Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• progreso.pl

Partner technologiczny

Upraszczamy to, co inni starają się komplikować. Prosto, pewnie, przyjaźnie - tak robimy hosting!
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Sprint Data Center

Partner technologiczny

Sprint Data Center to jedyne w Polsce północno-wschodniej i jednocześnie jedno z najnowocześniejszych w kraju centrum przechowywania i przetwarzania danych.

Postgresql Performance

3 odpowiedzi na ten temat

Postgresql Performance

#1 Ranma_man

Często na forum

• Użytkownicy
  • 64 postów

Napisany 29 kwiecień 2006 - 10:55

Jak wygląda kwestia skalowalności baz danych PostgreSQL i MySQL. Nie chodzi mi tu o proste zapytania i średnie użycie, ale naprawdę masa połączeń i dużo danych. Takie ficzery jak procedury wyzwalane, transakcje, triggery czy geometria z opengis są mi niezbędne, a że są już dostępne w MySQL 5.0, to jest dylemat, chociaż tak naprawdę te funkcje są za młode w MySQL, a nie chcę na początku wyskakiwać z kasy na Oracla. Poza tym różne typy tabel w MySQL to różne ficzery, więc jest poważny kłopot...

No i jakimi cechami powinien wykazać się serwer bazodanowy? Na co szczególnie zwrócić uwagę?

#2 Bartosz Gadzimski

Administrator

• Root Admin
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2306 postów
  • Firma:Fobi

Napisany 29 kwiecień 2006 - 11:19

Co do wyboru miedzy MySQL, a PostgreSQL to przy twoich wymaganiach nie ma co sie zastanawiac (na korzysc pgsql).

Jesli chodzi o serwer bazodanowy to prawdopodobnie najbardziej wymagajacy serwer. Oprocz takich rzeczy jak bezpieczenstwo (koniecznie raid, moze raid 5 ?) z mozliwie szybkimi dyskami (tutaj najlepiej SCSI) i nieoszczedzamy na RAM'ie ;)

Oczywiscie wszystko zalezy od aplikacji bo moze sie okazac, ze desktop z p4 w zupelnosci wystarczy.
"Fobi" Bartek Gadzimski
Kontakt w sprawach administracyjnych: admin@wht.pl

#3 Ranma_man

Często na forum

• Użytkownicy
  • 64 postów

Napisany 29 kwiecień 2006 - 21:19

Zobacz postBartosz Gadzimski, o 29.04.2006, 12:18, powiedział:

Oczywiscie wszystko zalezy od aplikacji bo moze sie okazac, ze desktop z p4 w zupelnosci wystarczy.
Na początku pewnie tak, z czasem będzie naprawdę ciężko. Dzięki za odpowiedź. :)

#4 marcoos

Czasami na forum

• Użytkownicy
  • 44 postów
  • Imię:Marek

Napisany 30 kwiecień 2006 - 18:29

Zobacz postRanma_man, o 29.04.2006, 10:54, powiedział:

Jak wygląda kwestia skalowalności baz danych PostgreSQL i MySQL. Nie chodzi mi tu o proste zapytania i średnie użycie, ale naprawdę masa połączeń i dużo danych. Takie ficzery jak procedury wyzwalane, transakcje, triggery czy geometria z opengis są mi niezbędne, a że są już dostępne w MySQL 5.0, to jest dylemat, chociaż tak naprawdę te funkcje są za młode w MySQL, a nie chcę na początku wyskakiwać z kasy na Oracla. Poza tym różne typy tabel w MySQL to różne ficzery, więc jest poważny kłopot...

No i jakimi cechami powinien wykazać się serwer bazodanowy? Na co szczególnie zwrócić uwagę?

Możesz sprecyzować co rozumiesz przez mase danych i połączeń? Jakbyś doprecyzował rząd wielkości to bym coś mógł powiedzieć z pozycji praktyka (np 2,5 GB tekstu w bazie z paroma milionami rekordów i ruchem w okolicach 100 zapytań / sek ;)

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników