Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• dhosting.pl

Partner technologiczny

Dostarczamy profesjonalne i niezawodne rozwiązania hostingowe dla firm oraz osób prywatnych. Zaufali nam wymagający klienci, którzy cenią sobie nasze indywidualne podejście.
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Network Communication

Partner technologiczny

Jest wiodącym dostawcą usług przetwarzania danych, dysponującym własnym, a zarazem jednym z największych komercyjnych obiektów DataCenter w Polsce.

- - - - -

Home Mowi Papa

332 odpowiedzi na ten temat

Home Mowi Papa

#41 PeterSim

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 184 postów
  • Imię:Piotras

Napisany 22 grudzień 2006 - 13:30

Zobacz postmoron, o 22.12.2006, 13:25, powiedział:

1)powinni poprosic o zgode na optymalizacje

A może właśnie w tym mailu poprosił o pomoc w optymalizacji?:

Zobacz postsonin, o 22.12.2006, 10:24, powiedział:

Kiedy juz wyczerpaly sie pomysly na optymalizacje postanowilem napisac do home...

W poszukiwaniu rozwiązania problemu, najbardziej pomocna jest znajomość odpowiedzi.

#42 Sponsi

Weteran WHT

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2936 postów
  • Firma:GSA
  • Imię:Miłosz

Napisany 22 grudzień 2006 - 13:33

szczerze, to jak dla mnie - klienta shared hostingu - lepiej, zeby mi zawiesili serwis niz grzebali na koncie... to malo profesjonalne...

#43 moron

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 526 postów

Napisany 22 grudzień 2006 - 13:40

PeterSim a czytales co powiedzial jego informatyk?
wylaczyli opcje ktore byly wylaczone

jak dla mnie to po protu puscili jakis skrypt ktory zmienial wylaczal wybrane opcje i tyle

jak bys mial sklep z 1uu dziennie tez by ci optymalizowali :P

#44 sonin

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 291 postów
  • Imię:Krzysztof

Napisany 22 grudzień 2006 - 13:51

Aby rozwiac wszelkie watpliwosci, nie dawalem home rzadnej zgody, oto tresc maila ktorego wtedy wyslalem, wyraznie jest w nim napisane 'wskazac' a nie 'zrobic'.

'
Witam,
Około miesiąc temu otrzymałem od Państwa maila z informacją o konieczności optymalizacji serwisu, została ona rzetelnie wykonana, analizowaliśmy logi, i wydaje się że wszystko jest zrobione jak najbardziej ok. Natomiast jak się okazuje błąd 503 nadal występuje, i to często, Mój sklep to zaledwie 3000 produktów w bazie danych oraz 250 unikalnych odwiedzin dziennie, wydaje mi się iż jeszcze daleko mu do konieczności zakupu serwera dedykowanego.
Dlatego zwracam się do Państwa z prośbą o wskazanie problemu, tak aby mój sklep mógł funkcjonować bez awaryjnie.

----
Pozdrawiam
Krzysztof Wikliński '

Ale abstrahujac juz od tego, ze bez pozwolenia zmienili conieco w sklepie, bo to akurat nie stanowi dla mnie problemu, wiadomo, ze przeciez nie beda dzialac na szkode klienta.
Problem tkwi w tym, iż sprawa nie została rozwiazana, a ja wyrzucilem pieniadze na serwer, ktory jak sie okazuje chyba bede musial zmienic.
Czas już będzie zmienić podpis ; )

#45 Bartosz Gadzimski

Administrator

• Root Admin
  • 2203 postów
  • Firma:Fobi

Napisany 22 grudzień 2006 - 14:03

Nie wygląda to dobrze, a może to problemy z ich platformą? Bo zoptymalizowany oscommerce z 3k produktami i 250uniq dziennie nie powinien nawet "posmyrać" serwerów home.pl
"Fobi" Bartek Gadzimski
Kontakt w sprawach administracyjnych: admin@wht.pl

#46 pecado

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 23 postów

Napisany 27 grudzień 2006 - 13:59

Ponieważ to mój pierwszy post więc pozwolę sobie przywitać się - cześć :-)

Zobacz postBartosz Gadzimski, o 22.12.2006, 14:03, powiedział:

Nie wygląda to dobrze, a może to problemy z ich platformą?
Opiekuję się od strony technicznej takim jednym serwisikiem. Dotychczas był hostowany w home.pl, ale z końcem grudnia będziemy musieli się przeprowadzić, bo na dwa miesiące przed końcem abonamentu dostaliśmy informację, że nie przedłużą naszej umowy.
Przyczyna jest prosta - serwis generuje 50-60GB ruchu miesięcznie (przy znikomym udziale multimediów), tymczasem z maila otrzymanego od administracji home.pl wynika, że:

generuje obciazenie znaczaco wykraczajace poza normy wspoldzielonego hostingu, w ramach ktorego jeden fizyczny serwer przeznaczony jest na obslugę 100-200 Klientow

co jak sądzę stanowi bezpośrednią odpowiedź na Twoje pytanie.
Wystarczy, że na danej maszynie trafi się jedno konto, które "postanowi sprawdzić" ile prawdy jest w ofercie home.pl i można położyć całą maszynę (z czym nasz serwis boryka się poprzez niesławne 503).

#47 Sponsi

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 2936 postów

Napisany 27 grudzień 2006 - 16:48

pecado a którą opcję hostingu posiadasz i ile za nią dałeś (promocja? która?)

#48 pecado

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 23 postów

Napisany 27 grudzień 2006 - 18:51

Business Server, o ile wiem bez promocji.

Utrzymywali nas przez 4 lata, ale (nie)stety ;) się rozrośliśmy.
Osobiście nie żywię urazy, przyspieszyli tylko decyzję, nad którą pochylaliśmy się od pewnego czasu.
Miło z ich strony, że dali nam dużo czasu na przeprowadzkę.
Tak czy inaczej - chodziło mi głównie o warunki techniczne jakie stoją za ofertą. Niestety nie mam możliwości sprawdzić jakby się zachowali, gdyby taki ruch generować statykami i/lub multimediami :)

#49 Bartosz Gadzimski

Administrator

• Root Admin
  • 2203 postów
  • Firma:Fobi

Napisany 28 grudzień 2006 - 17:58

Mimo wszystko jest to niepokojące, nie znalazłem nigdzie zapisu jakie są to "normy współdzielonego hostingu". Po prostu od jakiegoś czasu home.pl robi to masowo, a nie tak jak u większości dostawców sporadycznie.
"Fobi" Bartek Gadzimski
Kontakt w sprawach administracyjnych: admin@wht.pl

#50 bald

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 171 postów

Napisany 28 grudzień 2006 - 19:28

Zobacz postBartosz Gadzimski, o 28.12.2006, 17:58, powiedział:

Po prostu od jakiegoś czasu home.pl robi to masowo, a nie tak jak u większości dostawców sporadycznie.

zorientowali sie, ze kase najlatwiej bedzie doic z setek NIEWYMAGAJACYCH klientow

ci bardziej wymagajacy, ktorzy wykorzystuja zasoby serwera ponad "umowne minimum" moga spadac
gdyz za jednego takiego "ssacza" wskoczy kilkunastu "normalnych"

btw.
wydaje mi sie, ze przez to posuniecie home "stracilo twarz"
na razie tego nie odczuja, ale gdy juz pozbeda sie PEWNYCH klientow ktorzy zostawiaja im co roku
PEWNE pieniadze a przejda calkiem na "dzicz z promocji" wtedy bedzie za pozno na ratowanie reputacji a co za tym idzie - kasy
to ja, podly rumiany nalesnik... mozesz mnie ugryzc

#51 pecado

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 23 postów

Napisany 28 grudzień 2006 - 20:46

Mimo wszystko jest to niepokojące, nie znalazłem nigdzie zapisu jakie są to "normy współdzielonego hostingu".
Obawiam się, że takiej normy nie da się ustalić, choćby przez to, że każdy klient wykorzystuje inaczej swoje zasoby. Gdyby mieli ogłosić, że każdy "znormalizowany" klient może mieć max: forum z xx wiadomościami + yy użytkownikami + zz unikalnych odsłon dziennie oraz galerię na nn obrazków i ew. cms z ii artykułami to wielu po prostu by ich olało na starcie. Czyli klasyczny strzał w stopę.
Tak długo jak się rozrastasz nie dobijając serwera to dają Ci spokój, nawet jeśli twoje konto dzieli się zasobami po równo z pozostałymi 99 użytkownikami ;)
Jednakże w momencie gdy połapią się wreszcie kto generuje obciążenie - reagują brutalnie i bez sentymentów.

Swoją drogą - sposób i czas w jakim do tego dochodzili w naszym przypadku jest godzien osobnej historii; wymianę korespondencji z adminami zachowałem sobie i czytuję na poprawę humoru i dla popasania ego :)

Czy stracili twarz i czy strzelą sobie tym samobója.
Nie sądzę.
Jest to największa i dla mało zaawansowanego technicznie klienta doskonała firma.
Do klikania jest mało (por. alpha.pl), panel względnie czytelny (por. oxy.pl). Miejsca sporo, transfer dla stronki wizytówki starczyłby na lata, a nie na rok, a 1000 zł rocznie to nie jest jakiś dramat (dla firm).
Tak jak napisał graff - jeśli wszystko działa, dzieje się "samo" to taki klient nie zrezygnuje zbyt łatwo.
Natomiast home.pl chętnie pozbędzie się klienta, który płaci tyle samo, ale przez generowane obciążenie wymagałby dodatkowych inwestycji w serwer(-y).

Tak jak zauważył baldhorse - na miejsce "masowców" wpuszczą drobnicę, zbiorą za abonamenty n-więcej kasy i wszystko będzie działać - rachunek w banku rośnie, koszty na inwestycję nie muszą nagle rosnąć (ponad zaplanowany rozwój).
Z drugiej strony - serwisy, które generują duże obciążenia (rzędu kilkudziesięciu tysięcy odsłon nieunikalnych dziennie) są zazwyczaj w stanie zarobić na siebie, choćby przez reklamy. A to otwiera drogę do całkiem innej rzeczywistości :)

#52 HoldenCaulfield

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 19 postów

Napisany 29 grudzień 2006 - 00:25

Zobacz postmoron, o 21.12.2006, 20:44, powiedział:

przykladowe zapytanie z ktorym jest klopot
SELECT u.user_id FROM (phpbb_users u, phpbb_read_history r) WHERE u.user_id = r.user_id AND u.user_lastvisit < 1161094020 AND u.user_id <> -1 AND u.user_level = 0 AND u.user_id <> 609 GROUP by r.user_id;
dane tabel
tabela read_history: 
KEY user_id (user_id), 

tabela  users: 
PRIMARY KEY (user_id), 
KEY user_level (user_level), 
KEY user_lastvisit (user_lastvisit),
co jest nie tak?
W jednym zapytaniu dla jednej tabeli mysql uzywa jednego indexu. Wiec powinien byc jeden index oparty na trzech kolumnach: (user_id, user_level, user_lastvisit).

skoro na jednym hostingu forum dziala ok i nie zamula serwera to dlaczego proste zapytania potrafia sie generowac na home.pl po 4 sekundy?
Zapewne inaczej skonfigurowany cache w mysql - ot i cala tajemnica.

#53 MaXyM

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 19 postów

Napisany 02 styczeń 2007 - 02:04

Nie jestem przekonany do koniecznosci wykorzystania indexu kompozytowego w tym wypadku. Taki index jest pomocny gdy sie wykonuje operacje poszukiwania tylko po danej kombinacji pol (najczesciej sortowanie po tych polach i to w tej samej kolejnosci). Tu mamy user_id wykorzystywane tak do joina jak i do okreslenia wartosci.

Oczywiscie mozna tu optymalizowac pojedyncze zapytanie, na przyklad zastowac JOINa zamiast linku w WHERE, uzyc u.user_id NOT IN (-1, 609) zamiast osobnych warunkow. Ale to ciagle nie powinno miec znaczenia przy stosunkowo malych bazach danych (czyli takich ktorych ilosc rekordow nie przekracza milionow).
Z drugiej strony zapytania SQL sa czesto skladane jakims algorytmem i ich postac jest wymuszona przez logike aplikacji. Oczywiscie wszystko mozna napisac tylko czasem nie jest warto poswiecac czasu jesli docelowy zysk bedzie pomijalny. wszystko to kwestia zbilansowania kosztow i zyskow. 20 lat temu sie wszystko pisalo tak aby jak najbardziej optymalizowac programy pod wzgledem zyzycia pamieci i zwiekszenia predkosci. Liczylo sie nawet cykle procesora. Za to pozniejsza analiza kodu czy debuging to byl kosmos. teraz sie pisze w jezykach wysokiego poziomu (Java, C#) bo czas jest drozszy niz H/W. Inna sprawa, ze ja piszac w PHP od poczatku obiektowo (na tyle na ile sie da) z 5 lat temu spotkalem sie z opinia ze to jest fajne i w ogole, ale obciaza zbyt serwery. No ale widzialem tez kod php inline'owany do htmla. Podobno wydajne, ale wspolczuje komus szukac w tym bledow, poprawiac etc. Co ciekawe takiego "brzydkiego" programowania uczy wiele szybkich kursow publikowanych w inecie - choc nie jestem przekonany czy celowo. raczej z nieswiadomosci istnienia OP. ale to juz tak OT sie zrobilo.

Jedno co bym sprawdzil to czy tabela phpbb_read_history ma index po user_id - ale na pewno ma.
EDIT: Wlasnie doczytalem ze ma ;)

Co do wypowiedzi P. Holdena odnosnie "kaszy" mysqla to calkowita racja. Odczulem to na wlasnej skorze gdy wybierajac dane z tabeli o zawartosci ok 4mln rekordow (z JOINem do slownika) trwalo to ponad minute. Po zwiekszeniu buforow InnoDB to samo zapytanie wykonywalo sie w ulamek wrecz sekundy. Tak wiec wniosek jest taki ze podstawa to poprawnie skonfigurowany silnik bazy danych. bez tego zostanie on zabity nie tyle przez pojedyncze zapytanie ale przez wiele zapytan na raz. nastapi eskalacja obciazenia i potem wychodza kwiatki, ze komus prosty SQL sie wykonuje 10 sek, gdzie w normalnych warunkach na tej samej maszynie (np. pol godziny pozniej) juz tylko 0,01 sek.

Tyle ze jestem zdania ze firma przed wyslaniem upomnienia do klienta powinna sprawdzic ile tak naprawde takie zapytanie sie wykonuje. Niestety mam wrazenie ze korzystaja oni z logow gdzie maja zapisany SQL i czas wykonania, a nie biora pod uwage ze ten czas to pochodna ogolnego obciazenia maszyny. Niestety takie praktyki stosuja tez inne firmy hostingowe, i nie daja sobie wmowic ze nie maja racji.

Szczesliwego Nowego Roku

#54 sonin

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 291 postów

Napisany 02 styczeń 2007 - 21:22

Doczekałem się i ja, dziś otrzymałem maila od home, wypowiedzieli mi umowę.
Generalnie jestem rozczarowany, bo jak już pokazywałem we wcześniejszych postach, optymalizacja o którą poprosiło home, została z mojej strony wykonana w 100% rzetelnie, a gdy pojawiały się jeszcze problemy z 503 napisałem do administracji, gdzie wyraźnie odpowiedziano mi, że w chwili obecnej mój serwis powinien funkcjonować już sprawnie.
Reasumując - moja strona generuje około 15 Gb miesięcznego transferu około 200 unikalnych odwiedzin dziennie i 2000 stron, to sklep oparty o zoptymalizowaną wersje oscommerce mający 3000 produktów w bazie.
Czyli generalnie, w moim mniemaniu, mojej witrynie daleko jeszcze do serwera dedykowanego, powiem więcej, jest ona modelowym przykładem strony na serwer współdzielony, jednak jak się okazuje, nie w przypadku Home.pl. Liczyłem, że przenosząc się do nich będę miał spokój przynajmniej z kwestią serwera, jak się okazało niestety, spotkały mnie większe problemy, dodam że przeniosłem się z blink.pl tylko dlatego że nie było tam możliwości odpalenia mod_rewrite, jednak w wypadku Blink, nie miałem żadnych kłopotów.

A kiedy rozmawiałem około 1,5 miesiąca temu przez Bok, z home, i zadałem pytanie, czy istnieje możliwość zaprzestania świadczenia usługi w moim wypadku, "Nie, nie to tylko działania mające na celu zmobilizować duże serwisy do optymalizacji, jeszcze w wypadku Pana strony, która nie zużywa tak wiele transferu"
Na pytanie czy mogę spać spokojnie odpowiedziano mi, że jak najbardziej.

Dostałem 21 dni czasu, aż wygaśnie umowa, i zwrot pieniędzy za niewykorzystane miesiące - chociaż tyle.

Na szczęście nowy hosting już załatwiony ;)

Lecz jak na początku byłem w stanie uwierzyć że Home.pl to faktycznie najlepszy hosting w Polsce, tak teraz na własnej skórze przekonałem się, że nie. A odbudowanie reputacji u klientów będzie ich zapewne wiele kosztować.

#55 Sponsi

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 2936 postów

Napisany 02 styczeń 2007 - 22:10

..sonin, a pochwalisz się gdzie się przenosisz? ;)
i podaj adres sklepu, tak z ciekawości?

#56 Piotr Mikołajski

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 208 postów

Napisany 02 styczeń 2007 - 22:44

Pojawił się już wątek na pl.comp.www - home.pl - zrywają umowy z powodu obciążenia serwera
Piotr "Mikołaj" Mikołajski
Rózga Świętego Mikołaja

#57 pecado

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 23 postów

Napisany 02 styczeń 2007 - 22:54

Z naszej strony temat współpracy z home.pl został definitywnie zakończony.
Migracja na nowy serwer zakończona, pomachaliśmy sobie na do widzenia.

Muszę dodać, że na zakończenie admini zachowali się bardzo fajnie.
Poprosiłem ich o zrzuty baz danych wykonane z shella (wykonywane inaczej miały potem problemy z importem polskich znaków) oraz o przygotowanie spakowanej kopii całego katalogu FTP (niby robiłem backup, ale na wszelki wypadek...). Wszystko dostałem raz-dwa, bez problemów.
Podziękowaliśmy sobie za współpracę i na tym koniec.

Teraz będę czytał ten wątek śledząc z zaciekawieniem perypetie innych kolegów.

#58 sonin

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 291 postów

Napisany 03 styczeń 2007 - 01:18

Oczywiście, że się pochwalę :)

Zaufałem eFuturo, przy czym tym razem już na osobnych warunkach jakie sam sobie z nimi ustaliłem, na serwerze jestem ja i 5 stronek w htmlu, generujących niewielki ruch, zaproponowali przystępną cenę za takie rozwiązanie. Porozglądałem się wśród opinii klientów i okazuje się że praktycznie wszystkie są pozytywne.
Dlatego postanowiłem zlekceważyć głosy jakiś starych mędrców na forach, którzy nie wypróbowali a jęczeli, że admini są w stosunkowo młodym wieku.. Jak dla mnie to tylko plus - młody wiek, większy zapał i większe ambicje, działalność handlowa zarejestrowana, wielu zadowolonych klientów, to jest najważniejsze.

A w kwestii moich serwisów zapraszam na Wiklinski.com :)

Pozdrawiam

#59 vilgefortz

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 140 postów

Napisany 03 styczeń 2007 - 08:01

Zobacz postsonin, o 3.01.2007, 02:18, powiedział:

Oczywiście, że się pochwalę :)

Zaufałem eFuturo, przy czym tym razem już na osobnych warunkach jakie sam sobie z nimi ustaliłem ...

Brzmi znajomo, jak reklama podpsek :)

#60 sonin

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 291 postów

Napisany 03 styczeń 2007 - 09:03

vilgefortz - nie ma w tym żadnej reklamy, odpowiadam tylko na pytanie Sponsi

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników