Magazyn "webhosting"
Magazyn "webhosting"
Napisany 03 listopad 2006 - 22:29
Napisany 03 listopad 2006 - 23:15
Za to, Grześka ścigaliście 3 tygodnie aby skrobną coś o swojej firmie
Kod rabatowy uprawniający do aż 50% zniżki na dowolne konto - "wht"
Promocja ważna do odwołania - łączy się z innymi promocjami.
Serwery dedykowane, tani hosting, serwery VPS. Najlepszy sposób na podlinkowanie stron!
Napisany 04 listopad 2006 - 01:44
Ot taka mała konkluzja. Raport z rynku hostingu zawsze jednak czytuję z zainteresowaniem
Pozdrawiam,
Kamil
Napisany 04 listopad 2006 - 09:59
Napisany 04 listopad 2006 - 10:46
Napisany 04 listopad 2006 - 11:42
Generalnie to obawialem sie, ze dostane za INTERNET Makera :-) Juz spiesze z wyjasnieniami.
Tomi, o 3.11.2006, 22:47, powiedział:
- Może tak art na temat jak stworzyć menu z formie wielopoziomowego drzewka opartego o relacyjnej BD i obiektowego PHP5 wspieranego za pomocą AJAX.
- Albo specyfika sql5 vis sql4 Jak sprawnie przesiąść sie na nowszą wersję.
- COREL kontra ADOBE (darmowa wersja dla prenumeratorów)
Tego czasopisma nie kupią zwykli czytelnicy, W poprzednim numerze nie było specjalnie niczego czego bym nie wiedział a wiem że nic nie wiem.
Pozdrawiam
Tomi, po pierwsze - bez Pana :-). Po drugie - uwierz na słowo, że też chcielibyśmy czytać w IM inne rzeczy. Ale to jest tak, że są pewne wytyczne z góry, których musimy się trzymać. Pewne rzeczy są nie do przeskoczenia. Ma to być pismo dla początkujących webmasterów i iść stopniowo coraz dalej. Zwracam chociażby uwagę na fakt, że pismo jest robione na licencji brytyjskiego wydawnictwa Future Publishing (nota bene - dawniej wlasciciela CD-Action, PC Format, .net), a to już wiele determinuje. Nie mamy tutaj pełnej dowolności.
Byłbym w siódmym niebie mogą pisać lub czytać w IM porównanie specyfikacji SQL4 i SQL5. Ale to jest też trochę tak, że doświadczenie wydawnictwa jest jasne - zaawansowani czytelnicy znajdą zaawansowane rzeczy w necie. Niestety niewielu sięgnie po pismo. Natomiast bardziej początkujący użytkownicy sięgają po interesujące ich tematy w EMPiKu szybciej. Sad but true.
Bartosz Gadzimski, o 3.11.2006, 22:55, powiedział:
Nie ma za co dziekowac, to swietne forum i nalezy mu sie promocja :-). Dodam tylko, ze rok temu moze nie bylo zrzutu, ale byl link :-).
Sponsi, o 3.11.2006, 23:29, powiedział:
Pisma naszego wydawnictwa bardzo sie oplacaja w prenumeracie, IM i MI wychodza cos kolo 9 zl :-). Do tego mozna zaprenumerowac MI tylko jako PDF, z tego co pamietam cos kolo 6 zl :-). Jest tez stary sprawdzony sposob czytania w czytelni (w bibliotece, na uczelni) - staramy sie byc w kazdej wazniejszej.
Jor.pl, o 4.11.2006, 00:15, powiedział:
Za to, Grześka ścigaliście 3 tygodnie aby skrobną coś o swojej firmie
Grzeska, Grzeska? P. Grzegorza Brzeskiego?
Co do jor.pl - przykro mi z tego powodu, ale zawsze mam ograniczone miejsce (i tak krzyczeli po mnie w DTP, ze za wielkie tabelki robie). Poza tym nie sposob przy tej ilosci roznych firm hostingowych kogos nie pominac. Staralem sie trzymac kryterium, ze biore firmy z TOP100, zeby sie nie pogubic. Tak bylo w zeszlym roku. W tym roku tworzenie tabelki wygladalo juz zupelnie inaczej, bo opracowywaly to inne osoby na zasadzie deklarytatywnej najwazniejszych hosterow w Polsce (wynikalo to z faktu, ze podobne opracowanie jest juz do kazdego numeru robione na lamach IM - ostatnie strony). Nie mialem juz na tabelke wplywu. Prawde mowiac nawet nie wiem co tam jest, bo jeszcze nie dostalem swojego egzemplarza MI. Z kolei na tych kilku stronach tekstu nie sposob wszystkiego opisac.
Jesli natomiast chodzi o sam raport hostingu, ktory tworze od 2002 roku - w tym roku podjalem decyzje, ze po 5 latach byl to ostatni moj raport. Po pierwsze dlatego, ze uznalem, ze temat potrzebuje nieco swiezosci (lapie sie na tym, ze co rok pisze to samo od frazy "Jak wybrac firme hostingowa dla siebie" tylko w innych slowach). Wystepuje juz u mnie zwyczajne zmeczenie materialu :-). Po drugie zas z roznych wzgledow przestaje byc odpowiednia osoba do pisania tego typu raportow.
Dziekuje natomiast za mile slowa pod adresem tego co dotad tworzylem.
Kamil_Matysik, o 4.11.2006, 02:44, powiedział:
Profil Magazynu INTERNET sie zmienia i jest to koniecznosc rynkowa. Zapewne wielu z Was pamieta to pismo z poznych lat 90 czy jeszcze roku 2000-2001 - pismo specjalistyczne, dla fachowcow. Wyniki sprzedazy lat kolejnych wyraznie wskazuja jednak, ze ta grupa docelowa nie jest juz zainteresowana takim pismem (prawdopodobnie jest tak jak mowie - wszystko znajduja w Internecie). Dlatego pismo ewoluuje, bardziej w kierunku poczatkujacych uzytkownikow. Rozumiem, ze dla wielu oznacza to obnizenie poziomu, ale takie a nie inne sa oczekiwania rynku, nic na to nie poradzimy.
Natomiast kategorycznie musze sprostowac rzecz druga. INTERNET Maker nie mial byc pismem dla zaawansowanych. Wprost przeciwnie, pismem od A do Z wprowadzajacym w kwestie webmasteringu. O kwestiach doboru tematow pisalem juz wyzej. Choc staramy sie jak mozemy szukac kompromisu, i obok tematow dla poczatkujacych wstawiac tez cos dla sredniozaawansowanych.
Tomi, o 4.11.2006, 10:59, powiedział:
Bingo ;-).
Sponsi, o 4.11.2006, 11:46, powiedział:
A to PC Formata ktoś przejął? Tego nie wydaje cały czas Bauer?
Generalnie jednak jest tak, ze IM ma z tego co wiem satysfakcjonujace wyniki sprzedazy. Przypomne, ze braklo nakladu numeru 1 w stosunku do ilosci zamowionych prenumerat. Widze tez, ze zamowien na prenumeraty caly czas przychodzi duzo. Nie jestem osoba kompetentna by takie rzeczy oceniac, ale wobec braku nowych wytycznych z gory wydaje sie, ze pismo spelnia zalozone cele.
Tak jak juz pisalem, chetnie sam zobaczylbym pismo dla bardziej zaawansowanych. Ale polozmy sobie reke na sercu i przyznajmy szczerze - czy bylibysmy chetni placic za cos, co w kilka sekund mozemy znalezc w Google'ach? Wiekszosci z nas przeciez manuale i jezyk angielski nie sa obce.
I na koniec jeszcze jedna informacja: koncze takze wspolprace z INTERNET Makerem. Numer listopad-grudzien bedzie juz tworzony bez mojego udzialu. Przez ten ostatni rok staralem sie jak najlepiej tworzyc to za co odpowiadalem (poczatkowo dzial Oprogramowanie i Aktualnosci, a pozniej nowe, rozszerzone Aktualnosci). Mam nadzieje, ze udalo mi sie to co najmniej nienajgorzej ;-). Planuje natomiast zintensyfikowac swoj udzial w Magazynie INTERNET, gdzie bylo mnie przez ten rok mniej. Ilosc nowych zadan i brak czasu (pisanie nie jest moim jedynym zajeciem) nie pozwalaja mi jednak dalej tworzyc rubryk wymagajacych duzo uwagi i bezwzglednej terminowosci.
Aktualnosci w IM przejmuje Bartek Dymecki, kolega z redakcji - sadze, ze efekt bedzie dla Czytelnikow zadowalajacy :-).
Napisany 04 listopad 2006 - 12:14
Tak więc uważajcie by zbyt nie pójść w stronę zwykłego Kowalskiego
Co do Makera... widać źle odczytałem intencje i opisy tego magazynu
Napisany 04 listopad 2006 - 13:41
alien, o 4.11.2006, 12:42, powiedział:
Nie - Łyżwińskiego z Livenetu
To o Jor.pl, pisałem w ramach żartu
Np.
Ogólnie z reguły to prawda, aczkolwiek Allegro jest jak wielka tablica ogłoszeń - zaróno dobra firma może tam się ogłosić jak i małolaty.
Jednak przykładem dobrej firmy, która działa właściwie tylko na Allegro jest efuturo.pl, więc pomyślałem, że dla Sebastiana (właściciela efuturo.pl) taka ogólnikowa opinia, może być krzywdząca.
Poza tym coś tam jeszcze mi się nie zgadzało, ale teraz nie mam magazynu przed oczami, jednak pewnie chodziło o jakiś drobiazg - czasem lubię się czepiać
Natomiast, aż wstyd, ale nie wiedziałem, że NetArt nie ma obsługi całodobowej, a z owego artykułu się dowiedziałem
Profil Magazynu INTERNET sie zmienia i jest to koniecznosc rynkowa. Zapewne wielu z Was pamieta to pismo z poznych lat 90 czy jeszcze roku 2000-2001 - pismo specjalistyczne, dla fachowcow. Wyniki sprzedazy lat kolejnych wyraznie wskazuja jednak, ze ta grupa docelowa nie jest juz zainteresowana takim pismem (prawdopodobnie jest tak jak mowie - wszystko znajduja w Internecie). Dlatego pismo ewoluuje, bardziej w kierunku poczatkujacych uzytkownikow. Rozumiem, ze dla wielu oznacza to obnizenie poziomu, ale takie a nie inne sa oczekiwania rynku, nic na to nie poradzimy.
"Po co kupować MI skoro mam to wszystko w internecie, a w dodatku połowa treści magazynu jest dla początkujących?"
Jednak jznalazłem kilka argumentów za kupowaniem magazynu:
- papier to nie monitor,
- MI można czytać wszędzie
- Często wiele rzeczy samemu nie szukałbym, a tak mam podsuniete pod nos - to samo z newsami
- Zawsze fajnie mieć wszystko zbite w jedną całość, przeglądnąć sobie co słychać tu i tam, oraz zobaczyc jak reklamuje się konkurencja
Magazyn ten traktuje jako miły przerywnik, dzieki któremu mogę ogarnąć newsy ze świata (choć często z miesięcznym opóźnieniem
Kod rabatowy uprawniający do aż 50% zniżki na dowolne konto - "wht"
Promocja ważna do odwołania - łączy się z innymi promocjami.
Serwery dedykowane, tani hosting, serwery VPS. Najlepszy sposób na podlinkowanie stron!
Napisany 04 listopad 2006 - 13:48
Napisany 04 listopad 2006 - 15:20
Napisany 04 listopad 2006 - 18:07
Napisany 04 listopad 2006 - 18:11
Przecież to jest raczej sprawa wyłącznie redakcji czasopisma, prawda?
A może to była po prostu płatna reklama?
PS. ma już ktoś informacje co do dokładniejszego terminu wyjścia magazynu "WebHosting" ?
Pozdrawiam;
Szczepanik Adrian
Infolinia: +48 12 350 20 01 ..::Autorskie rozwiązania IT | Serwery w Niemczech oraz Polsce
Napisany 04 listopad 2006 - 18:26
Adrian Szczepanik, o 4.11.2006, 19:11, powiedział:
Przecież to jest raczej sprawa wyłącznie redakcji czasopisma, prawda?
A może to była po prostu płatna reklama?
PS. ma już ktoś informacje co do dokładniejszego terminu wyjścia magazynu "WebHosting" ?
Pozdrawiam;
Szczepanik Adrian
Reklmowanie Foxnet-u w MI gdzie większość czytelników to nowicjusze, to tak samo jak by reklamować alkohol w Kaczorze Donaldzie...
Napisany 04 listopad 2006 - 20:42
maxkali1, o 4.11.2006, 19:26, powiedział:
To byla platna reklama z tego co kojarze? Jesli tak to jakie mielismy podstawy, aby odmowic emisji reklamy? Klient to jak kazdy inny. To reklamodawca odpowiada za jakosc swoich uslug, a nie my. Dlaczego ktos z dzialu reklamy mialby odmawiac emisji reklamy kierujac sie jakimis antypatiami? Malo tego, skad mialby wiedziec, ze firma jest nierzetelna? Maja prowadzic sledztwo na temat kazdej firmy, ktora chce sie u nas reklamowac?
Idac dalej tym tropem, czy obecni tutaj przedstawiciele firm hostingowych maja odmawiac swiadczenia hostingu stolarzowi, ktory tnie krzywo stoly?
Porownanie do Kaczora Donalda jest IMO nietrafione, gdyz mowisz o pewnej okreslonej grupie towarow. Sadze, ze nasz dzial reklamy nie zgodzilby sie na promocje np. agencji towarzyskich.
Napisany 04 listopad 2006 - 20:51
Jesli chodzi o magazyn Internet to pamietam jak redakcja znajdowala sie w suterynie na stoklosach
Apple iPhone - najświeższe informacje o produktach Apple
Domeny - najlepsze domeny w sieci
Napisany 04 listopad 2006 - 22:39
mam z home troche problemów ostatnio - więc w ramach rekompensaty powinni mi przysłać encyklopedie (płace im rocznie ponad 1000 zł) a nie 3x 16 stron bzdur (gazetka mediamarkt jest bardziej kształcąca
Napisany 05 listopad 2006 - 05:55
Kamil_Matysik, o 4.11.2006, 01:44, powiedział:
A Magazyn PHP Solutions ? Jest calkiem dobry
PS. jak juz tak wszyscy dziekuja to, Alien, Progreso rowniez dziekuje za mile slowa w artykule o hostingu w MI i ladny screen shot ;-)
Napisany 05 listopad 2006 - 15:34
PanMan, o 4.11.2006, 22:39, powiedział:
Rózga Świętego Mikołaja
1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników