Skocz do zawartości


 

Czy Office nie lubi Windows7?

Czy Office nie lubi Windows7?

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
8 odpowiedzi na ten temat

Czy Office nie lubi Windows7?

#1 Gość_Pokuć_*

Gość_Pokuć_*
  • Goście

Napisany 19 maj 2016 - 22:29

Witajcie,

 

Mam dość nietypowy problem z instalacją MS Office 365 (2016) na Windowsie 7 PRO. Do niedawna działałem na W10 ale zdecydowałem się przejść na stałe na W7 z przyczyn które jednych przekonają bardziej, innych może niekoniecznie.

 

Postawiłem na dysku systemowym (SSD) czystą instalację, zacząłem instalować po kolei sterowniki od płyty głównej, karty graficznej, antywirus (AVG ZEN) i tak dalej. Kolejnym na liście programów do instalacji był MS Office 365 (2016). Instalacja przebiegała prawidłowo do momentu gdy postęp na pasku wynosił 90%. Potem już dalej nie chciał ruszyć pomimo dłuższego czekania. Anulowanie instalacji i reset komputera dały tylko tyle że instalator chciał wznowić pracę co w przypadku potwierdzenia powodowało połowiczne działanie pakietu - można korzystać i edytować ale nie można zalogować się do konta Microsoft. Odinstalować tego normalnie też nie można tylko przez programy do dokładniejszego usuwania programów i plików po nich.

 

Instalacja Office 2013 po wcześniejszym usunięciu siłowym Office 365 też blokowała się tyle że na około 80%. Reset komputera powodował takie same rezultaty jak powyżej czyli połowiczne działanie pakietu.

 

Jestem już po drugim formacie systemu i rozważam opcję zaniesienia komputera do jakiegoś serwisu czy informatyka który postawi w pełni działający system wraz z kilkunastoma programami.

 

Początkowo podejrzewałem antywirusa - AVG ZEN - ale nawet na "gołym" systemie jedynie ze sterownikami od karty sieciowej objawy są takie same.

 

Na W10 (czysta instalacja z .ISO) takich objawów nie miałem, wszystko instalowało się poprawnie ale wolałbym jednak pozostać na W7.

 

System mam postawiony na osobnym dysku to jest Samsung SSD 850 PRO 128GB. Wszystkie pliki i partycje są na osobnym zwykłym dysku twardym (dlaczego musiałem "importować" partycje? - HDD jako dysk dynamiczny. Po pierwszym formacie i postawieniu W7 widział drugi dysk bez problemów od razu).

 

W internecie znalazłem porady sugerujące odłączenie bufora drukarki - obecnie nie mam zainstalowanej drukarki, problem dotyczył dwóch modeli z serii HP (posiadam Canona).

 

Zarówno W7 jak i obie wersje Office są w pełni legalne. Przyjmuję nawet najbardziej kosmiczne porady byleby to w końcu zaczęło działać bez problemów.

 

Pozdrawiam


  • 0

#2 Gość_Kamikadze_*

Gość_Kamikadze_*
  • Goście

Napisany 19 maj 2016 - 23:07

Miałeś dostęp do sieci internet? Te officy lubią się pobierać czasem długo czasem szybko. W jednym biurze office instalował się 2 dni.


  • 0

#3 Gość_Pokuć_*

Gość_Pokuć_*
  • Goście

Napisany 19 maj 2016 - 23:19

Tak, pełen dostęp do internetu. Czasami te 238/19 idzie wyciągnąć więc prędkość jeżeli chodzi o moje łącze jest bardzo dobra.


  • 0

#4 likufanele

likufanele

    Stały użytkownik

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 232 postów

Napisany 20 maj 2016 - 11:36

Czy w czasie tego "zawieszenia" jeden z rdzeni procesora jest zajęty w 100%? Jeśli tak, to przez jaki proces?

 

Miałem już tak kilkakrotnie przy upgradzie Win7->Win10 że instalacja "zawiesza" się przy pobieraniu aktualizacji. A właściwie to nie zawiesza się tylko trwa to baaaaaaardzo długo - w jednym przypadku ponad 6 godzin. Podejrzewam, że ten Office też pobiera aktualizacje przy instalacji, więc ja tu widzę dwa rozwiązania: 

1. poczekać... ;) zostawić na noc i niech się pobiera/instaluje

2. wyłączyć Windows Update w Usługach - to mi zawsze przyspiesza upgrade do Win10


Edytowany przez likufanele, 20 maj 2016 - 11:37.

  • 0

#5 Gość_Pokuć_*

Gość_Pokuć_*
  • Goście

Napisany 20 maj 2016 - 22:08

Tyle tylko że ja nie aktualizuję W7 do W10. Instaluję W7 jako W7, kupiony normalnie w sklepie. Office instalowany z pliku znajdującego się na drugim dysku, ale to chyba nie ma znaczenia.


  • 0

#6 Gość_Kamikadze_*

Gość_Kamikadze_*
  • Goście

Napisany 20 maj 2016 - 23:05

Ale te nowe officy wszystko zasysają z sieci. To jest tylko wersja "netinstall" że tak powiem :)


  • 0

#7 Gość_Pokuć_*

Gość_Pokuć_*
  • Goście

Napisany 21 maj 2016 - 10:16

Na trzech rdzeniach ciągłe skoki od 0 do 100% wykorzystania, użycie CPU stałe 25% ze skokami do 50%. Zużycie pamięci RAM na stałym poziomie ~4,45 GB z drobnymi odchyleniami o kilka megabajtów. Wygląda na to że instalator cały czas coś mieli a sam proces nie uległ zawieszeniu. OCB?


  • 0

#8 Gość_Kamikadze_*

Gość_Kamikadze_*
  • Goście

Napisany 21 maj 2016 - 11:15

A zobacz czy strony microsoftu ci się normalnie wczytują. Kiedyś miałem jakiś syf co blokował strony microsoftu i antywirusów :)


  • 0

#9 Gość_Pokuć_*

Gość_Pokuć_*
  • Goście

Napisany 21 maj 2016 - 22:40

Wlazło, jednak trzeba było czekać ileś tam godzin żeby się to wszystko pobrało, zainstalowało i przetworzyło.

 

Dziwne mamy czasy, żeby instalacja pakietu Office na normalnym sprzęcie zajmowała tyle czasu co instalka i konfiguracja starego dobrego W98 SE :)


  • 0





0 użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników