Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• progreso.pl

Partner technologiczny

Upraszczamy to, co inni starają się komplikować. Prosto, pewnie, przyjaźnie - tak robimy hosting!
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Sprint Data Center

Partner technologiczny

Sprint Data Center to jedyne w Polsce północno-wschodniej i jednocześnie jedno z najnowocześniejszych w kraju centrum przechowywania i przetwarzania danych.

Powerdns Jako Master...

1 odpowiedzi na ten temat

Powerdns Jako Master...

#1 Konrad.K

programmer

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 791 postów
  • Imię:Konrad

Napisany 16 lipiec 2006 - 13:51

Witam,

Na serwerze mam tak, że PowerDNS robi za serwer MASTER a BIND na 2 VPS ma robić za SLAVE. Wszystko jest fajnie, ale z tego co widzę coś te serwery sie nie pokochały ;) W PowerDNS w DOMAINS mam dodaną domenę, TYPE ustawiony na MASTER, zaś w bindzie mam dodany wpis tejże domeny jako SLAVE z 'dopusczeniem' IP dns'a pierwszego jako master (na 99 % dobry wpis).

http://www.dnsstuff....?domain=(domena) pokazuje coś tego typu
ns1.domena.pl [**.**.226.202] ns1.cel.pl. ns2.cel.pl. 138ms
ns2.domena.pl [**.**.226.203] [Reports no ALL record (NXDOMAIN)]146ms
(ns 2 często występuje na 1 miejscu)

Ktoś mnie o to pytał więc sprawdziłem (może sie przyda): freedns.sgh.waw.pl podsyła maile o aktualizacji moich dnsów.

Powyższe info tyczy się subdomen, bo to o nie się głównie rozchodzi. Subdomeny istnieją jedynie w pDNS, może dlatego się gryzą troche - jeśli to może być problem, to może idzie jakoś oszukać binda?

Ma ktoś jakieś pomysły/sugestie ?
Odpowiedzi typu "google Twoim przyjacielem" są zbędne bo ciągle googluje, i jak coś znajde to dam tutaj znać, jednak może ktoś tutaj będzie miał jakiś pomysł...

Z góry dzięki i pozdrawiam.

#2 ambrozy

Często na forum

• Firma Bronze
  • 67 postów
  • Imię:Michał
  • Nazwisko:Ambroziak

Napisany 16 grudzień 2011 - 14:03

Udało się rozwiązać problem?

Planuję wdrożenie takiej konfiguracji, tj. PowerDNS jako master, bind jako slave

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników