Skocz do zawartości


 

Zdjęcie

Problem z mysql

Problem z mysql mysql problem z kontami Access denied for user [user

  • Zamknięty temat Ten temat jest zablokowany
35 odpowiedzi na ten temat

Problem z mysql

#1 kubeks2001

kubeks2001

    Czasami na forum

  • Użytkownicy
  • 37 postów

Napisany 13 czerwiec 2014 - 21:45

Posiadam serwer xampp i od pewnego czasu przestały mi działać wszystkie konta, oprócz root.

 

oto error:

Access denied for user '[user]'@'localhost' (using password: YES)

 

Proszę o szybką pomoc :)


Edytowany przez kubeks2001, 13 czerwiec 2014 - 21:47.

  • 0

#2 Gość_Kamikadze_*

Gość_Kamikadze_*
  • Goście

Napisany 13 czerwiec 2014 - 23:33

Masz problem z dostępem. Zobacz czy masz ustawionych userów na localhost i czy mają prawa do danej bazy.


  • 0

#3 MasterNETpl

MasterNETpl

    Klasyka Fantastyki

  • Firma Bronze
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2074 postów
  • Skąd:Kraków
  • Firma:MasterNET.pl
  • Imię:Adrian
  • Nazwisko:Szczepanik

Napisany 14 czerwiec 2014 - 00:24

Ten komunikat wynika wyłącznie z błędnego hasła usera lub jego braku, błędy w pliku konfiguracyjnym do połączenia z bazą.


  • 0

#4 kubeks2001

kubeks2001

    Czasami na forum

  • Użytkownicy
  • 37 postów

Napisany 19 czerwiec 2014 - 15:23

Tyle to ja wiem, ale jak to naprawić?

 

Hasło poprawne

 

Mają prawa dostępu do baz

 

To się stało po jednej z reinstalacji xampp


  • 0

#5 kubeks2001

kubeks2001

    Czasami na forum

  • Użytkownicy
  • 37 postów

Napisany 20 czerwiec 2014 - 09:14

Nie wiem, ale wydaje mi się, że dane użytkowników się nie zapisują


  • 0

#6 Jacker

Jacker

    Czasami na forum

  • Użytkownicy
  • 45 postów
  • Skąd:Katowice
  • Imię:Jacek
  • Nazwisko:Pytel

Napisany 28 czerwiec 2014 - 12:26

Problem wynika chyba z tego, że po przeinstalowaniu masz teraz dwie instancje Mysql i łączysz się z tą nową, a nie starą. Kiedyś chyba miałem coś takiego na WAMP'ie


Edytowany przez Jacker, 28 czerwiec 2014 - 12:28.

  • 0

#7 kubeks2001

kubeks2001

    Czasami na forum

  • Użytkownicy
  • 37 postów

Napisany 03 lipiec 2014 - 20:31

A czy wystarczy pogrzebanie w folderach windowsa i usunięcie zapisu mysql (folderów danych)?


  • 0

#8 kubeks2001

kubeks2001

    Czasami na forum

  • Użytkownicy
  • 37 postów

Napisany 18 lipiec 2014 - 14:39

I mam pytanie: jak usunąć te instancje, bo przekopałem dyski, ale nie wiem, gdzie to jest?


Edytowany przez kubeks2001, 18 lipiec 2014 - 14:39.

  • 0

#9 pedro84

pedro84

    Weteran WHT

  • WHT Pro
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1486 postów
  • Imię:Andrzej

Napisany 18 lipiec 2014 - 14:56

Xampp nie trzyma czasem wszystkiego w folderze instalacji?


  • 0

#10 kubeks2001

kubeks2001

    Czasami na forum

  • Użytkownicy
  • 37 postów

Napisany 18 lipiec 2014 - 15:12

no tak, ale foldery wszystkie poleciały i i tak nie działa


  • 0

#11 niepozwole

niepozwole

    Czasami na forum

  • Użytkownicy
  • 26 postów
  • Imię:Marcin

Napisany 24 lipiec 2014 - 22:59

Posiadam serwer xampp i od pewnego czasu przestały mi działać wszystkie konta, oprócz root.

 

oto error:

Access denied for user '[user]'@'localhost' (using password: YES)

 

Proszę o szybką pomoc :)

Ten problem może również pojawić się w przypadku braku uprawniń do wykonania konkretnej operacji. Na przykład możesz mieć taką sytuację, że podajesz poprawne dane logowania (user i pass), ale użytkownik, na którego się logujesz nie ma uprawnień do bazy danych na której chesz wykonywać operacje.


  • 0

#12 kubeks2001

kubeks2001

    Czasami na forum

  • Użytkownicy
  • 37 postów

Napisany 04 sierpień 2014 - 13:46

Ale jak to naprawić?


  • 0

#13 Gość_Spoofy_*

Gość_Spoofy_*
  • Goście

Napisany 04 sierpień 2014 - 14:37

GRANT ALL PRIVILEGES ON <bazadanych>.* TO <użytkownik>@localhost IDENTIFIED BY '<hasło>'; 
;)

Pozdrawiam.


  • 0

#14 kubeks2001

kubeks2001

    Czasami na forum

  • Użytkownicy
  • 37 postów

Napisany 05 sierpień 2014 - 17:38

Chodzi oto, że kiedy wchodzę na phpMyAdmin, loguję się na konto root, wchodzę w zakładkę urzytkownicy, a następnie ustawiam nowego według formularza. Nadaje mu wszystkie uprawnienia globalne. Wylogowywuję się z root i próbuję wejść na tamtego i wyskakuje mi error:

 

dot.gif #1045 Nie udało się zalogować na serwer MySQL

 

I co z tym muszę zrobić jeżeli nie działa.

 

 

Próbowałem:

 

1. Odinstalować xampp i zainstalować go ponownie, bardzo wiele razy.

2. usuwać dane xampp z jego folderu instalacji.

 

i tym podobne, ale nic nie pomogło. Ktoś tutaj pisał, żeby odinstalować

 

 

Problem wynika chyba z tego, że po przeinstalowaniu masz teraz dwie instancje Mysql i łączysz się z tą nową, a nie starą. Kiedyś chyba miałem coś takiego na WAMP'ie

Ale nie udało mi się do tego zastosować. Jeżeli ktoś wie jak to zrobić to proszę o pomoc.

 

 


  • 0

#15 Gość_mariaczi_*

Gość_mariaczi_*
  • Goście

Napisany 11 sierpień 2014 - 12:56

Jak zaktualizowałeś XAMPP (najprawdopodobniej robiłeś to przez instalator - plik exe) to nadpisałeś zapewne katalog danych mysql a tym samym główną bazę z kontami/hasłami/uprawnieniami użytkowników. Teraz dla każdego serwisu (używającego mysqla), który masz na tym xamppie musisz utworzyć użytkownika (z hasłem), nadać mu odpowiednie uprawnienia do bazy i przeładować uprawnienia. Jak nie wiesz jak przeładować uprawnienia, zrestartuj mysqla. Ponad to: w panelu XAMPP widzisz, że mysql jest uruchomiony?


Edytowany przez mariaczi, 11 sierpień 2014 - 12:58.

  • 0

#16 kubeks2001

kubeks2001

    Czasami na forum

  • Użytkownicy
  • 37 postów

Napisany 13 sierpień 2014 - 18:55

jest uruchomiony, ale proszę: uprawnienia przeładowywałem do zwymiotowania, ale skutku nie dało. A kolejne wersje instalowałem, po odinstalowaniu poprzedniej.


A i jeżeli to pomoże jak odinstalowałem xampp i wgrałem webserver (chyba tak się nazywał) to też nie chodziło


  • 0

#17 Gość_mariaczi_*

Gość_mariaczi_*
  • Goście

Napisany 13 sierpień 2014 - 21:20

Nie używałem nigdy instalatora exe.

 

...kolejne wersje instalowałem, po odinstalowaniu poprzedniej.


A i jeżeli to pomoże jak odinstalowałem xampp i wgrałem webserver (chyba tak się nazywał) to też nie chodziło

 

Jeśli instalowałeś nowe wersje po odinstalowaniu poprzedniej to czy deinstalacja nie usunęła Ci przypadkiem całego katalogu XAMPP (a tym samym i baz danych)?

 

XAMPP i webserv - czy jedno, czy drugie to i tak działać będzie, pod warunkiem, że wiesz co robisz i o co w tym chodzi. Jeśli zachowałeś bazy danych spod XAMPPa a odtworzyłeś je w webservie, to działać będzie. Oczywiście muszą w mysqlu istnieć użytkownicy z odpowiednimi uprawnieniami.
 


  • 0

#18 kubeks2001

kubeks2001

    Czasami na forum

  • Użytkownicy
  • 37 postów

Napisany 14 sierpień 2014 - 09:43

Bazy zostały usunięte, ale to nie ma znaczenia, wcześniej tak robiłem i to działało


  • 0

#19 Gość_mariaczi_*

Gość_mariaczi_*
  • Goście

Napisany 27 sierpień 2014 - 10:08

Chcesz nam powiedzieć, że miałeś założoną bazę(y), ustawionego użytkownika (ów) do baz(y) z odpowiednimi uprawnieniami w XAMPP. Odinstalowałeś XAMPPa a tym samym usunąłeś te bazy i uruchomiłeś nową czystą instalację i bazy działały? Jak, wytłumacz jak? No chyba, że obok XAMPPa miałeś jeszcze zainstalowanego gdzieś obok mySQLa. Inaczej jest to niemożliwe.


  • 0

#20 kubeks2001

kubeks2001

    Czasami na forum

  • Użytkownicy
  • 37 postów

Napisany 30 sierpień 2014 - 12:18

Nie wiem, odinstalowywałem i instalowałem kilka razy i działało


  • 0






Także otagowane jednym lub więcej z tych słów kluczowych: mysql, problem z kontami, Access denied for user [user

0 użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników