, przenoszeniem serwisu i jeszcze wydawaniem następnej kasy...

Ten post był edytowany przez qnwortal.com dnia: 06 styczeń 2007 - 13:17

#89 patryk

og. carpe diem.

• Moderatorzy
  • 1748 postów

Napisany 06 styczeń 2007 - 13:24

qnwortal.com: jest jedno proste rozwiązanie - dedyk albo VPS. Nie jest winą home.pl. że używasz mało wydajnego i źle napisanego CMSa do obsługi Twojej strony.. Jeśli nie chcesz go zmienić to niestety sam jesteś sobie wininen. Zrozum, że płacąc za usługę shared masz prawo do wykorzystywania jej tak, żeby nie utrudniać egzystencji innym użytkownikom serwera. Home.pl zachowuje się jak najbardziej fair dając kilka alternatyw, komplet logów itd, więc naprawdę nie masz powodów do narzekania..
"Pozdrowionka i ocenka".
www.neteasy.pl

#90 Bartosz Gadzimski

Administrator

• Root Admin
  • 2203 postów
  • Firma:Fobi

Napisany 06 styczeń 2007 - 13:37

Zobacz postmoron, o 6.01.2007, 00:34, powiedział:

wg mnie home powinno miec prawo powiedziec papa
w koncu daja ladny czas wypowiedzenia i kase oddaja
(przyznam racje ze ich pretekst jest conajmniej smieszny ale co zrobisz? )
chcesz byc tam na sile?

Zwracałem na to już parę razy uwagę.
Może mieć jak najbardziej prawo, tylko na jakiej podstawie? Największym problemem jest brak formalnego zapisu co to jest to zwiększone obciążenie czy "normy hostingu współdzielonego". Takie zapis w regulaminie (część umowy) po prostu nie istnieje.

Napisałem nawet do popularnego serwisu Piotra Waglowskiego (www.vagla.pl) z prośbą o bardziej fachową opinie. Może odpisze.

Zobacz postpatryk, o 6.01.2007, 13:24, powiedział:

qnwortal.com: jest jedno proste rozwiązanie - dedyk albo VPS. Nie jest winą home.pl. że używasz mało wydajnego i źle napisanego CMSa do obsługi Twojej strony.. Jeśli nie chcesz go zmienić to niestety sam jesteś sobie wininen. Zrozum, że płacąc za usługę shared masz prawo do wykorzystywania jej tak, żeby nie utrudniać egzystencji innym użytkownikom serwera. Home.pl zachowuje się jak najbardziej fair dając kilka alternatyw, komplet logów itd, więc naprawdę nie masz powodów do narzekania..
patryku chyba nie przeczytałeś wątku, w każdym z tych wypadków (na forum) nie chodzi o złe skrypty tylko zbyt dużą popularność serwisów.
"Fobi" Bartek Gadzimski
Kontakt w sprawach administracyjnych: admin@wht.pl

#91 MaXyM

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 19 postów

Napisany 06 styczeń 2007 - 13:41

patryk, znowu zaczynasz?
Podaj propozycje wydajnego i dobrze napisanego CMSa. Najlepiej zeby Twoja propozycja zostala uznana przyez wszystkie hostingi jako standard. Bo niestety dla shared hostingow za ciezkie sa wszystkie CMSy czy to jest yoomla, mk_portal, post_nuke czy vbadvance.
I tak dobrze ze wiekszosc z nich zasuwa na tabelach MyISAM. Bo jakby byly to InnoDB z transkacjami to nie wiem jak by hostingi to przezyly.

Podsumowujac: nigdzie nie jest w regulaminach zdefiniowane od kiedy sie zaczyna utrudnianie egzystencji innym uzytkownikom. A sprowadza sie to do tego ze hosting ma prawo wypowiedziec umowe bez uzasadnienia w kazdej chwili. tzn hostingom sie tak wydaje ze maja do tego prawo...

#92 Piotr Mikołajski

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 208 postów

Napisany 06 styczeń 2007 - 14:07

Zobacz postpatryk, o 6.01.2007, 13:24, powiedział:

Zrozum, że płacąc za usługę shared masz prawo do wykorzystywania jej tak, żeby nie utrudniać egzystencji innym użytkownikom serwera.
OK, to jest teoria. Co z praktyką? User ma być wróżką, żeby wiedzieć w którym momencie już utrudnia? Przecież nigdzie nie ma zapisów na temat dopuszczalnego obciążenia generowanego przez serwis(y) użytkownika na danym koncie, jest tylko mowa o limicie transferu i wielkości miejsca na dysku.

Teoretycznie to masz rację - SH to nie dedyk i wiadomo, że wszystkie serwisy na nim umieszczone muszą się dzielić zasobami. Jednak z punktu widzenia prawa liczą się fakty, a umowa bez limitów wykorzystania tych zasobów to fakt na niekorzyść Home.pl. Śmiem twierdzić, że w ewentualnym procesie, w którym dowodem byłaby umowa bez jasno określonych limitów, Home.pl stoi na straconej pozycji. Bo przecież nie jest winą użytkownika, że firma dała d... i skonstruowała oraz podpisała niekorzystną dla siebie umowę.

Bardzo jestem ciekaw ciągu dalszego tej sprawy. Z licznych w Necie komentarzy mogę wnioskować, że chyba kilka firm jest do tego stopnia wk... zdenerwowanych całą sprawą, że szykują się do walki w sądzie o zwrot kosztów etc.
Piotr "Mikołaj" Mikołajski
Rózga Świętego Mikołaja

#93 p

Weteran WHT

• Użytkownicy
  • 2024 postów

Napisany 06 styczeń 2007 - 14:11

Zobacz postPiotr Mikołajski, o 6.01.2007, 14:07, powiedział:

OK, to jest teoria. Co z praktyką? User ma być wróżką, żeby wiedzieć w którym momencie już utrudnia?
Przeciez dostali maila, ze utrudniaja :)

Zobacz postPiotr Mikołajski, o 6.01.2007, 14:07, powiedział:

Jednak z punktu widzenia prawa liczą się fakty, a umowa bez limitów wykorzystania tych zasobów to fakt na niekorzyść Home.pl. Śmiem twierdzić, że w ewentualnym procesie, w którym dowodem byłaby umowa bez jasno określonych limitów, Home.pl stoi na straconej pozycji. Bo przecież nie jest winą użytkownika, że firma dała d... i skonstruowała oraz podpisała niekorzystną dla siebie umowę.
Fakt, home strasznie dalo ciala brakiem zapisu o mozliwosci rozwiazania umowy przez Operatora w dowolnym momencie bez podania przyczyny.

#94 patryk

og. carpe diem.

• Moderatorzy
  • 1748 postów

Napisany 06 styczeń 2007 - 14:30

MaXyM: nudzisz mnie Ty, i Twoja postawa ooogromnie. Rozumiem, że masz jedno, właściwie spojrzenie na sprawę (Twoje prywatne), ale nie forsuj go na siłę, bo zaprzeczanie logom, o ile w przypadku i365.pl mogło być zrozumiałe bo to hosting budżetowy oparty o takie same rozwiązania i czas wykonywania zapytań przy dużych bazach mocno przekłamywała wydajność dysków/kontrolera, to już w przypadku home.pl, które nie używa desktopów z EIDE czy Serial ATA tylko dedykowanych serwerów wysokiej klasy ze SCSI i FreeBSD jest po prostu śmieszne. Mój zdrowy rozsądek mówi mi, że jeśli pojedyncze konto, robi więcej niż 50% obciążenia dobrej dwuprocesorowej maszyny to coś jest nie tak i nie podlega raczej dyskusji, że jest to utrudnianie korzystania z serwera innym użytkownikom co narusza odpowiednie punkty regulaminu. A że brak tam jasno określonych limitów? Równie dobrze moglibyśmy stwierdzić, że definicja SPAMu jako masowej niechcianej korespondencji jest niepełna, bo nie ma mowy czy "masowa" to już 100 czy dopiero 500 wiadomości..

Znam co najmniej kilkadziesiąt dużych serwisów na home.pl, opartych o _autorskie_ rozwiązania, które nie dostały żadnych listów i mają po kilkanaście tysięcy odwiedzin dziennie - jako przykład podam chociażby www.pasazer.com, www.media2.pl czy www.telefon.gsm.pl. Więc jeśli się chce to jak widać się da.. Oczywiście, tego, że w oskryptowaniu żadnego z tych serwisów nie ma Przema, PHPNuka i innych pierdoł nie muszę chyba mówić..

Co do limitów? Panowie, trochę dobrej woli. Do autobusu miejskiego w godzinach szczytu też nie wejdziemy z rowerem i wielkim plecakiem na plecach, mimo tego, że kupiliśmy biletów za 4,80 zł dla roweru i dla siebie. Jak chcemy mieć taką możliwość to potrzeba dedykowanego rozwiązania - chociażby trochę droższej bagażówki :).
"Pozdrowionka i ocenka".
www.neteasy.pl

#95 sonin

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 291 postów
  • Imię:Krzysztof

Napisany 06 styczeń 2007 - 14:35

Tutaj naprawdę nie chodzi konkretnie o to, że home, nam podziękowało, tylko o to, na jakiej podstawie to zrobili? No i w moim przypadku o podanie konkretnej przyczyny (Steven nie odpowiedział już na zadane w moim poprzednim poście pytania).
Naprawdę rozumiem, że nikt nie będzie dopłacał do interesu, ale skoro już home nie miało o tym żadnej wzmianki w regulaminie, to niech go zmieni, a tych z którymi zawarli umowę jeszcze przed tą zmianą niech teraz dohostuje do końca !
Chociaż np. tak jak w moim przypadku wystarczyłoby wskazanie konkretnej przyczyny, bo wszystko o co prosili wykonałem tak jak chcieli, a ja jak nie wiedziałem dlaczego wylatuję tak nie wiem do teraz.

Inną sprawą jest jeszcze podejście do klienta - mail wysyłany z automatu, to już w moich oczach kompletnie przekreśla tą firmę. Bo pokazuje że ma w dupie swoich klientów (oczywiście nie generalizuje, bo nie we wszystkich aspektach). Ja piszę do nich maila z konkretnymi problemami, a oni na odczep się wysyłają bez sensowną odpowiedź, w ogóle nie mającą związku z tematem.
Czas już będzie zmienić podpis ; )

#96 tomasz.b

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 148 postów
  • Firma:t.m.benert Internet Service
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Benert

Napisany 06 styczeń 2007 - 14:36

Hi!

Od dawna obserwuje co dzieje sie z serwisami z home.pl. Niektorzy wykupili u nas serwer dedykowany, jak sie okazuje uzywaja maksymalnie 5-10% zasobow serwera dedykowanego. Sprawdzilem kilka stron i doszlem do wniosku, ze serwisy sa obciazone poniewaz sa czesto odwiedzane, chociazby prosty przyklad tego topiku - qnwortal.com - okolo 130 odwiedzajacych osob jednoczesnie - nie wiem jednak czy ten serwis musi opuscic home.pl !? Oczywisice istnieja wyjatki, nie bede podawal linku do serwisu, ktoremu nie wystarcza nawet serwer dedykowany.

Jesli 80 serwisow postawimy na 3 zwyklych serwerach, kazdy kosztuje rocznie okolo 4000 PLN, koszta ogolne 12000 PLN. Jesli kazdy klient posiada najnizszy pakiet uslug po 300 PLN, zarobimy 24000 PLN rocznie, czyli zysk 12000 PLN. Oczywiscie jakosc uslug nie bedzie tak wysoka jak u home.pl, jednak przy dobrym planie ( troche inwestycji - np dodatkowy wolny serwer) nie jest to niemozliwe.

95% firm oferujacych hosting natychmiast przyjmie takich klientow, ktorzy tyle placa!

Niestety firma, ktora ostatnio zainwestowala 3 mln, nie potrafi rozwiazac problemu w taki sposob aby na tym zarobic. Czy to nie dziwne ? Nie wiem kto jest odpowiedzialny w home.pl za kalkulacje finansowa ( koszta, zyski, inwestycje), ale zdaje mi sie, ze chyba kalkulator jest "rosyjskiej" produkcji :) A moze na to wszystko nalezy patrzec w innym swietle i pod uwage wziac mozliwosc, ze home.pl wciska "kit" nie tylko klientom ale rowniez calej publicznosci ? Jam mam swoje wlasne zdanie do tego tematu, ale nie chce publikowac, zbieram jeszcze dodatkowe informacje a przede wszytskim mam kalkulator "made in germany" :)

Z pozdrowieniami
tomasz benert

#97 Bartosz Gadzimski

Administrator

• Root Admin
  • 2203 postów
  • Firma:Fobi

Napisany 06 styczeń 2007 - 14:38

Zobacz postpatryk, o 6.01.2007, 14:30, powiedział:

MaXyM: nudzisz mnie Ty, i Twoja postawa ooogromnie. Rozumiem, że masz jedno, właściwie spojrzenie na sprawę (Twoje prywatne), ale nie forsuj go na siłę, bo zaprzeczanie logom, o ile w przypadku i365.pl mogło być zrozumiałe bo to hosting budżetowy oparty o takie same rozwiązania i czas wykonywania zapytań przy dużych bazach mocno przekłamywała wydajność dysków/kontrolera, to już w przypadku home.pl, które nie używa desktopów z EIDE czy Serial ATA tylko dedykowanych serwerów wysokiej klasy ze SCSI i FreeBSD jest po prostu śmieszne. Mój zdrowy rozsądek mówi mi, że jeśli pojedyncze konto, robi więcej niż 50% obciążenia dobrej dwuprocesorowej maszyny to coś jest nie tak i to nie podlega raczej dyskusji.

Znam co najmniej kilkadziesiąt dużych serwisów na home.pl, opartych o _autorskie_ rozwiązania, które nie dostały żadnych listów i mają po kilkanaście tysięcy odwiedzin dziennie - jako przykład podam chociażby www.pasazer.com, www.media2.pl czy www.telefon.gsm.pl. Więc jeśli się chce to jak widać się da.. Oczywiście, tego, że w oskryptowaniu żadnego z tych serwisów nie ma Przema, PHPNuka i innych pierdoł nie muszę chyba mówić..

Co do limitów? Panowie, trochę dobrej woli. Do autobusu miejskiego w godzinach szczytu też nie wejdziemy z rowerem i wielkim plecakiem na plecach, mimo tego, że kupiliśmy biletów za 4,80 zł dla roweru i dla siebie. Jak chcemy mieć taką możliwość to potrzeba dedykowanego rozwiązania - chociażby trochę droższej bagażówki :).

Co cały czas nie zmienia faktu, że istnieją pewne regulaminy i założę się, że autobusy miejskie posiadają odpowiednie zapisy, które to jasno określają co możesz, a co nie.
"Fobi" Bartek Gadzimski
Kontakt w sprawach administracyjnych: admin@wht.pl

#98 sonin

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 291 postów
  • Imię:Krzysztof

Napisany 06 styczeń 2007 - 14:40

Dobrze, ale taki zapis widnieje w statusie przewoźnika, a w wypadku home ?
Czas już będzie zmienić podpis ; )

#99 tomasz.b

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 148 postów
  • Firma:t.m.benert Internet Service
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Benert

Napisany 06 styczeń 2007 - 14:52

Hi!

Przyklad z autobusem jest dobry a wrecz trafiony do sytuacji.

Jesli w autobusie jest 40 miejsc siedzacych, 100 miejsc dla osob stojacych i pewna pojemnosc bagaznika, a firma sprzeda 250 biletow i pozwoli kazdej osobie na 100 kg bagazu obojetnie jakiej wielkosci, myslac ze niektorzy spoznia sie lub zrezygnuja z wyjazdu i wezma tylko bagaz podreczny tez dojdzie do problemow :)

Z pozdrowieniami
tomasz benert

#100 Piotr Mikołajski

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 208 postów

Napisany 06 styczeń 2007 - 15:11

Mój zdrowy rozsądek mówi mi, że jeśli pojedyncze konto, robi więcej niż 50% obciążenia dobrej dwuprocesorowej maszyny to coś jest nie tak i nie podlega raczej dyskusji, że jest to utrudnianie korzystania z serwera innym użytkownikom co narusza odpowiednie punkty regulaminu.
Znowu zapominasz, że zdrowy rozsądek to jedno, a "papiór" to drugie. IIRC punkty w regulaminie mówią o celowym utrudnianiu, ale nie ma tam mowy o tym, że pojedyncze konto nie może tak obciążać maszyny. Teoretycznie różnica niewielka, ale w praktyce zasadnicza.

A że brak tam jasno określonych limitów? Równie dobrze moglibyśmy stwierdzić, że definicja SPAMu jako masowej niechcianej korespondencji jest niepełna, bo nie ma mowy czy "masowa" to już 100 czy dopiero 500 wiadomości.
Błąd - spam (a nie SPAM) to choćby jedna niezamówiona przesyłka spełniająca przesłanki, nie musi być to rzecz masowa.

Co do limitów? Panowie, trochę dobrej woli. Do autobusu miejskiego w godzinach szczytu też nie wejdziemy z rowerem i wielkim plecakiem na plecach, mimo tego, że kupiliśmy biletów za 4,80 zł dla roweru i dla siebie. Jak chcemy mieć taką możliwość to potrzeba dedykowanego rozwiązania - chociażby trochę droższej bagażówki :)
Przykład nie do końca trafiony, bo autobus nie ma ściśle określonej liczby miejsc, ale i tak może zilustrować różnicę między podejściem Home.pl i podejściem przemyślanym prawidłowym.

1. W regulaminie komunikacji miejskiej jest informacja o zakazie przewozu określonych ładunków, wymienionych z nazwy - np. rowerów. Za przewóz dozwolonego regulaminem bagażu powyżej ściśle określonych gabarytów płacisz dodatkową opłatę.

2. Regulamin komunikacji miejskiej nie daje Ci gwarancji na przejazd każdym autobusem. Możesz jechać tylko tym, do którego wejdziesz (zmieścisz się ze swoim ładunkiem, zgodnym z regulaminem). Jak już wejdziesz, to dopiero wtedy uiszczasz opłatę i możesz jechać tak długo, jak sobie życzysz, albo dokąd opiewa opłata przez Ciebie wniesiona (w przypadku biletów czasowych).

3. W komunikacji miejskiej nie masz numerowanych miejsc, więc ciężko mówić o limitach miejsca i oversellingu. Jeśli jednak odniesiemy ten problem do linii lotniczych, to tam zdarzają się przypadki oversellingu - czy to świadome, czy w wyniku bur nieoptymalnego zarządzania danymi.
Gdy przewoźnik ma pecha i zjawi się więcej pasażerów, niż samolot może przewieźć, to załatwia wszystko (przerezerwowanie biletów, hotel etc.) na swój koszt i musi się mocno kajać przed klientem.

Tłumacząc te wyczyny Home na język linii lotniczych może to wyglądać tak:

1. Reklama Linii Lotniczych Home wygląda tak: "przewieziemy ciebie wszędzie i z dowolnym bagażem, bo jesteśmy najlepsi na rynku".
2. Klient przed wykupieniem usługi pyta, czy będzie mógł zabrać na pokład swojego pieska, bo mu w paru innych liniach odmówili. LLH się zgadza i mówi, że nie będzie problemu, byle piesek był w klatce. Klient wykupuje bilet na lot za kilka miesięcy.
3. Na miesiąc przed lotem LLH dzwoni do klienta mówiąc, że to nie może być dowolna klatka, ale taka pasująca do miejsca. Klient rozumie problem i wydaje kasę na klatkę odpowiedniej wielkości, której wymiary przedstawiciel LLH akceptuje.
4. Na parę dni przed lotem przedstawiciel LLH dzwoni do klienta i informuje, że dla pieska musi wykupić miejsce w specjalnym kontenerze za wielokrotność ceny miejsca dla zwykłego pasażera, albo niech sobie poszuka innych linii lotniczych.
Piotr "Mikołaj" Mikołajski
Rózga Świętego Mikołaja

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników