Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• progreso.pl

Partner technologiczny

Upraszczamy to, co inni starają się komplikować. Prosto, pewnie, przyjaźnie - tak robimy hosting!
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Sprint Data Center

Partner technologiczny

Sprint Data Center to jedyne w Polsce północno-wschodniej i jednocześnie jedno z najnowocześniejszych w kraju centrum przechowywania i przetwarzania danych.

Akceptowalne Ceny ?

32 odpowiedzi na ten temat

Akceptowalne Ceny ?

#1 mateo

Często na forum

• Użytkownicy
  • 69 postów

Napisany 28 luty 2006 - 12:43

witajce

planujemy otworzyc usluge typu data center z opcja kolokacji i serwerow dedykowanych ...

glosno zastanawiamy sie nad realnym cennikiem ...
zakladamy brak limitow przesylu ... ew limitowanie przepustowosci

czy np ceny za kolokacje od 700 czy 750 zl za 1mbit do np 8000zl za 20 mbit to rozsadna propozycja ?

#2 patryk

og. carpe diem.

• Moderatorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1814 postów

Napisany 28 luty 2006 - 13:07

700 zł za 1 mbps to byłaby rozsądna propozycja 3 lata temu.
"Pozdrowionka i ocenka".
www.neteasy.pl

#3 mateo

Często na forum

• Użytkownicy
  • 69 postów

Napisany 28 luty 2006 - 13:15

Zobacz postpatryk, o 28.02.2006, 13:06, powiedział:

700 zł za 1 mbps to byłaby rozsądna propozycja 3 lata temu.

totez pytam, jaka dzisiaj jest rozsadna ?

#4 patryk

og. carpe diem.

• Moderatorzy
  • 1814 postów

Napisany 28 luty 2006 - 13:33

Połowa tej ceny za 1 mbps czyni ofertę akceptowalną, ale niekoniecznie atrakcyjną.. Wszystko zalezy od tego jaką siecią byście dysponowali, bo jeśli byłoby to pojedyncze łącze do Futuro, Crowleya czy innego TKTelekomu to nadal cena byłaby zbyt wygórowana.
"Pozdrowionka i ocenka".
www.neteasy.pl

#5 mateo

Często na forum

• Użytkownicy
  • 69 postów

Napisany 28 luty 2006 - 13:36

Zobacz postpatryk, o 28.02.2006, 13:32, powiedział:

Połowa tej ceny za 1 mbps czyni ofertę akceptowalną, ale niekoniecznie atrakcyjną.. Wszystko zalezy od tego jaką siecią byście dysponowali, bo jeśli byłoby to pojedyncze łącze do Futuro, Crowleya czy innego TKTelekomu to nadal cena byłaby zbyt wygórowana.

tak z ciekaowsci ... gdzie mozna kupic po te 350zl kolokacje 1 mbita ?

bo qrcze dziwi mnie czemu ludzie nie uciekaja od nas ...
wrecz przeciwnie

#6 patryk

og. carpe diem.

• Moderatorzy
  • 1814 postów

Napisany 28 luty 2006 - 13:39

Chociażby w dwóch dużych warszawskich datacenter, trzeba tylko brać trochę więcej niż ten 1 mbps (ale niewiele więcej :P).
"Pozdrowionka i ocenka".
www.neteasy.pl

#7 mateo

Często na forum

• Użytkownicy
  • 69 postów

Napisany 28 luty 2006 - 14:03

Zobacz postpatryk, o 28.02.2006, 13:38, powiedział:

Chociażby w dwóch dużych warszawskich datacenter, trzeba tylko brać trochę więcej niż ten 1 mbps (ale niewiele więcej :P).

ok, to moze inaczej

przy jakich cenach oferta na 1,2,5,10mbit bylaby atrakcyjna ??

#8 p

Weteran WHT

• Użytkownicy
  • 2024 postów

Napisany 28 luty 2006 - 14:11

Zobacz postmateo, o 28.02.2006, 13:35, powiedział:

wrecz przeciwnie
Od Was, tzn?

#9 patryk

og. carpe diem.

• Moderatorzy
  • 1814 postów

Napisany 28 luty 2006 - 14:11

Mateo, najpierw napisz co oferta obejmuje - jakie łącza, dokąd, ile miejsca w szafie obejmowałby abonament, ile jest wejść do serwerowni w ramach abonamentu, czy są urządzenia podtrzymujące napięcie, w jakich godzinach można liczyć na asystę technika w razie problemu z serwerem etc, etc.
"Pozdrowionka i ocenka".
www.neteasy.pl

#10 mateo

Często na forum

• Użytkownicy
  • 69 postów

Napisany 28 luty 2006 - 14:18

Zobacz postpatryk, o 28.02.2006, 14:10, powiedział:

Mateo, najpierw napisz co oferta obejmuje - jakie łącza, dokąd, ile miejsca w szafie obejmowałby abonament, ile jest wejść do serwerowni w ramach abonamentu, czy są urządzenia podtrzymujące napięcie, w jakich godzinach można liczyć na asystę technika w razie problemu z serwerem etc, etc.

no to wlasnie jest dobre pytanie ...
wiec chetnie uslyszalbym co jest dobre a co zle w ew. oferacth dostepnych na rynku

czy np 1 wejscie miesiecznie gratis to duzo (dla uzytkownika?)
czy ograniczanie sie do rack'ow jest ok, czy tez wiele osob woli towery ...

szukam punktu odniesienia, aby przygotowac naprawde ciekawa oferte

#11 patryk

og. carpe diem.

• Moderatorzy
  • 1814 postów

Napisany 28 luty 2006 - 14:25

Mnie np. interesuje ostatnio możliwość wstawienia serwerów 1U z pasmem 3-4 MBps na jeden, zasilaniem awaryjnym, technikiem onsite, albo takim, który zjawi się na miejscu w czasie krótszym niż 30 minut i cyknie restart/ew. strukturą umożliwiająca zainstalowanie lights-out do zdalnej zabawy. Nie potrzebuje 30 łącz do każdego providera w Polsce, ani niebotycznych pingów, więc można sobie mnie ustawić na koniec kolejki pakietów..

"Duże" datacenter chca za coś takiego od 900 PLN netto i więcej.
"Pozdrowionka i ocenka".
www.neteasy.pl

#12 mateo

Często na forum

• Użytkownicy
  • 69 postów

Napisany 28 luty 2006 - 14:51

Zobacz postpatryk, o 28.02.2006, 14:24, powiedział:

Mnie np. interesuje ostatnio możliwość wstawienia serwerów 1U z pasmem 3-4 MBps na jeden, zasilaniem awaryjnym, technikiem onsite, albo takim, który zjawi się na miejscu w czasie krótszym niż 30 minut i cyknie restart/ew. strukturą umożliwiająca zainstalowanie lights-out do zdalnej zabawy. Nie potrzebuje 30 łącz do każdego providera w Polsce, ani niebotycznych pingów, więc można sobie mnie ustawić na koniec kolejki pakietów..

"Duże" datacenter chca za coś takiego od 900 PLN netto i więcej.

ale 900 zl za sztuke czy mbit?

a co do technika na miejscu ... szczerze mowiac od 3 lat chyba nie restartowalem zadnego serwera ...

#13 patrys

Czarny charakter

• Moderatorzy
  • 2032 postów
  • Imię:Patryk

Napisany 28 luty 2006 - 14:58

3 lata bez restarta ? To co tam masz za soft :>
.

#14 mateo

Często na forum

• Użytkownicy
  • 69 postów

Napisany 28 luty 2006 - 15:24

Zobacz postpatrick, o 28.02.2006, 14:57, powiedział:

3 lata bez restarta ? To co tam masz za soft :>

chodzilo o koniecznosc interwencji fizycznej w celu dokonania reboot'a
poza rebootami typu koniecznosc przepiecia zasilania czy zmiana kernela to raczej nie rebootuje

np:
had been up for 144 days, 22:07:32.
had been up for 248 days, 20:56:13.

slackware

#15 patryk

og. carpe diem.

• Moderatorzy
  • 1814 postów

Napisany 28 luty 2006 - 19:55

Ja restartuje jeszcze rzadziej, ale to, że dwa lata nie miałem wypadku samochodowego nie znaczy, że mam przestać płacić ubezpieczenie - bo z takiego założenia wychodzeę.
"Pozdrowionka i ocenka".
www.neteasy.pl

#16 mateo

Często na forum

• Użytkownicy
  • 69 postów

Napisany 28 luty 2006 - 20:08

Zobacz postpatryk, o 28.02.2006, 19:54, powiedział:

Ja restartuje jeszcze rzadziej, ale to, że dwa lata nie miałem wypadku samochodowego nie znaczy, że mam przestać płacić ubezpieczenie - bo z takiego założenia wychodzeę.

to podobne zalozenie mozna miec ze technik jadac do klawisza reset bedzie mial awarie samochodu i nie da rady w 30 minut ... ;)

ale bardziej mi zalezalo na rzeczowej dyskusji ktora ew. zaowocowalaby naprawde ciekawa oferta ...

#17 patryk

og. carpe diem.

• Moderatorzy
  • 1814 postów

Napisany 28 luty 2006 - 20:13

to podobne zalozenie mozna miec ze technik jadac do klawisza reset bedzie mial awarie samochodu i nie da rady w 30 minut ...
Dlatego powinnien być na miejscu 24h ;-). Jeśli postawie serwer, który będzie zarządzany przez użytkownika nie jestem w stanie odpowiedzieć na pytanie czy i jak go sobie zawiesi, ale chciałbym wiedzieć, że jak będzie potrzebny restart w piątek o 20 to nie będzie czekał na swoje dane do poniedziałku.

ale 900 zl za sztuke czy mbit?

Za jeden serwer na 4 mbps z technikiem dostępnym w godzinach pracy.
"Pozdrowionka i ocenka".
www.neteasy.pl

#18 rshmn

Stały użytkownik

• WHT+
  • PipPipPipPipPip
  • 161 postów
  • Firma:progreso.pl
  • Imię:Wojtek
  • Nazwisko:Szczęch

Napisany 28 luty 2006 - 23:24

Niewiedza. Ja znam ludzi, ktorzy do dzis placa 200 PLN n za .pl.

wrecz przeciwnie
Skoro ceny macie wysokie i tak ludzie przychodza, to jaki cel w obnizce ?:) W ilosci drzemie sila, ale skoro koniunktura jest dobra, klienci przychodza to zarobione pieniadze mozna wydac na zwiekszenie jakosci, nowe uslugi.

400 netto / 1 Mbit z darmowymi 2U w cenie, remote hands w rozsadnym, 1-2 godzinnym czasie, limit wejsc ~3, prad odpowiedni do lacza i unitow, czyli hm, 500W jak dla mnie, kumaty admin (gdzie kumaty != kazda interwencja to reset maszyny ;) ), wjazd 24h na dobe (z limitem, pisalem wczesniej), support 24h na dobe.

Moze wygladac brutalnie, ale zeby wygrac z dwoma wspomnianymi przez patryka DC trzeba je po prostu przebic. Posluze sie moim ulubionym porownaniem, motoryzacyjnym: chinczycy dogadali sie z BMW, robia konkurencje europejskich fur, korzystajac z zaplecza technologicznego absolutnej alfy i omegi, jezeli chodzi o produkcje silnikow. Brak im renomy, a kazdy samochod nazywa sie jak bohater filmu karate z Honk-Kongu. Walcza przede wszystkim cena. To samo zrobila Skoda po przejeciu przez VAG'a. Dorobila sie marki, teraz jej ceny sa normalne. Niemniej w 98 r. renoma tej marki byla licha... mimo, ze pod maska byl VW golf / bora to samochod ten byl traktowany jako gorszy.

Firma, w ktorej mam przyjemnosc pracowac dziala 7my rok powoli. Ja i cala reszta ekipy opiera o przychodu z firmy cale swoje zycie, rodzine etc., dlatego nie wyobrazam sobie zaplacenie porownywalnych pieniedzy firmie "z nikad", skoro za ta sama kase moge miec pewnik. Dla mnie takim pewnikiem jest np GTS . Jezeli pojawi sie ktos, kto zapewni rownie dobra jakosc za nizsza cene, nizsza na tyle, ze bede mogl cos zmienic w ofercie (obnizyc cene, zwiekszyc transfer) to dlaczego nie dac takiej firmie szansy z zyskiem dla moich klientow.

Gdybam sobie, byc moze reprezentujesz firme bardzo znana i caly moj wywod nt. sily marki jest zbedny :)

Powodzenia!
Wojtek z progreso / http://facebook.com/progresopl

#19 mateo

Często na forum

• Użytkownicy
  • 69 postów

Napisany 01 marzec 2006 - 07:16

Zobacz postrshmn, o 28.02.2006, 23:23, powiedział:

Niewiedza. Ja znam ludzi, ktorzy do dzis placa 200 PLN n za .pl.
Skoro ceny macie wysokie i tak ludzie przychodza, to jaki cel w obnizce ?
proba zrobienia "przyspieszenia" ?

dla nas tez kazdy dodatkowy Mbit zakupiony = nizsza cena
(uogolniajac)

#20 rshmn

Stały użytkownik

• WHT+
  • PipPipPipPipPip
  • 161 postów
  • Firma:progreso.pl
  • Imię:Wojtek
  • Nazwisko:Szczęch

Napisany 01 marzec 2006 - 07:44

Zobacz postmateo, o 1.03.2006, 07:15, powiedział:

proba zrobienia "przyspieszenia" ?
Slusznie, slusznie ;) Dowiedz sie tylko, z kim/z czym sie mierzysz - wycieczka do wspomnianego GTS'u robi wrazenie - tony akumulatorow, generatory, cale to ruterowe mambo-jambo. Zadowoleni klienci, kampania reklamowa, poczet klientow, zawierajacych najwieksze przedsiewziecia internetowe i calkiem atrakcyjna cena.

Z drugiej strony masz colo / dedicated z USA i Europy - wady i zalety pomine, byly wielokrotnie walkowane - to naprawde twardy orzech do zgryzienia. Nie mowie jednak, ze to niemozliwe. Pewnie, ze mozliwe, ja sam widze pare rozwiazan, a to tylko luzne mysli na poczekaniu. Jezeli faktycznie macie baze, mozliwosci, zaplecze finansowe, wiedze i pomysl - bedzie dobrze :]
Wojtek z progreso / http://facebook.com/progresopl

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników